in

Čak i Guardian piše o “zabranjenoj” utakmici reprezentacije BH

Čak i Guardian piše o “zabranjenoj” utakmici reprezentacije BH
Slatka-Tajna.Eu
Čak i Guardian piše o “zabranjenoj” utakmici reprezentacije BH

Iako su odbačeni od ostatka svijeta zbog agresije na Ukrajinu koja traje od 24. februara, zbog čega su suspendovani od FIFA i UEFA, Nogometni savez BiH zakazao je s Rusima utakmicu prijateljskog karaktera.

Nakon što je zvanično tu informaciju objavio Nogometni savez BiH, cijeli svijet je počeo da piše o tome. Najprije su lokalni i regionalni mediji pisali o sramotnom potezu NFSBiH, a onda je i ostatak svijeta počeo da raspravlja na tu temu.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

Ugledni britanski Guardian jutros je pak objavio tekst pod nazivom: “Pjanić i Džeko vode protivrečnost oko planiranog prijateljskog meča BiH i Rusije”.

U tekstu se navode izjave dvojice ponajboljih reprezentativaca BiH, koji su odlučili da ne igraju ovu utakmicu ako do nje zaista i dođe.

“Odluka nije dobra. Ostao sam bez riječi. U Savezu znaju šta mislim”, prenosi Guardian riječi Pjanića.

Ruskim nacionalnim timovima zabranjeno je nastupanje na međunarodnim takmičenjima ranije ove godine zbog invazije na Ukrajinu.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

Pjanić, koji ima 32 godine, upisao je 107 nastupa od svog debija 2008. godine. Nakon nastupa za Romu, Juventus i Barcelonu, pridružio se Sharjahu FC u Ujedinjenim Arapskim Emiratima na kraju ljetnog prijelaznog roka i jučer je postigao prvi gol za novi klub.

Džeko, sadašnji kapetan reprezentacije, također je, čini se, sam sebe isključio iz utakmice.
“Protiv sam odigravanja ove utakmice; Ja sam uvijek i samo za mir”, citira Guardian Džekinu izjavu objavljenu u bh. medijima.

Guardian također ističe da je i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić negativno reagovala na društvenim mrežama i kazala je da je Sarajevo kao grad spremno otkazati saradnju NFSBiH ako se odluka ne promijeni.

“Sarajevo, kao grad koji je bio pod najdužom agresorskom opsadom, i ja kao gradonačelnik najoštrije osuđujemo odluku nacionalnog nogometnog saveza da odigra prijateljsku utakmicu s Rusijom”.

Poljska, Švedska i Češka među prvima su saopštile da neće igrati protiv Rusije eventualni meč u kvalifiakcijama za SP, te su mnoge zemlje bile protiv toga, ali vodstvo NFSBiH je shodno tome odlučilo da prihvati novčanu ponudu iz Rusije.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

Rusija nije igrala međunarodnu utakmicu za seniore od poraza od Hrvatske u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo prošlog novembra. Ruski nogometni savez nedavno je najavio prijateljske utakmice u Kirgistanu 24. septembra, te protiv Irana u novembru.

Čolpa objasnio zbog čega je glasao “za”: Ruski fudbaleri nisu krivi za agresiju Rusije na Ukrajinu

Fuad Čolpa, glasao je za odigravanje prijateljskog susreta Rusije i Bosne i Hercegovine, a za SportSport.ba je objasnio zbog čega je to uradio.

Ponuda je na adresu našeg saveza stigla krajem prošlog mjeseca, a iz naše krovne kuće su i od UEFA-e zatražili mišljenje. Dobili su i odgovor u kojem stoji da se UEFA ne protivi odigravanja susreta i da nije nadležna za prijateljske mečeve na tlu Rusije.

Nakon što je stigao odgovor iz UEFA-e sazvana je sjednica Komiteta za Hitnost koji broji šest članova, a da bi se odluka usvojila potrebno je da za nju glasa pet, što znači da barem jedan član iz tri komponenta (kantonalni savezi, županijski savezi i FS RS) mora podići ruku.

I upravo je tako bilo na današnjoj sjednici. Članovi Komiteta za hitnost iz FS RS i županijskih saveza (Vico Zeljković, Miloš Brkić, Ivan Beus i Dragan Soldo) bili su za odigravanje susreta, pa im je trebao još jedan glas iz kantonalnih saveza i dobili su ga iz Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo, odnosno od Fuada Čolpe, dok je Irfan Durić bio protiv.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

Odluka je ovo o kojoj će se sasvim sigurno još mnogo dikustovati i koja će biti u centru pažnje svjetskih medija, a zbog čega jhe glasao “za” Čolpa je objasnio za SportSport.ba.

“Glasao sam za sport, fudbaleri nisu krivi za agresiju Rusije na Ukrajinu”, istakao je Čolpa za SportSport.ba.

Shvatili smo šta govori Čolpa i u neku ruku njegovo objašnjenje može i “piti vode”, no piztali smo ga da li mu je bilo čudno to što je Fudbalski savez Rusije poslao ponudu Fudbalskom savezu naše zemlje, a ne recimo fudbalskom savezu Hrvatske, Crne Gore, Srbije ili Sjeverne Makedonije.

“Pa čudno je, ali sam se prilikom glasanja odvojio od politike. A i uslovi za naš Savez su dosta povoljni”, zaključio je Čolpa.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Britanska vojna obavještajna služba: Ukrajinske jedinice sada prijete gradu Kupjansku

Britanska vojna obavještajna služba: Ukrajinske jedinice sada prijete gradu Kupjansku

Jovana Ljubisavljević nakon raskida pokazala pravo lice: Skinula se i uvijala pred kamerama

Jovana Ljubisavljević nakon raskida pokazala pravo lice: Skinula se i uvijala pred kamerama