in

Tvrdnje Novalića o izgradnji olimpijskog bazena u Mostaru

Tvrdnje Novalića o izgradnji olimpijskog bazena u Mostaru
Slatka-Tajna.Eu
Tvrdnje Novalića o izgradnji olimpijskog bazena u Mostaru

Lana Pudar, 16-godišnja plivačica iz Mostara, nakon što je osvojila 17. avgusta 2022. zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Rimu u disciplini delfin, postala je polovinom augusta glavna vijest u Bosni i Hercegovini (BiH).

Političari u Bosni i Hercegovini su se utrkivali u čestitkama i novčanim nagradama koje su joj isplatili iz budžeta.

Zbog njenog uspjeha, Vlada entiteta Federacija BiH i Grad Mostar, otišli su i korak dalje. Najavili su da je počela izgradnja olimpijskog bazena u njenom rodnom gradu.

Lana Pudar je trenirala do sada u Sarajevu.

Slikanje sa bagerom

“Danas je počela izgradnja bazena u Mostaru. Obećano – ispunjeno.”( Fadil Novalić, predsjednik Vlade Federacije BiH, 25. august 2022. godine).

Netačno

Premijer entiteta Federacije BiH Fadil Novalić (Stranka demokratske akcije), četiri ministra i gradonačelnik Mostara Mario Kordić (Hrvatska demokratska zajednica) obišli su 25. avgusta 2022. lokaciju na kojoj bi se trebao graditi olimpijski bazen u tom hercegovačkom gradu.

Novalić na Facebooku: “Obećano-ispunjeno”

Novalić se slikao s bageristom i naglasio kako je Vlada tog bh. entiteta izdvojila osam miliona maraka (oko 4,1 milion eura) za izgradnju. Novalić je tada rekao da “ako to ne bude dovoljno, izdvojit će još”.

Desetak dana kasnije, na gradilištu nema nijedne mašine niti radnika. Kako “napreduje” gradnja vidi se na fotografijama snimljenim 5. septembra 2022.

“Gradilište” olimpijskog bazena u Mostaru, 5. septembra 2022.

‘Novac osiguran prije sedam-osam mjeseci’

“Tačno 2. marta uputili smo prijedlog budžeta Federacije BiH u parlamentarnu proceduru na usvajanje i već tad smo imali u prijedlogu izdvajanje osam miliona maraka za izgradnju bazena u Mostaru. Dakle, to nije predizborna priča.”(Fadil Novalić, 5. septembar 2022. godine)

Netačno

Lokacija bivše kasarne JNA "Južni logor" na kojoj je planirana izgradnja bazena

Lokacija bivše kasarne JNA “Južni logor” na kojoj je planirana izgradnja bazena

Vlada Federacije BIH je na sjednici 4. avgusta 2022. usvojila odluku kojom je namijenjen 4,1 milion eura za bazen, uz oko 1,8 miliona eura za sportsku dvoranu.

Novac će, kako je definirano, biti isplaćivan “u najmanje tri tranše”.

“Prva u maksimalnom iznosu od 20 posto nakon što implementator (Grad Mostar) dostavi zahtjev sa predračunom za izvođenje radova i usluga” (u slučaju bazena oko 410.000 eura). Svaka sljedeća tranša bit će uplaćena nakon što implementator dostavi zahtjev za uplatu tranše i dokaze o realizaciji prethodne”, navodi se u odluci.

Federalno ministarstvo kulture i sporta sa Gradom Mostarom će morati potpisati za svaku tranšu poseban ugovor u kojem će biti definirana namjena sredstava.

Prijedlogom Okvirnog budžeta Grada Mostara 2023. – 2025. predviđeno je po 500.000 eura godišnje za izgradnju bazena.

Što se tiče Mostara, Budžetom FBiH predviđena su samo tri projekta.

Prvi je obnova zgrade “Staklene banke”, za koju je predviđeno šest miliona eura. Porušenu zgradu je Vlada Federacije BiH kupila 2017. godine za milion eura. U tu zgradu bi trebala biti smještena entitetska ministarstva, uredi predsjednika i dopredsjednika ovog entiteta, premijer i njegovi zamjenici.

"Staklena banka" u Mostaru, januar 2020.

“Staklena banka” u Mostaru, januar 2020.

Drugi projekat je gradnja zgrade Hrvatskoga narodnog kazališta, za šta je predviđeno više od milion eura. Treći je subvencija od 750.000 eura za Aerodrom Mostar, a četvrti projekat je 50.000 eura za izradu “Regulacijskog plana historijskog urbanog krajolika Mostara”.

‘Idejni projekt završen’

“Savremeni olimpijski bazen kakvog nema u regiji, prema regulacijskom planu, Mostar ima planiran gotovo dvije godine. Investicija je to od 12 miliona maraka, a uz podršku svih nivoa vlasti može biti realizovana u roku od godinu dana”. (Salem Bubalo, 19. mart 2021. godine)

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Netačno

Zavod za prostorno uređenje Grada Mostara je 19. marta 2021. godine predstavio videoanimaciju projekta bazena, s pratećim objektima uključujući i poslovni centar.

Direktor zavoda Salem Bubalo je “projekt” predstavio Lani Pudar koja se pripremala za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju održanih u avgustu te godine, članovima njenog kluba Orka, te predstavnicima Sportskog saveza Grada Mostara.

Bubalo je kazao da je na izradi projekta radio veliki broj stručnjaka, te da će činiti svjetlu tačku Mostara i BiH, ali i čitave regije. Godinu kasnije, druga priča.

Olimpijski bazen, prema prezentaciji Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara iz 2021.

Olimpijski bazen, prema prezentaciji Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara iz 2021.

Projekt koji je zavod uradio nije prihvaćen. Tender za izradu nove projektne (idejne) dokumentacije za izgradnju bazena uopće nije raspisan.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić, kadar Hrvatske demokratske zajednice BiH, donio je 1. jula 2022. Odluku o izmjeni plana nabavki Grada Mostara za 2022. godinu.

Umjesto otvorenog postupka (tender) za idejni projekt, na koji bi se mogli prijaviti arhitekti sa svojim idejama, Kordić je odlučio da će se ići na direktni sporazum vrijedan oko 3.000 eura.

Salem Marić, predsjednik mostarskoga Gradskog vijeća iz Stranke demokratske akcije, za RSE je 6. septembra 2022. kazao da je “urađen novi idejni projekt” i da se na osnovu tog novog projekta “priprema javni tender za izvođača”.

“Ono što je bila prezentacija je sasvim drugi projekat bazena, što je radio Zavod za prostorno planiranje i predstavnici neke njemačke kompanije radili. To nema veze s novim idejnim projektom”, pojasnio je Marić.

Ko je uradio novi idejni projekt, Marić nije želio reći, osim da ga je uradila “referentna firma, ustanova”.

Najavio je da će se dalje ići po “najbržem načinu žutog FIDIC-a”, gdje izvođač na osnovu idejnog projekta radi i projektnu dokumentaciju (izvedbeni projekt), te izvodi radove.

‘Gradi se i gradska sportska dvorana’

“Prije 30 godina smo počeli izgradnju sportske dvorane. Tko zna, možda će se čak dogoditi da u isto vrijeme otvaramo i bazen i dvoranu.” (Mario Kordić, 22. avgust 2022. godine)

Netačno

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić i predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić, 13. aprila 2022.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić i predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić, 13. aprila 2022.

Kamen temeljac za sportsku dvoranu u Mostaru postavljen je u februaru 1985. godine.

Gradnja je zaustavljena 1990-ih godina uslijed ratnih sukoba. Stara konstrukcija porušena je 2008. godine, krenulo se ispočetka i postavljeni su temelji. No, i ti radovi su nakon četiri godine zaustavljeni.

Napredak je zaustavilo i neodržavanje izbora zbog čega nije postojalo Gradsko vijeće u periodu od 2012. do 2020. godine.

Do danas je, prema procjenama posebno osnovane “Direkcije za izgradnju sportske dvorane Mostar”, uloženo oko 7,5 miliona eura.

Gradske vlasti su objavile da je Razvojna banka Vijeća Evrope osigurala 12 miliona eura kredita, uz bespovratna (grant) sredstva Evropske unije i viših nivoa vlasti od oko 9,5 miliona eura.

Radovi na dvorani su ponovo krenuli sredinom 2022. i trenutno se radi podrumski prostor s podzemnim garažama.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

😂Vicevi Lov Na Paunove-Komedija-Vicevi Do Suza Smijesno😂

😂Vicevi Lov Na Paunove-Komedija-Vicevi Do Suza Smijesno😂

Hronologija “našeg” Eurobasketa: Od ljetnog kraha do rušenja prvaka Evrope

Hronologija “našeg” Eurobasketa: Od ljetnog kraha do rušenja prvaka Evrope