in

STREET ART RITUAL: Vanja Solaković- Vax najavljuje umjetnički performans

Slatka-Tajna.Eu

Umjetnički performans “Street Art Ritual će se održati u subotu 10.09.2022. godine ispred Vječne vatre u Sarajevu, sa početkom u 20:00 sati.
Ovaj jedinstveni performans se sastoji od kombinacije muzičke izvedbe, performansa i izložbe skulpture „Totem“ magistra kiparstva Vanje Solakovića – VAX (Vanja Art X),poznatijeg u javnosti i kao frontmena alternativnog sarajevskog rok benda “Činčila”, sa kojim također kombinuje vizualnu umjetnost i zvuk.

Ideja ovog konceptualnog performansa je aktivno umjetničko djelovanje na ulicama grada Sarajeva, tačnije umjetnik teži da svoj rad iznese u javni prostor,
da djeluje izvan klasičnog koncepta izlaganja unutar galerijskih prostorija. Cilj je pored izlaganja i predstavljanja umjetničkog rada publici i educiranje građana u oblasti umjetnosti,budući da se rad iznošenjem na ulice približava i onoj publici čije interesovanje nije bazirano na umjetnosti.„Street Art Ritual“ je jedinstveni izražaj i tema koju VAX istražuje već duži period, glavni koncept je tema rituala, i važnost ritualnog čina unutar umjetničkog izražaja, a i izvan njega.

Vanja Solakvić je na temu rituala odbranio i svoj magistarski rad na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2017. godine. „Street Art Ritual“ je nastavak njegove studije, samo ovaj put umjesto djelovanja u galeriji Vanja djeluje u javnom prostoru.Ovaj projekat je financijski podržan od strane Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Bh. košarkaši sinoć su uljepšali život legendarnom navijaču, potez Gegića ga ostavio bez teksta

Važan za hormone štitne žlijezde: Osam znakova da organizmu nedostaje mineral cink