Categories: Novosti

Nove privremene preporuke za cijepljenje protiv COVID-a

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je privremene preporuke za cijepljenje protiv bolesti COVID-19. 

U preporukama se navodi među ostalim da se primarno cijepljenje protiv COVID-19 preporučuje svima koji nemaju kontraindikacije za cijepljenje.

Docjepljivanje se preporučuje budući da ima sve više dokaza o slabljenju zaštite od infekcije nakon primitka primarne sheme cijepljenja, neovisno o vrsti primijenjenog cjepiva. Osim toga slabljenje zaštite od infekcije uočeno je u svim dobnim skupinama, a ima i sve više dokaza o tome da primjena dodatne doze poboljšava razinu zaštite. Dodatan argument docjepljivanju je pojava novih varijanti virusa kao što je Omicron varijanta koja u Hrvatskoj cirkulira od kraja 2021. godine kao i kasnija pojava njezinih visokozaraznih podvarijanti.

Navodi se i da osobe koje su preboljele a nisu primarno cijepljene, najprije trebaju primiti primarno cijepljenje. Osobe koje su preboljele i koje su završile primarno cijepljenje ili su primile prvu docjepnu dozu, mogu primiti docjepnu dozu najmanje 3 mjeseca nakon posljednje doze ili preboljenja (ovisno što je posljednje nastupilo). Preporuke objavljene 7. rujna možete pročitati ovdje.

Poziv na docjepljivanje

Objavljen je i poziv građanima na docjepljivanje novim cjepivima protiv omikron varijanti koronavirusa.

Napominje se da se cjepivo protiv omikrona posebno preporučuje starijima i kroničnim bolesnicima, ali je dostupno svima jer #COVID19 je bolje spriječiti, nego liječiti.

Cjepiva protiv wuhanskog soja koronavirusa i podvarijante omikrona BA.1 od sljedećeg su tjedna dostupna svima u Hrvatskoj te će biti distribuirana u županijske zavode za javno zdravstvo i domove zdravlja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Adaptirano cjepivo registrirano je samo kao docjepna doza i nije namijenjeno onima koji se do sada još nisu cijepili.

Danas obavijest kada se i gdje može cijepiti novim cjepivima

Ministarstvo zdravstva danas bi trebalo izvijestiti o rasporedu i punktovima za cijepljenje novim cjepivima protiv omikron varijanti koronavirusa.

U Hrvatsku stiže 187.000 doza Pfizerova i 57.000 doza Modernina cjepiva koja djeluju protiv wuhanskog soja koronavirusa i podvarijante omikrona BA.1. Cjepiva se ovaj tjedan distribuiraju u županijske zavode za javno zdravstvo i domove zdravlja, a građanima će biti dostupna idući tjedan.

Ovo adaptirano cjepivo registrirano je samo kao docjepna doza i nije namijenjeno onima koji se do sada još nisu cijepili. Epidemiolozi preporčuju cijepljenje svima koji su stariji od 60 godina, svima koji imaju kronične bolesti. Upozoravaju kako je i mala procijepljenosti djece.

U Hrvatskoj je od COVID-a umrla 16.761 osoba. Cijepljeno je 59,60 posto ukupnog stanovništva, odnosno 70,88 posto odraslog stanovništva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Četvrti dan traje potraga za zatpanim rudarom kod Tuzle

Rudarske čete za spašavanje još tragaju za rudarom koji je zatrpan prije tri dana pri…

42 minute ago

Petrović uoči Borca: Igramo utakmicu godine

U srijedu igramo utakmicu godine, poručio je Željko Petrović, šef stručnog štaba Zrinjskog uoči prvog…

43 minute ago

S NJIM SE BUDI EMINA JAHOVIĆ: Dodirni svoje bisere i poljubi ih

Emina Jahović rijetko objavljuje previše intimne fotografije na Instagramu. No, ovog jutra nam se javila direktno…

52 minute ago

Sedam načina za upotrebu limuna koji će vam olakšati život

Osim što je odličan izvor vitamina C i idealan za pravljenje osvežavajućih napitaka, limun ima…

3 sata ago

Varaždin: Radnici Varteksa krenuli u štrajk do isplate plaća

Štrajk u VarteksuFoto: HTV / HRTRadnici varaždinske tekstilne tvrtke Varteks od ponedjeljka su u štrajku…

3 sata ago

Poznat Novakov put u Rimu: Ima li otvoren put do sedme titule

Pred vratima smo turnira iz masters seriju u Rimu.

3 sata ago