in

Goldman Sachs: Gdje ulagati u 2022.

Goldman Sachs: Gdje ulagati u 2022.
Slatka-Tajna.Eu
Goldman Sachs: Gdje ulagati u 2022.

Tim Goldman Sachsa, predvođen glavnim američkim akcionarskim strategom Davidom J. Kostinom, dao je u istraživačkoj bilješci nekoliko savjeta ulagačima koji žele da investiraju na tim varljivim tržištima.

Njihovo savjetovanje fokusirano je na staro pitanje za investitore na berzi: što je bolje, vrednosne dionice ili dionice rasta? Ili što ako, ovih dana, nije ni jedno ni drugo?

Rast nasuprot vrijednosti

Za neupućene, vrednosne dionice imaju niže cijene u odnosu na svoje fundamente (tj. prihode, neto prihode, novčane tokove itd.) od većine javnih kompanija, dok se dionice rasta cijene po mnogo višim procjenama jer imaju stope rasta koje su znatno niže.

Lyft je dobar primjer rastuće dionice. Očekuje se da će gigant dijeljenja vožnje ove godine povećati prodaju za 27 posto i tržište ga visoko cijeni, ali je u proljetnom kvartalu ostvario negativan neto prihod. Drugim riječima, u rast firme treba ulagati.

Hewlett-Packard je, s druge strane, solidan primjer vrednosnih dionica. Prihodi multinacionalnog tehnološkog diva porasli su za manje od pet posto u proljetnom tromjesečju, ali se njegovim dionicama trguje samo osam puta više od zarade, u poređenju s prosječnim odnosom cijene/zarade od 13,1 za S&P 500. Tu ima mnogo pouzdane vrijednosti.

Izbor između vrednosnih i rastućih dionica uvijek je izazov za ulagače, ali u godinama nakon Velike finansijske krize, rastuće dionice svjedočile su nevjerojatnoj eri nadmašivanja predvođenih vrhunskim tehnološkim firmama.

Sada, međutim, s povećanjem kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi, porastom rizika od recesije i vrhuncem inflacije, Goldman kaže da će vrednosne dionice doći na svoje.

“Trenutne relativne procjene unutar tržišta kapitala upućuju na to da će faktor vrijednosti generirati snažne povrate u srednjem roku”, napisao je Goldmanov tim, dodajući da bi vrednosne dionice trebalo da nadmaše dionice rasta za tri postotna boda tokmo sljedeće godine.

Investitori će možda htjeti da budu oprezni ulažući u rastuće dionice jer će tim dionicama trebati “meko slijetanje” i pad kamatnih stopa kako bi nadmašile S&P 500, tvrdi Goldman.

Uz to, rastuće dionice izgledaju osobito skupe u smislu višestrukih zarada i prihoda.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Izuzetno visoke procjene ponekad se mogu opravdati očekivanjima vrlo brzog rasta zarade. Međutim, važno je napomenuti da Goldmanovi ekonomisti još uvijek vide samo 33 posto šanse za recesiju u SAD-u tokom sljedeće godine i 48 posto šanse za recesiju do septembra 2024″, dodaju.

Ipak, Goldmanov tim takođe je istakao da su vrednosne dionice istorijski imale bolje rezultate od rastućih dionica oko vrhunaca inflacije, mjereno indeksom potrošačkih cijena (CPI). A glavni ekonomista Goldmana, Jan Hatzius, rekao je u avgustu kako vjeruje da je inflacija već dosegla vrhunac, čak i ako je vjerovatno da će do kraja godine ostati povišena u odnosu na standarde.

“Vrednosne dionice nadmašile su dionice rasta u 12 mjeseci nakon sedam od zadnjih osam godišnjih vrhunaca temeljne CPI inflacije”, napisao je Goldmanov tim u srijedu.

Naravno, postoji još jedna mogućnost koju bi investitori mogli razmotriti. Goldman nije spomenuo ovu strategiju u svojoj bilješci i ona uopšte ne uključuje dionice.

Iako bi vrednosne dionice mogle da nadmaše rastuće dionice u sljedećoj godini, mnogi ulagači vjerovatno neće htjeti natrag na tržište zbog poziva investicionih banaka da im predstoji još više problema.

Morgan Stanley je, na primjer, stalno upozoravao da će toksična ekonomska kombinacija “vatre” (inflacije i rastućih kamatnih stopa) i “leda” (padajućeg ekonomskog rasta) držati niske cijene dionica do kraja 2023.

Mnogi su ulagači pokušali preći na gotovinu kao sigurno utočište tijekom ovih teških ekonomskih vremena, ali Ray Dalio, osnivač najvećeg svjetskog hedge fonda, Bridgewater Associates, tvrdi da je “gotovina još uvijek smeće” zbog rastuće inflacije.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Španija poslije produžetka u četvrtfinalu Evrobasketa

Španija poslije produžetka u četvrtfinalu Evrobasketa

Katarina Živković oduševila stajlingom: Od ovih slika srce ubrzano kuca

Katarina Živković oduševila stajlingom: Od ovih slika srce ubrzano kuca