in

Šantićeve večeri poezije: Održana poetsko-glazbena večer “Posestrime Aleksi” / Bljesak.info

Šantićeve večeri poezije: Održana poetsko-glazbena večer “Posestrime Aleksi” / Bljesak.info
Slatka-Tajna.Eu
Šantićeve večeri poezije: Održana poetsko-glazbena večer “Posestrime Aleksi” / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu 103. Šantićevih večeri poezije u utorak je u dvorištu Instituta “Yunus Emre” u Mostaru održana poetsko-glazbena večer “Posestrime Aleksi”.

U programu su sudjelovali autor i voditelj programa književnica Olga Bikar, pjesnikinja Hilal Karahan iz Istanbula, Elvira Kujović iz Njemačke, Milica Jeftimijević Lilić iz Beograd, Jovanka Stojčinović-Nikolić iz Doboja, Olgica Cice iz Trebinja, Zdravka Babić iz Bileće, profesori glazbe Amra Dugalić i Radmila Pešut iz Mostara, te glumac Igor Gudelj iz Trebinja, stoji u priopćenju Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) “Prosvjeta”.

Žensko pjesničko stvaralaštvo

Također su nastupile i članice “Mostarskih kiša” Ivana Jurković i Darija Matijević.

Autor programa književnica Olga Bikaristaknula je da je ovaj projekt koji nosi odavno u mislima oživio zahvaljujući SPKD “Prosvjeta” i SPKD “Gusle”, ali i zahvaljujući ženskom senzibilitetu.

“Pratim Šantićeve večeri od osnivanja i mogu reći da mi je uvijek bilo u mislima da nije dovoljno bilo afirmirano žensko pjesničko stvaralaštvo. Tim naumom sam napravila ovaj program”, rekla je Bikar dodavši da je večer bila posebna zbog sudjelovanja žena iz svih dijelova svijeta i to žena koje iza sebe imaju velike karijere.

Hilal Karahan rekla je da je sretna što je u Mostaru koji je prelijep grad i da je fascinirana što na jednom malom mjestu vidi toliko različitosti, što su u nekoliko stotina metara smještene i crkve i džamije. Ovo je prvi put da je Karahan u Mostaru, a prvi put se susreće i sa Šantićem te je poželjela da se Šantićeva djela prevedu i na turski kako bi ih lakše čitala i shvatila.

Foto: PR / Šantićeve večeri poezije

Pjesnikinja Milica Jeftimijević Lilić kaže da je ovo neobična večer jer su prvi put pjesnikinje žene prisutne.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Šantić je volio ljepotu i žene

“Mislim da je to dobra praksa jer je Šantić volio ljepotu i žene i ono što žena kao vrijednost jeste i želim da se tako i nastavi”, kaže Jeftimović Lilić i dodaje da je ova veče posebna i po tome što je internacionalna.

“Opčinjena sam Starim gradom, arhitekturom i ljepotom. Raduje me što je most sagrađen i da narodi zajedno žive. Najvažnije od svega je u ovom gradu je to pomirenje”, rekla je pjesnikinja Elvira Kujović.

Pjesnikinja Zdravka Babić kazala je da je presretna, naročito zbog saznanja da se žensko pjesništvo vraća na Šantićeve večeri poezije.

Jovanka Stojčinović-Nikolić je po prvi put na Šntićevim večerima poezije.

“Danas nas ovdje ima iz svih krajeva svijeta i došli smo da se ljubavlju prema Aleksi svi spojimo u jednu veliku ljubav. Ja bih poručila svima da gradimo mostove kojima će putovati samo ljubav”, poručila je Stojčinović-Nikolić

Šantićeve večeri poezije nastavljaju se u četvrtak kada će se u Vladičanskom dvoru s početkom u 19 sati predstaviti “Sabrana djela”, akademika Danila Marića. U programu sudjeluju promotori: Safet Sarić i Zlatko Serdarević (Mostar), Ranko Pavlović (Banja Luka), Dragica Braunštan (Toronto), Dimitrije Janičić (Beograd), Ilija Šaula (Philadelphia), a u glazbenom nastupit će Tijana Bašić i Marija Raspudić.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

SAVRŠENA KATARINA ŽIVKOVIĆ: Ne izlazi iz teretane

SAVRŠENA KATARINA ŽIVKOVIĆ: Ne izlazi iz teretane

Jakirović sreću pripisuje Bratislavi, Jahića brine sedam utakmica u 20 dana

Jakirović sreću pripisuje Bratislavi, Jahića brine sedam utakmica u 20 dana