in

Kako da zaštitite kućne biljke

Kako da zaštitite kućne biljke
Slatka-Tajna.Eu

Visoke temperature mnogima nisu drage, no nismo mi jedini koji svoje navike trebaju prilagoditi vanjskim uslovima. Kućne biljke u ovom dijelu godine također zahtijevaju posebnu pažnju. Biljke za koje vjerujemo da mogu bez problema opstati na visokim temperaturama nemaju iste uslove kao u svojim prirodnim, tropskim staništima, uz posebno naglašen nedostatak vlage koja im je nužna za rast i razvoj.

Upravo se zato često tokom ljeta na biljkama mogu primijetiti žute ili smeđe mrlje, a, da bismo to spriječili, donosimo nekoliko savjeta

 Veća vlažnost zraka

Veću vlažnost zraka možemo postići korištenjem ovlaživača zraka, redovnim tuširanjem i/ili prskanjem listova biljaka. Također, možete postaviti tanjirić ispunjen kamenčićima i vodom ispod posude u kojoj je biljka. Tako voda isparava i biljkama se osigurava potrebna vlaga.

Dobro ih zalijte

U vrijeme kada biljke dobijaju mnogo svjetlosti i topline potrebno ih je i obilnije zalijevati. Za zalijevanje nastojte koristiti odstajalu vodu, jer je ona direktno iz slavine tvrda i može naštetiti nekim osjetljivim biljkama. Zalijevajte ih sve dok iz rupica na dnu posude ne počne istjecati voda, a onu koja ostane na tanjiriću iskoristite za zalijevanje drugih biljaka.

Zaštitite ih od direktne sunčeve svjetlosti

Jedna od grešaka koja se često zna dogoditi onima koji se tek upoznaju s brigom o biljkama jeste izlaganje sobnih biljaka direktnom suncu. U najboljoj namjeri da im se osigura dovoljno svjetlosti čini im se veća šteta. Postavite ih na mjesto gdje će dobijati potrebnu svjetlost, ali gdje neće biti direktno izložene sunčevim zrakama.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










 Zaštitite ih od klimatizacijskih uređaja

Jednako kao što biljke ne vole propuh, ne vole ni hladan zrak iz klimatizacijskih uređaja. Držite li biljke u prostoriji s klimatizacijskim uređajem, trebali biste ih postaviti na mjesto gdje neće biti izložene direktnom hladnom zraku. Također, primijetite li promjene na listovima svojih biljaka, premjestite ih u neku drugu prostoriju bez prisutnosti hladnog zraka.

 Izbjegavajte presađivanje

Presađivanje predstavlja šok za biljke i potrebno im je određeno vrijeme prilagodbe na novo okruženje pa je najbolje izbjegavati presađivanje u vrijeme kada i temperatura zraka nije idealna za vaše sobne biljke. Za vrijeme vrućih ljetnih dana treba smanjiti sve aktivnosti koje biljkama mogu izazvati šok te im osigurati što ugodnije okruženje u kojem će moći rasti.

Dodatni savjet

Planirate li putovanje te nemate kome povjeriti brigu o biljkama, djelomično zamračite prostoriju s biljkama. Tako se prostor neće pretjerano zagrijavati, a ne primaju li biljke mnogo svjetlosti i topline, neće im trebati ni mnogo vode. No, svakako treba ostaviti određeni izvor vode. Preporučuje se korištenje kugli za zalijevanje koje polako opskrbljuju biljku vodom.

 

 

 

The post Kako da zaštitite kućne biljke appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Medina Kuč iz Sarajeva je proglašena novom Miss Federacije BiH

Medina Kuč iz Sarajeva je proglašena novom Miss Federacije BiH

Nakon Karleušinih seksi fotki mnoge zgrozio video s nastupa: ‘A gdje ti je sad Photoshop?’

Nakon Karleušinih seksi fotki mnoge zgrozio video s nastupa: ‘A gdje ti je sad Photoshop?’