in

Truss i službeno postala premijerka Velike Britanije / Bljesak.info

Truss i službeno postala premijerka Velike Britanije / Bljesak.info
Slatka-Tajna.Eu
Truss i službeno postala premijerka Velike Britanije / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Epa / Liz Truss

Kraljica Elizabeta II. u utorak je imenovala Liz Truss novom britanskom premijerkom, a konzervativku čeka težak zadatak vođenja zemlje kroz recesiju i energetsku krizu koja prijeti milijunima kućanstava i tvrtki.

Truss, četvrta konzervativna premijerka u šest godina i donedavna ministrica vanjskih poslova, stigla je na kraljevsko imanje u Škotskoj gdje ju je 96-godišnja kraljica pozvala da formira vladu.

Truss je zamijenila Borisa Johnsona koji je primoran otići nakon turbulentne godine, obilježene skandalom sa zabavom u uredu premijera dok su Britanci morali poštivati stroge mjere zbog covida-19.

“Kraljica je danas u audijenciju primila časnu zastupnicu Elizabeth Truss i zatražila da formira novu administraciju”, stoji u priopćenju Buckinghamske palače.

“Gospođa Truss prihvatila je ponudu Njezina Veličanstva te joj poljubila ruku nakon što je imenovana premijerkom i prvim lordom riznice”, dodaje se.

Truss čeka iznimno težak zadatak vođenja države pogođene dvoznamenkastom inflacijom, visokom cijenom energenata i nadolazećom dugotrajnom recesijom do kraja godine, prenosi Hina.

Njezin plan pomoći gospodarstvu poreznim rezovima te mogućim izdvajanjem 100 milijardi funti za ograničavanje cijena energenata već je poremetio financijska tržišta, s investitorima koji se okreću od funte i državnih obveznica.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Truss preuzima kormilo države s manjom političkom podrškom od svojih prethodnika. Na premijersku funkciju dolazi nakon pobjede protiv Rishija Sunaka na izborima unutar Konzervativne stranke, no s manjom razlikom nego što se očekivalo.

Johnson, koji se u srpnju pokušao održati na vlasti iako ga je napustio niz ministara i zastupnika, u utorak je pred Downing Streetom rekao da je vrijeme da se zemlja ujedini.

„To je to ljudi“, rekao je u oproštajnom govoru. „Svojim konzervativcima sam rekao da je vrijeme da završimo s politiziranjem. Vrijeme je da svi stanemo uz Liz Truss, njezinog tima i programa“, dodao je.

Johnson se potom uputio na sjeveroistok Škotske gdje je predao svoju ostavku kraljici prije no što je tamo stigla i Truss.

Bivši premijer u svom se govoru hvalio svojim uspjesima na toj funkciji, uključujući rano osiguranje cjepiva protiv covida-19 i podršku Ukrajini u borbi protiv Rusije.

Kao jedno od svojih postignuća izdvojio je „provedbu Brexita“ iako prema anketama većina Britanaca danas smatra kako je izlazak iz Europske unije bila pogrešna odluka.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

HARI MATA HARI SE PRISJETIO MLADOSTI Pogledajte kako je izgledao sa dugom kosom

HARI MATA HARI SE PRISJETIO MLADOSTI Pogledajte kako je izgledao sa dugom kosom

OGLASILA SE PLAVUŠA HARISA BERKOVIĆA – Senzacija

OGLASILA SE PLAVUŠA HARISA BERKOVIĆA – Senzacija