in

Kako se pravilno čuva bijeli luk

Kako se pravilno čuva bijeli luk
Slatka-Tajna.Eu

Toliko recepata iz kuhinja širom svijeta počinje prženjem bijelog luka na ulju, a dovoljan je samo miris i da hrana već dobije drugu notu. Početkom hlanijeg perioda kreće i sezona bijelog luka. Može da bude dio većine jela, pa bi bilo dobro da ga imamo u kuhinji u svakom trenutku.

Kako čuvati glavicu bijelog luka?

Prije svega, prilikom kupovine bijelog luka, obratite pažnju da su njegovi čenovi čvrsti. Ako je bijeli luk mekan, znači da će se brzo pokvariti. Glavice bijelog luka čuvajte na hladnom i suvom mjestu sa dovoljno cirkulacije vazduha. Zato izbjegavajte da ga stavljate u frižider osim ako ne planirate da ga iskoristite u roku od nekoliko dana.

Kako čuvati neoljušteni čen bijelog luka?

Ako ste otkinuli nekoliko čenova više nego što vam je bilo potrebno, ne brinite se. Samo čuvajte neoljuštene čenove sa preostalim glavicama bijelog luka. U slučaju da ste primijetili da bijeli luk klija, obavezno odrežite sve zelene izdanke, a onda možete da ga koristite. Iako nisu štetni, ovi izdanci mogu da imaju gorak ukus.

Čuvanje očišćenog čena bijelog luka

Pošto kora djeluje kao zaštitni premaz, očišćeni bijeli luk pokvariće se brže od neoljuštenog. Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi, u frižideru. U ovakvom stanju rok trajanja mu je do tri dana.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Zamrzavanje bijelog luka

Da, bijeli luk može da se zamrzne. Pošto je namirnica koja se često koristi dobro je da imamo zalihe. Bijeli luk možete da zamrznete u svakom obliku: cijele glavice, oljuštene i narendane.

(Magazin novosti)


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Znanje ne treba držati u učionicama nego ga dijeliti / Bljesak.info

Znanje ne treba držati u učionicama nego ga dijeliti / Bljesak.info

RAT UŽIVO: Zelenski – ‘Ukrajina uspjela zauzeti nekoliko mjesta blizu Harkiva’

RAT UŽIVO: Zelenski – ‘Ukrajina uspjela zauzeti nekoliko mjesta blizu Harkiva’