in

RAT UŽIVO: ‘Oružane snage oslobodile su preko 1000 kvadratnih kilometara ukrajinske zemlje’

RAT UŽIVO: ‘Oružane snage oslobodile su preko 1000 kvadratnih kilometara ukrajinske zemlje’
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: ‘Oružane snage oslobodile su preko 1000 kvadratnih kilometara ukrajinske zemlje’

22:55 Oružane snage oslobodile su preko 1000 kvadratnih kilometara ukrajinske zemlje u sklopu protivofenzive koja je u toku u oblastima Herson i Harkov, rekao je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

22:30 Ruski biznismen Mihail Fridman želi dati milijardu dolara Ukrajini preko ukrajinske podružnice banke koju je osnovao u nadi da će Velika Britanija odustati od sankcija protiv njega, izvještava Wall Street Journal (WSJ). WSJ navodi da je tu informaciju dobio od izvora upućenog u slučaj.

Fridman je kontrolni dioničar najveće ruske privatne banke Alfa. Britansko ministarstvo vanjskih poslova reklo je za WSJ da Velika Britanija ne odobrava nikakvo izbjegavanje sankcija. Milijarder je opovrgnuo navode WSJ-a.

SAD nema Fridmana na svom popisu sankcija, ali Europska unija i Velika Britanija imaju. Fridmanovi poslovni partneri Petr Aven i German Khan također su pod istim sankcijama. U aprilu je SAD sankcionirao Alfa banku i Sberbank kako bi kaznio Rusiju za njenu invaziju na Ukrajinu.

22:00 Ruski predsjednik Vladimir Putin uputio je saučešće Britaniji nakon smrti kraljice Elizabete II., piše Sky News.

Rekao je da je to nenadoknadiv gubitak.

21:45 Direktor CIA-e Bill Burns je tokom konferencije o kibernetičkoj sigurnosti u Washingtonu rekao da će Rusija dugo plaćati vrlo visoku cijenu zbog rata u Ukrajini. 

“Razotkrivena je slabost ruske vojske, a i rat će nanijeti dugoročnu štetu ruskoj ekonomiji i generacijama Rusa”, rekao je Burns te komentirao da ne podcjenjuje hrabrost Ukrajinaca u sjeveroistočnom dijelu Ukrajine. 

21:30 Američki državni sekretar Anthony Blinken rekao je Volodimiru Zelenskom da je rat s Rusijom u ključnom trenutku. Blinken je to kazao tokom svoje nenajavljene posjete Ukrajini. 

“Znamo da je ovo ključan trenutak nakon više od šest mjeseci ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine. Protivofenziva je u toku i pokazuje se učinkovitom”, rekao je Zelenskij Blinkenu, prenosi AP.

21:11 Ukrajina je pogodila preko 400 ruskih meta raketnim sustavima Himars koje je isporučio SAD, javlja Reuters.

To je novinarima rekao general Mark Milley, predsjednik Združenog stožera američkih snaga u zračnoj bazi Ramstein u južnoj Njemačkoj:

“Vidimo stvarne i mjerljive dobitke od Ukrajine u korištenju ovih sustava. Na primjer, Ukrajinci su Himarima pogodili više od 400 meta i imali su razoran učinak”, rekao je.

20:43 Ukrajinska parlamentarka odala počast britanskoj kraljici: Bila je prijateljica Ukrajine

Ukrajinska parlamentarka Inna Sovsun na Twitteru je odala počast preminuloj britanskoj kraljici Elizabeti II.

“Ovo nije samo gubitak za Veliku Britaniju, već za cijeli svijet. Kraljica je bila vjerna prijateljica Ukrajine i nije se bojala o tome govoriti. Britanci, vi ste jedan od naših najvećih saveznika i danas vam Ukrajinci izražavaju najdublju sućut”, napisala je Sovsun na Twitteru.

20:11 Šef NATO-a upozorava da Ukrajinu i države koje ju podupiru čeka “teška zima”

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je danas da Ukrajinu i njezine pristaše čeka teška zima u nadolazećim mjesecima.

Moramo se barem pripremiti za ovu zimu jer nema naznaka da Rusija odustaje od svog cilja preuzimanja kontrole nad Ukrajinom. Rat u Ukrajini približava se ključnom trenutku u kojem vidimo da je ruska ofenziva u Donbasu zastala. Vidimo da su Ukrajinci uspjeli uzvratiti i vratiti dio teritorija. Unatoč obećanju daljnje opreme i oružja tijekom sastanka zapadnih saveznika u Ramsteinu potrebno je više zimske opreme.

Zima dolazi, a zima će biti teška na bojnom polju u Ukrajini. Znamo da je veličina ukrajinske vojske sada otprilike tri puta veća nego što je bila prošle zime. Hitno im je potrebno više zimskih uniformi, agregati koji stvaraju struju, toplinu, naravno i šatori i ostalo što im može pomoći da prežive zimu”, rekao je Stoltenberg za AP.

Stoltenberg je također pozvao zapadne zemlje koje pate od visokih cijena energije i inflacije da zadrže vjeru i da bi cijena ukidanja potpore sada bila cijena koja je previsoka za platiti.

“Razumijem da su mnogi ljudi frustrirani i zapravo osjećaju bol u zemljama NATO-a zbog povećanja cijena energije, troškova života. Ali u isto vrijeme, moramo imati na umu da se cijena koju plaćamo mjeri u novcu, u američkim dolarima, funtama ili eurima, dok se cijena koju Ukrajinci plaćaju mjeri u životima izgubljenim svaki dan. Ako Putin pobijedi u Ukrajini, tada će svijet postati opasniji”, rekao je šef NATO-a.

19:22 Ukrajinske snage objavile snimku iz Balaklije, grada koji je bio okupiran

Ukrajinske vojne snage objavile su snimke iz centra grada Balaklije, koji je do danas bio okupiran. Snimka prikazuje oklopna vozila s ukrajinskim zastavama kako prolaze središtem grada.

18:42 Proslava pobjede

Ukrajinske vojne snage objavile su snimke iz centra grada Balaklije koji je danas bio okupiran. Snimka prikazuje oklopna vozila s ukrajinskim zastavama dok prolaze kroz centar grada.

17:36 Vize za budućnost

Rusko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da će odgovoriti na europske vizne restrikcije za državljane Rusije. Glasnogovornica ministarstva Marija Zaharova poručila je da se Rusija pritom neće zatvoriti za EU.

17:02 Strahoviti gubici Kremlja

Ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je da je u ratu ubijeno 51.250 ruskih vojnika. Otkako su objavljeni jučerašnji podaci, ukrajinsko ministarstvo odbrane kaže da je još 640 ruskih vojnika ubijeno. Time se ukupan broj ubijenih vojnika Kremlja popeo na 51.250, prema podacima odjela. Sky News nije uspio provjeriti ove tvrdnje o ruskim gubicima.

16:48 Tvit-objava

Najveći Putinov kritičar Aleksej Navalni kaže da su mu zatvorske vlasti poručile da mu se ukida privilegij odvjetnik-klijent, što znači da će mu sva komunikacija s odvjetnikom biti provjeravana. “Rekli su mi da činim zločine iz zatvorskih prostorija”, objavio je na Twitteru.

16:28 “Kijev ostaje glavni grad”

Američki državni tajnik je danas za vrijeme nenajavljenog posjeta Kijevu razgovarao sa Zelenskim i drugim visokim dužnosnicima. Na sastancima je Blinken rekao da je Bidenova administracija obavijestila Kongres o svojoj namjeri da osigura 2.2 milijarde dolara dugoročnog vojnog financiranja Ukrajini i za 18 drugih država kojima prijeti rat. “Predsjednik Biden je jasno rekao da ćemo podržavati narod Ukrajine koliko god bude potrebno. Ponovio sam ovu poruku predsjedniku Zelenskom i njegovom timu danas u Kijevu. Kijev ostaje i ostat će glavni grad suverene i neovisne Ukrajine”, rekao je Blinken.

16:02 Masovno granatiranje

Dvije osobe su poginule, a četiri su ranjene u ruskom granatiranju u regiji Donjecka, priopćio je ured glavnog tužitelja Ukrajine. U objavi na Facebooku stoji da je danas došlo do masovnog granatiranja središnjeg dijela grada Bakmuta, a da su granate došle iz raketnog sustava Uragan sovjetskog dizajna. “Ruske granate pogađale su privatne kuće, trgovine, benzinske postaje i visoke zgrade. Jedan mještanin je poginuo, a četiri su ozlijeđena”, stoji u objavi. Dodaje se da je jedna žena umrla u blizini svoje kuće nakon granatiranja u gradu Torecku.

*14:40 Ukrajina: Napredujemo prema Harkivu, oslobodili smo više od 20 sela

Naše snage su napredovale 50 km u teritorij pod kontrolom Rusije u blizini Harkiva i oslobodile više od 20 sela, rekao je jedan od ukrajinskih generala, a prenosi Sky News.

General je dodao da je Ukrajina ponovno zauzela više od 700 četvornih kilometara svog teritorija u regiji Harkiv i na jugu.

Ukrajinske trupe u sjeveroistočnoj regiji Harkiv ponovno su zauzele dijelove teritorija pod kontrolom Rusije nakon što su “vjerojatno iskoristile preraspodjelu ruskih snaga”, rekao je Institut za proučavanje rata sa sjedištem u Washingtonu.

14:12 Ukrajina razotkrila pedofilsku mrežu, žrtve su ruska djeca. Uhićen Ukrajinac

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ukrajinska policija razotkrila je mrežu seksualnog zlostavljanja ruske djece čijim se slikama i video zapisima navodno trgovalo unutar i izvan zemlje, ali je dodala kako ne može zbog ratne situacije dalje istražiti taj slučaj.

14:10 VIDEO Rusko ministarstvo obrane: Oslobodili smo Kodemu od nacista

U svom novom izvješću o situaciji u Ukrajini, rusko Ministarstvo obrane navodi da je uspješno oslobodilo od nacista mjesto Kodemu u Narodnoj Republici Donjeck. 

 Ministarstvo obrane Rusije objavilo novo izvješće

Ministarstvo obrane Rusije objavilo novo izvješće  Dodaje kako su od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini uništena ukupno 292 zrakoplova i 152 helikoptera, 1897 bespilotnih letjelica, 373 raketna sustava protuzračne obrane, 4855 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 825 borbenih vozila opremljenih MRLS-om, 3369 topova kao i 5360 jedinica specijalne vojne opreme. 13:40 SAD šalje 2 milijarde vojne pomoći zemljama pod prijetnjom Rusije, među njima BiH

SAD će Ukrajini i 18 drugih zemalja kojima prijeti potencijalna ruska agresija poslati 2 milijarde dolara novih vojnih sredstava.

13:20 Pentagon potajno poslao Ukrajini svoje najpreciznije topničke granate

Američki Pentagon je poslao Ukrajini svoju najprecizniju topničku granatu, GPS-om vođeni Excalibur, pokazuju proračunski dokumenti.

13:00 Američki šef diplomatije otputovao u nenajavljeni posjet Ukrajini

Američki šef diplomacije Antony Blinken danas je otputovao u nenajavljeni posjet Ukrajini, što je njegov drugi dolazak u tu zemlju otkako je Rusija izvršila invaziju prije više od šest mjeseci.

12:28 Rusi evakuiraju žene i djecu iz važnog grada na istoku, bježe od ukrajinskog napada

RUSKE snage objavile su da su započele evakuaciju žena i djece iz grada Kupjanska, važnog prometnog čvorišta u istočnoj ukrajinskoj regiji Harkiv.

11:28 Amerika Ukrajini šalje oružje od 675 miliona dolara

Američki predsjednik Joe Biden odobrio je dodatni paket oružja Ukrajini vrijedan 675 milijuna dolara.

11:20 Poljska se priprema za rat s Rusijom: “To je ozbiljna prijetnja, treba jačati vojsku”

Zamjenik poljskog ministra obrane Marcin Ociepa rekao je jučer kako smatra da postoji ozbiljan rizik od rata s Rusijom unutar 3 do 10 godina i da bi trebalo iskoristiti preostalo vrijeme za opremanje vojnih snaga.

11:10 Ukrajina optužila Rusiju da koristi zabranjeno kazetno streljivo

Ukrajina tvrdi da su ruske trupe gađale selo Halcnivka u regiji Donjeck kazetnim streljivom. Dodaje da je pritom uništeno pet kuća, pri čemu su poginuli i ozlijeđeni civili.

Kazetno streljivo je zabranjeno međunarodnom konvencijom, iako ni Rusija ni SAD nisu njene potpisnice. Radi se o obliku eksplozivnog oružja koje se baca iz zraka ili sa zemlje i koje oslobađa ili izbacuje manje podstreljivo. Često je u pitanju kazetna bomba koja izbacuje eksplozivne naparave dizajnirane za ubijanje vojnika i uništavanje vozila.

10:30 Ukrajina: Iznenadili smo Ruse, trpe značajne gubitke na istoku

Ukrajinske snage tvrde da su iznenadile ruske trupe kod Balaklije u blizini Harkiva, nakon što je velik dio snaga Kremlja prebačen na jug.

10:20 Indija i Japan žele ojačati vojnu suradnju, planiraju više vojnih vježbi

INDIJA i Japan najavili su danas da će produbiti svoju obrambenu suradnju, uz poziv iz New Delhija japanskoj industriji na ulaganja.

10:00 Pola ruskog grada bez struje, napali ga Ukrajinci?

Jutros je Kristo Grozev, istraživački novinar poznate stranice za forenziku obavještajnih podataka iz otvorenih izvora Bellingcata, objavio snimku za koju kaže da prikazuje ruski grad Belgorod, koji se nalazi uz granicu s Ukrajinom.

Grozev piše kako je “pola grada ostalo bez struje” nakon, kako navodi, “nečeg što se čini kao ukrajinski napad na postaju za distribucije struje”.

Grad Belgorod je i ranije bio meta napada od početka ruske invazije na Ukrajinu, podsjeća Sky News. Informacija o novom ukrajinskom napadu na Belgorod stiže u jeku ukrajinskog protunapada na istoku zemlje.

 09:44 Ukrajinski simbol otpora osvanuo na puno mjesta u okupiranom Mariupolju

Ukrajinsko slovo “Ї”, koje je postalo simbol otpora ruskoj okupaciji diljem Ukrajine, osvanulo je na više javnih spomenika i kipova u okupiranom Mariupolju, javlja Guardian pozivajući se na izvješća novinara iz tog južnog ukrajinskog grada, koji su Rusi prvo razorili, a potom okupirali.

Radi se o slovu koje nije prisutno u ruskom pismu i koje, kako navodi Euromaidan Press, “iritira okupatore”. Fotografije je na svom Telegram kanalu objavio savjetnik gradonačelnika Mariupolja, koji se ne nalazi u tom gradu.

 

08.20 Institut za proučavanje rata (ISW) saopćio je da je ukrajinska vojska, iskoristivši preraspodjelu ruskih snaga, provela uučinkovitu protuofenzivu sjeverozapadno od Izjuma, napredovala najmanje 20 km i osvojila 400 četvornih kilometara u regiji Harkov.

Ukrajinske trupe na jugoistoku regije Harkov vjerovatno će iskoristiti preraspodjelu ruskih snaga na jug kako bi pokrenule uučinkovitu protuofenzivu sjeverozapadno od Izjuma.

 

08.15 Harkiv je pogođen s 5 raketa, 8 civila je ozlijeđeno u regiji, javljaju ukrajinski mediji.

08.00 Bjeloruska vojska započela je vojne vježbe uz poljsku granicu, u glavnom gradu Minsku i sjeveroistočnoj regiki Vitebsk, objavilo je jutros bjelorusko ministarstvo odbrane, a prenosi Reuters.

U vojnoj vježbi koja će trajati sdam dana vojnici će vježbati “oslobađanje teritorija koji je privremeno okupirao neprijatelj” i “uspostavljanjem kontrole nad pograničim regijama”, stoji u priopćenju ministarstva.

Bjelorusija tvrdi da, s obzirom na broj uključenih vojnika i opreme, nisu morali obavijestiti nikoga o vježbi po pravilima OSCE-a.

Ukrajina je, podsjetimo, stacionirala vojsku i utvrdila obrambene položaje uz granicu s Bjelorusijom zbog opetovanih signala da bi se njezin sjeverni susjed mogao priključiti ruskoj agresiji na tu zemlju. Bjeloruski diktator Aleksandar Lukašenko je najlojalniji saveznik Vladimira Putina, kojem je dozvolio da u veljači šalje ruske snage u Ukrajinu s teritorija Bjelorusije.

07.00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je danas da su kijevske snage ponovno zauzele nekoliko mjesta u regiji Harkiv na sjeveroistoku Ukrajine, ne navodeći nikakve pojedinosti.

Slika


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

“Međunarodni dan pismenosti” u Narodnoj knjižnici HNŽ-a Mostar / Bljesak.info

“Međunarodni dan pismenosti” u Narodnoj knjižnici HNŽ-a Mostar / Bljesak.info

Zvezda porazom počela Ligu Evrope

Zvezda porazom počela Ligu Evrope