in

Cijene plina u Evropi više gotovo za četvrtinu

Slatka-Tajna.Eu

Nakon otvaranja nizozemskog tržišta cijena plina porasla je u terminskim ugovorima s rokovima isporuke u oktobru za 30 posto, na 272 eura po megavat satu (MWh).

Naknadno se stabilizirala na 256 eura za megavat sat, u plusu 23 posto. U odnosu na isto lanjsko razdoblje viša je gotovo pet puta.

Ruski Gazprom objavio je u petak da do daljnjeg neće slati plin u Evropu Sjevernim tokom 1 budući da je utvrđeno da na glavnoj plinskoj turbini na kompresorskoj stanici Portovaja u blizini Sankt Peterburga curi ulje.

Kompanija je prošle sedmice obustavila isporuke radi trodnevnog održavanja i plin je ponovo trebao krenuti u Evropu u subotu rano ujutro.

„Do plina je teško doći – sve je teže zamijeniti čak i najmanju količinu koja ne stiže iz Rusije”, tumači viši saradnik za sirovine Aurora Energy Researcha Jacob Mandel.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


„Trenutno ima dosta prostora za zamjenu (ruskog) plina uvezenim LNG-om, ali kada zahladi i kada potražnja u Evropi i Aziji ove zime počne rasti, količina LNG-a koji će Evropa moći uvesti bit će ograničena”, dodao je Mandel.

Opskrba globalnih tržišta LNG-om bila je tijesna i prije ukrajinske krize budući da je svjetska ekonomija u oporavku od pandemije ‘progutala’ ponudu, napominje Reuters.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Pred izbore u BiH Erdoan dobar i za Izetbegovića i za Dodika

Fabrizio Romano otkrio: Nova ponuda za Pjanića, Barca spremna pustiti bh. reprezentativca