in

Premijer predstavlja jesenski paket mjera socijalnim partnerima

Premijer predstavlja jesenski paket mjera socijalnim partnerima
Slatka-Tajna.Eu
Premijer predstavlja jesenski paket mjera socijalnim partnerima

Banski dvori

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

U Banskim dvorima završio je sastanak vladajuće većine. Predsjednik Vlade Andrej Plenković koalicijskim partnerima predstavio je paket mjera za pomoć građanima zbog inflacije i energetske krize, vrijedan oko 6 milijardi kuna. 

Vlada je najavila da će ograničiti rast cijena na tržištu određenih proizvoda. U međuvremenu doznali smo da je riječ isključivo o proizvodima u vidu energenata. 

Premijer je jučer rekao da će jesenski paket mjera biti usmjeren na cijene plina i struje, da će računi za građane biti podnošljivi te da će svega biti dovoljno. Mjere će se osim kućanstava ticati i javnih ustanova te poduzetnika.

Čuraj: Paket ima apsolutnu potporu svih koalicijskih partnera

Predsjednik Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata Stjepan Čuraj izjavio je u utorak da vladin paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu ima apsolutnu potporu svih koalicijskih partnera.

Rekao je to u Banskim dvorima nakon sastanka predstavnika vladajuće koalicije, na kojem je partnerima prezentirano u kojim smjerovima će mjere ići, a koje će službeno u četvrtak predstaviti predsjednik vlade Andrej Plenković.

Čuraj je izjavio da su partneri imali “dodatne komentare i prijedloge” na paket, no s obzirom na sveobuhvatnost i širinu mjera, tih komentara i prijedloge “i nije bilo previše”.

Zadovoljan je jer će i neki raniji HNS-ovi prijedlozi biti uvršteni u paket mjera.

Nije želio detaljno otkriti kako će mjere izgledati, pa je na novinarsko pitanje kolika će biti financijska vrijednost paketa, rekao da se o samim iznosima još nije spekuliralo i da će se to tek izračunati, no da vjeruje da će čak biti i iznad razine prethodnog paketa.

Nakon sastanka vladajuće koalicije, premijer se sastao i sa socijalnim partnerima.

– Zadovoljio bi nas jedan široki paket mjera jer je stanje ionako izuzetno teško. Ono se lomi preko građana, gospodarstva pa opet preko građana. Očekujemo jedan sveobuhvatan paket, da se naravno i potvrdi da će i dalje cijene plina ostati na razini kako je dogovoreno, da će se tome priključiti i cijene struje, da će se iz sustava gospodarstva koje stvara profit maknuti neprofitne organizacije i da će se neprofitne organizacije, među kojima su od vjerskih zajednica do škola, vrtića i sindikata, prema cijenama plina i struje isto tako posložiti prema sustavu građana. Očekujemo da će potpore biti izdašnije i snažnije kad je riječ ne samo o energetski siromašnim građanima nego i šire od toga, jer je dohodak u kućanstvu toliko nizak da je praktički udar i više nego ogroman i mnogi strepe što se događati na jesen. Treba dati snažnije potpore gospodarstvu, da su im ulazne cijene manje, ali i da vlast može uvjetovati da izlazne cijene budu manje pa da svi skupa od toga imamo korist. Povećanje plaća je nužno u privatnom i javnom sektoru. Očekujemo da će Vlada naći modele za pomoć u dijelu privatnog sektora koji nema sam za sebe dovoljno sredstava za povećanje plaća. Hrvatskoj treba 37 dana rada da bi onaj tko ima minimalnu plaću mogao podmiriti svoj godišnji račun za energiju. Stanje je i više nego loše, poručio je uoči sastanka Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata.

– Hrvatska udruga poslodavaca pozdravlja napore Vlade da mjerama pomoći obuhvati sve sektore hrvatskog gospodarstva, a osobito što je nama bilo važno da je potrebno obuhvatiti sve poduzetnike neovisno o veličini. Mi vjerujemo i vidimo da je Vlada svjesna izvanredne situacije u kojoj su prisiljeni poslovati naši poduzetnici. Zadovoljni smo u smislu dijaloga i otvorenosti prema našim prijedlozima. Čekamo četvrtak da vidimo finalni prijedlog Vlade, rekla je Irena Weber, direktorica HUP-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Vidjeli smo u prvom kvartalu ove godine da onih pet milijardi nije puno pomoglo, ali u svakom slučaju tri ključne stvari koje očekujemo od Vlade – da se socijalno najugroženijim građanima osiguraju uvjeti da mogu preživjeti zimu, subvencije za sve vrste ogrjeva. Drugo, da se poduzetnicima osiguraju normalni uvjeti poslovanja kada su u pitanju cijene energenata, a onda je tu i očuvanje radnih mjesta. I treće, da poveća plaće radnicima u javnom i državnom sektoru najmanje u visini inflacije. Isto to očekujem i od privatnih poduzetnika. Povećanje plaće kroz kolektivno pregovaranje, kako sektorsko i kućno, je jedino rješenje za nadomjestak građanima što se tiče pada troškova života i mogućnosti snošenja ove ekonomske krize. S jedne strane Vlada ima najveću ulogu, s druge ulogu imaju i poduzetnici kojima treba pomoći, no oni su u ovoj godini imali izuzetno veliku dobit i velik dio je išao dividende. Mi očekujemo da se dio tog profita usmjeri u povećanje plaća, rekao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

Tek sutra će se na užem kabinetu Vlade mjere finalizirati, a premijer Plenković predstavit će ih na sjednici Vlade.

Mladen Novosel o vladinim mjerama

Foto: HTV / HRT

Hrebak: Očekujemo izdašni paket mjera za pomoć gospodarstvu

Saborski zastupnik HSLS-a Dario Hrebak izjavio je u utorak uoči sastanka koalicijskih partnera iz parlamentarne većine o najavljenim Vladinim mjerama da očekuje što izdašniji paket mjera koji će pomoći gospodarstvu i sačuvati radna mjesta.

– Svi znamo što nas očekuje u iduća 2-3 mjeseca pa sve do proljeća. Cilj je države da se maksimalno istegne i najviše pomogne gospodarstvu i skupinama u društvu kojima će biti najteže plaćati račune, kazao je Hrebak novinarima.

Istaknuo je da će inzistirati na očuvanju radnih mjesta i pomoći gospodarstvu, pri čemu ne treba raditi razliku između malih i velikih poduzetnika. Poručuje da svaku kunu koja je na raspolaganju u državnom proračunu treba usmjeriti u gospodarstvo, kao i tijekom pandemije korone.

– Tada smo uspjeli spasiti najveći dio radnih mjesta i to nam se vrlo brzo vratilo. Vrlo brzo smo došli na razinu prije bolesti COVID, isto to očekujem i sada, rekao je Hrebak.

Javnim ustanovama, dodao je, mora se pomoći, ali mogu se raditi određene uštede. No na gospodarstvu ne smijemo štedjeti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Nakon Karleušinih seksi fotki mnoge zgrozio video s nastupa: ‘A gdje ti je sad Photoshop?’

Nakon Karleušinih seksi fotki mnoge zgrozio video s nastupa: ‘A gdje ti je sad Photoshop?’

Cyber kriminal u BiH se povećava

Cyber kriminal u BiH se povećava