in

Jusuf Nurkić u jednom je segmentu najbolji igrač Eurobasketa u grupnoj fazi

Jusuf Nurkić u jednom je segmentu najbolji igrač Eurobasketa u grupnoj fazi
Slatka-Tajna.Eu
Jusuf Nurkić u jednom je segmentu najbolji igrač Eurobasketa u grupnoj fazi

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine jučer je završila svoj nastup na Evropskom prvenstvu.

Zmajevi su ispali u grupnoj fazi nakon ostvarene dvije pobjede. Objektivno, veći je broj onih koji nemaju šta prigovoriti kako selektoru Adisu Bećiragiću, tako ni njegovim izabranicima, mada postoji i manjih broj onih koji odstupaju od navedenog.

Ljetni krah

Kakav god krajnji rezultat Zmajeva bio na ovogodišnjem izdanju Eurobasketa, ono što se dešavalo ljetos uoči početka prvenstva slutilo je mnogo gore.

Kriza je – barem za javnost – isplivala početkom juna. Bivši selektor Vedran Bosnić zbog neslaganja sa Košarkaškim savezom BiH odlučio je podnijeti ostavku. Istog dana, ostavku je podnio Mirza Teletović na mjesto predsjednika istog Saveza, pa je cijela situacija poprimila izgled kraha.

Vedran Bosnić, selektor koji je reprezentaciju BiH odveo na Eurobasket, ljetos je iznenađujuće podnio ostavku (FOTO: FIBA)

U veoma nezahvalnoj situaciji, reprezentaciju je pristao preuzeti Adis Bećiragić. Debitovao je porazom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo protiv Češke (93:81). U julu su odjeknuli vapaji Saveza o tome da je upitan sam nastup reprezentacije na Eurobasketu, pa su pobjede protiv Bugarske (76:73) i Francuske u Skenderiji te dolazak Jusufa Nurkića na okupljanje bili jedini pozitivni vjesnici pred Eurobasket.

Konačno, kada je reprezentacija BiH u Crnoj Gori doživjela debakl (88:69), nisu bili rijetki oni koji su našoj selekciji predviđali ubjedljive poraze na smotri najjačih evropskih selekcija.

Adis Bećiragić (FOTO: FIBA)

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Grupa smrti – očekivanja i rezultat

Još dok je selektor bio Vedran Bosnić, izvučene su grupe za Eurobasket. Bosna i Hercegovina našla se u posljednjem šeširu, a iz drugih jakosnih skupina kao protivnici su izvučeni Francuska, Litvanija, Slovenija, Njemačka i Mađarska. Već tada je bilo jasno da su Zmajevi dobili najtežu moguću grupu i da očekivanja treba sniziti, a sve što se izdešavalo na ljeto uoči Eurobasketa na scenu je iznjedrilo pesimizam među bosanskohercegovačkim navijačima.

Ipak, košarkaši Bosne i Hercegovine u Njemačkoj su se izdigli iznad svega i od početka krenuli jako – onako kako reprezentativni dres i zaslužuje.

Zmajevi su prvenstvo otvorili pobjedom protiv Mađarske (95:85). Uslijedio je poraz od Njemačke (82:92), uz nekoliko sumnjivih sudijskih odluka i zaista hrabru i dobru partiju bh. reprezentacije. Vrhunac našeg nastupa na Eurobasketu bio je protiv Slovenije kada je BiH pobijedila aktuelnog evropskog šampiona (97:93). Uslijedili su porazi od Francuske (68:81) i Litvanije (70:87), što su bili rezultati koji su Bećiragićeve izabranike poslali kući.

Slavlje bh. košarkaša nakon pobjede protiv Slovenije (FOTO: FIBA)

Razočarenje jeste veliko – ali razlog istog ne smiju biti navodno loše igre bh. reprezentacije, već isključivo žal zbog svega dobrog što su bh. košarkaši pružili u svim spomenutim mečevima.

O tim susretima valjda je posljednjih dana sve i rečeno, ali zato valja podsjetiti na događaje koji su prethodili Eurobasketu: I, zaista, uz ljetošnje probleme s kojima su se susretali najbolji bh. košarkaši, i uz grupu koja je dobile epitet grupe smrti, dvije pobjede (od čega je jedna trijumf protiv Luke Dončića i društva) vrijedne su pohvale.

I da – ako je suditi po izjavi Jusufa Nurkića poslije Litvanije (da su u jednom krevetu spavala po četiri košarkaša) – onda javnost i ne zna sve probleme s kojima su se naši najbolji košarkaši susretali.

(Tarik Šatara/Sportske.ba)

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Baronesa Arminka Helić: Kraljica Elizabeta je svijetla tačka za sve nas

Baronesa Arminka Helić: Kraljica Elizabeta je svijetla tačka za sve nas

ĐANI I SLAĐA POSJETILI PARIZ: Odmah im se dogodio peh, javno se požalili

ĐANI I SLAĐA POSJETILI PARIZ: Odmah im se dogodio peh, javno se požalili