in

RAT UŽIVO: Rusi u zračnom napadu pogodili bolnicu u Sumiju, ranjeno više ljudi

RAT UŽIVO: Rusi u zračnom napadu pogodili bolnicu u Sumiju, ranjeno više ljudi
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Rusi u zračnom napadu pogodili bolnicu u Sumiju, ranjeno više ljudi

14:40 Air Moldova ponovno uvodi letove za Rusiju

Zrakoplovna kompanija Air Moldova priopćila je da će s 1. listopadom ponovno uvesti letove za Moskvu. Navela je kako je to odlučeno zbog “bezbrojnih zahtjeva građana Moldavije koji su u Ruskoj Federaciji i žele se vratiti kući”.

“Prioritet su nam sigurnost i udobnost letova, stoga Air Moldova stalno radi na tome da zadovolji potrebe i zahtjeve svojih putnika”, stoji u priopćenju.

Air Moldova obustavila je letove za Rusiju u veljači. Moldavija, koja graniči s Ukrajinom, zatvorila je svoj zračni prostor neposredno nakon ruske invazije, ali ga je sljedećeg mjeseca djelomično otvorila.

14:10 Sljedeći tjedan sastaju se Putin i Erdogan

Ruske vlasti priopćile su da će se sljedećeg tjedna sastati Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan kako bi razgovarali o izvozu žitarica.

14:05 Svjetska banka: Rusija je u Ukrajini napravila štetu veću od 97 milijardi dolara

Ruska invazija u Ukrajini je do 1. lipnja prouzročila izravnu štetu veću od 97 milijardi dolara, no ponovna izgradnja zemlje mogla bi stajati blizu 350 milijardi dolara, pokazuje izvješće Svjetske banke, ukrajinske vlade i Europske komisije.

14:00 FOTO Ukrajinska vojska stigla do Kupjanska?

Na fotografiji objavljenoj na društvenim mrežama vide se ukrajinski vojnici kako stoje u predgrađu grada Kupjanska, ključnog logističkog središta ruskih snaga u regiji Harkiv. 

Sliku je na Twitteru objavio Ilija Ponomarenko, novinar Kyiv Independenta. Na njoj su prikazani vojnici koji drže ukrajinsku zastavu dok stoje ispred velikog znaka na kojem piše ime grada Kupjanska.

12:57 Ukrajina podigla zastavu u naselju Ševčenkove, 30 kilometara od Kupjanska

Ukrajinske snage podigle su zastavu u harkivskom naselju Ševčenkove, koje se nalazi otprilike 30 kilometara od važnog logističkog čvorišta Kupjanska.

Podsjetimo, američki think-tank Institut za proučavanje rata (ISW) naveo je da će Ukrajina vjerojatno povratiti grad Kupjansk u roku od 72 sata.

“Gubitak Kupjanska i drugih pozadinskih područja na kritičnim kopnenim komunikacijskim linijama omest će ruske napore da podrže ofenzivne i obrambene operacije, ali neće u potpunosti prekinuti ruske komunikacijske linije s Izjumom”, dodao je.

12:50 EU odlučila: Rusi će od sada više plaćati za vize i dulje čekati

Vijeće Europske unije donijelo je odluku o potpunoj suspenziji sporazuma o pojednostavljenju izdavanja viza između EU i Rusije, što znači da će ruski građani plaćati veće vizne pristojbe i dulje čekati na vize.

12:45 Kremlj: Ruski narod duboko poštuje mudrost kraljice, toga fali danas u svijetu

Ruski narod “duboko poštuje kraljicu Elizabetu II., njezinu mudrost i autoritet”, objavio je danas Kremlj nakon kraljičine smrti i dodao da predsjednik Vladimir Putin neće ići na njezin posljednji ispraćaj.

12:40 Njemački susjedi oklijevaju oko potpisivanja sporazuma o dijeljenju plina

Skupina njemačkih susjeda oklijeva oko potpisivanja bilateralnih sporazuma s Berlinom o dijeljenju plina u slučaju krize u opskrbi.

Budući da je Rusija smanjila izvoz plina najvećem europskom gospodarstvu, Njemačka je s Danskom i Austrijom već dogovorila da će dijeliti plin u slučaju krize u opskrbi kako bi se izbjegla panika i smanjio rizik gomilanja zaliha goriva.

 11:57 Ukrajina: Rusi u zračnom napadu pogodili bolnicu u Sumiju, ranjeno više ljudi

Guverner ukrajinske regije Sumi objavio je na Telegramu da je rusko zrakoplovstvo pogodilo bolnicu. Naveo je da je više ranjenih te da su prostori uništeni.

11:50 Britanija o vojnim vježbama Bjelorusije: Malo je vjerojatno da će se uključiti u rat

Bjelorusija je jučer započela rutinske vježbe za povrat teritorija za slučaj da ih okupiraju neprijateljske snage te za osiguranje svojih granica, piše britansko ministarstvo obrane u svom dnevnom izvješću o situaciji u Ukrajini.

 11:40 Ukrajina: Do sada je uništeno 127 medicinskih objekata

Od početka ruske invazije uništeno je 127 medicinskih objekata, a oštećeno 826, navodi ukrajinsko ministarstvo zdravstva.

Ministarstvo je priopćilo da surađuje s globalnom zdravstvenom organizacijom Project Hope kako bi ponovno omogućili pristup zdravstvenoj skrbi diljem Ukrajine. Dodaje da su već obnovljena 62 objekta koja su oštetile ruske snage.

“S partnerima radimo na tome da prije svega obnovimo bolnice koje su pretrpjele manju štetu i koje se mogu obnoviti u najkraćem mogućem roku. Paralelno s tim provodimo još nekoliko projekata u regiji Kijeva i Sumija, gdje gradimo medicinske ustanove gotovo od nule”, rekao je zamjenik ministra zdravstva Bogdan Boruhovski.

11:30 Ukrajina: Do sada je uništeno 127 medicinskih objekata

Od početka ruske invazije uništeno je 127 medicinskih objekata, a oštećeno 826, navodi ukrajinsko ministarstvo zdravstva.

Ministarstvo je priopćilo da surađuje s globalnom zdravstvenom organizacijom Project Hope kako bi ponovno omogućili pristup zdravstvenoj skrbi diljem Ukrajine. Dodaje da su već obnovljena 62 objekta koja su oštetile ruske snage.

“S partnerima radimo na tome da prije svega obnovimo bolnice koje su pretrpjele manju štetu i koje se mogu obnoviti u najkraćem mogućem roku. Paralelno s tim provodimo još nekoliko projekata u regiji Kijeva i Sumija, gdje gradimo medicinske ustanove gotovo od nule”, rekao je zamjenik ministra zdravstva Bogdan Boruhovski.

11:20 Ministri energetike u Bruxellesu dogovaraju kako zaustaviti rast cijena energije

Danas su se u Bruxellesu okupili europski ministri energetike kako bi dogovorili mjere za zaustavljanje rasta cijena energije. Neke države članice zagovaraju ideju da se raskine veza između cijene plina i struje.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










11:15 VIDEO Stanovnici oslobođene Balaklije na ulicama grle ukrajinske vojnike

Snimke iz grada Balaklije u blizini Harkiva koje su se pojavile na društvenim mrežama prikazuju kako su stanovnici dočekali ukrajinske vojnike koji su zauzeli grad.

  10:10 Ukrajina: Ruski vojnici dezertiraju, skidaju uniforme i skrivećki bježe u Rusiju

Ukrajinska vojska navodi da su ruske snage u regiji Harkiv pretrpjele značajne gubitke, zbog čega su neki vojnici dezertirali i skinuli uniforme kako ih se ne bi prepoznalo među civilima.

10:00 Rusija: Ako Zapad ograniči cijene izvoza nafte, one će samo početi rasti

G7 neće uspjeti s planom ograničenja cijena izvoza ruske nafte, upravo suprotno, to će utjecati na daljnji porast cijena, kazao je predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta, Dume.

9:50 Mađarski ministar: Opskrba plinom nije ideološko i političko pitanje

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto je uoči sastanka ministara energetike EU izjavio da bi zamrzavanje cijene ruskog plina izazvalo trenutni prekid isporuke. Navodi da je taj prijedlog protivan europskim i mađarskim interesima.

  9:40 Zelenskij: Povratili smo više od 1000 kvadratnih kilometara okupiranog teritorija

“Osvojili smo više od 1000 kvadratnih kilometara teritorija”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

  Zelenskij: Ponovno smo osvojili više od 1000 kvadratnih kilometara teritorija 09.30 Ukrajina će vjerovatno vratiti grad Kupjansk u regiji Harkiv u roku od 72 sata, rekao je američki think-tank Institut za rat (ISW).

Prema njegovoj posljednjoj procjeni, ukrajinske snage su napredovale 20 km do grada te bi njegovo ponovno zauzimanje značajno pogoršalo komunikaciju između ruskih snaga u regiji.

“Ruski pozadinski položaji u Harkivskoj oblasti izloženi su daljnjem ukrajinskom napredovanju, a ukrajinske snage će vjerojatno zauzeti Kupjansk unutar sljedeća 72 sata”, navodi Institut za rat.

“Gubitak Kupjanska i drugih pozadinskih područja na kritičnim kopnenim komunikacijskim linijama omest će ruske napore da podrže ofenzivne i obrambene operacije, ali neće u potpunosti prekinuti ruske komunikacijske linije s Izjumom”, dodaje.

09.15 Zastrašujući gubici ruskih agresora od početka invazije.

Slika

09.00 Ukrajinske snage su pretrpjele velike gubitke dok su izvodile samoubilačke protuofenzive u blizini Severska i Soledara, objavio je na Telegramu čečenski vođa Ramzan Kadirov. 

“Naši borci, zajedno sa savezničkim snagama, nastavljaju ofenzivu duž linije Soledar, Jakovljevka i Seversk. Uništen je veliki broj ljudstva i tehnike neprijatelja”, rekao je Kadirov na Telegramu, piše ruska prorežimska novinska agencija TASS.

Pozivajući se na riječi sekretara vijeća sigurnosti Čečenije Apta Alaudinova, ujedno zapovjednika specijalne jedinice Akhmat, Kadirov kaže da ukrajinsko zapovjedništvo šalje odrede vojnika u misije koje su “gotovo samoubilačke”.

Kadirov je napisao da “ukrajinski vojnici bezobzirno napadaju naše položaje” i da se to ponavlja “već četvrti dan”.

“Poštujem ukrajinski narod i žao mi je što neki Ukrajinci, ne shvaćajući bit onoga što se događa, dopuštaju da ih Zapad iskorištava. Ako se nastavi, to će dovesti do nepovratnih posljedica za Ukrajince”, napisao je Kadirov na Telegramu, piše TASS.

07.00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je snimku ukrajinske zastave iznad Balaklije.

“Grad Balaklija, Harkivska oblast, pod ukrajinskom je kontrolom”, kažu vojnici u videu koji je objavio Zelenskij.

06.00 Dio ukrajinskih vojnika koji su sudjelovali u protuofenzivi na regiju Herson zarobljen je, rekao je za ruske RIA Novosti zamjenik načelnika separatističke i proruske administracije Kirill Stremousov.

Ukrajinske trupe počele su protuofenzivu krajem augusta. Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da su svi pokušaji odbijeni te da ukrajinske trupe trpe velike gubitke u ljudstvu i tehnici. 

“Ima zatvorenika. Osobno sam ih vidio. To su nesretni ljudi koje je kijevski režim otjerao u rovove, a zatim bacio u samoubilački napad”, rekao je Stremousov.

“Ukrajinska vojska ne uzima u obzir mrtve, a od 29. augusta, od početka takozvane protuofenzive, izgubila je više od tri hiljade ljudi”, rekao je.

05.00 Ukrajina je pogodila preko 400 ruskih meta raketnim sistemima Himars koje je isporučio SAD, javlja Reuters.

To je novinarima jučer rekao general Mark Milley, predsjednik Združenog stožera američkih snaga u zračnoj bazi Ramstein u južnoj Njemačkoj.

“Vidimo stvarne i mjerljive dobitke od Ukrajine u korištenju ovih sistema. Naprimjer, Ukrajinci su Himarsima pogodili više od 400 meta i imali su razoran učinak”, rekao je.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NAJBOLJE SCENE IZ DOMACIH FILMOVA

NAJBOLJE SCENE IZ DOMACIH FILMOVA

Zašto je najbolje pustiti kosu da se osuši prirodnim putem

Zašto je najbolje pustiti kosu da se osuši prirodnim putem