in

RAT UŽIVO: Ukrajinska vojska u žestokoj protivofanzivi, ubijeno stotinu ruskih vojnika

RAT UŽIVO: Ukrajinska vojska u žestokoj protivofanzivi, ubijeno stotinu ruskih vojnika
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Ukrajinska vojska u žestokoj protivofanzivi, ubijeno stotinu ruskih vojnika

21:40 Očekuje se da će dva člana misije IAEA-e “trajno” ostati u okupiranoj elektrani Zaporožje, objavila je ukrajinska državna kompanija za nuklearnu energiju Energoatom, dodajući da je četvero stručnjaka napustilo elektranu. Rusija je zauzela ukrajinsku nuklearnu elektranu u martu, ali njome i dalje upravljaju inženjeri Energoatoma i opskrbljuju električnom energijom ukrajinsku mrežu.

21:20 Nakon što su ministri finansija grupe G7 najavili da će ograničiti gornju granicu cijene ruske nafte, oglasila se Kina. 

“Nafta je jedno od globalnih dobara i ključno je osigurati globalnu opskrbu energijom”, poručio je portparol kineskog ministarstva. “Nadamo se da će relevantne zemlje poduzeti konstruktivne napore da olakšaju situaciju kroz dijalog i konsultacije, a ne činiti suprotno”, dodao je.

21:00 Ukrajinska vojska objavila je najnovije informacije o borbama rekavši da je odbijeno nekoliko napada u istočnoj regiji Donjecka. Tvrde da su uništili sve prijelaze preko rijeke Dnjepar u regiji Herson, gdje Ukrajina izvodi protivofanzivu.

Kažu i da su ubili i ranili 100 ruskih vojnika u Kupiansku, u regiji Harkov.

20:45 Gazprom: Ugašena kompresorska stanica za Sjeverni tok nije sigurna

Ruski energetski div Gazprom objavio je da je dobio službeno upozorenje ruskih regulatora da ugašena kompresorska stanica Portovaja, koja bi trebala upumpavati plin za Njemačku putem plinovoda Sjeverni tok, ne udovoljava sigurnosnim standardima.

Gazprom je u petak objavio da je uočio curenje motornog ulja iz turbine koja je tada još bila radila u Portovaji i da će obustaviti isporuku prirodnog plina dok ne popravi kvar.

U ponedjeljak je citirao Siemens Energy, kompaniju koja je obavila remont turbina Sjevernog toka, da “curenje ulja može popraiti samo specijalizirana tvrtka”.

Gazprom u priopćenju kaže da je Portovaja sada “opasno proizvodno postrojenje” i da više ne može legalno raditi.

20:21 Ukrajina tvrdi da je pogodila bazu FSB-a u Zaporižju

Ukrajina kaže da je pogodila bazu koju koristi ruska Federalna sigurnosna služba (FSB) u Kamianka-Dniprovskoj u regiji Zaporižja, priopćio je ukrajinski odjel odbrambenih obavještajnih službi.

Obavještajni podaci iz otvorenih izvora sugeriraju da se eksplozija dogodila u Kamianka-Dniprovskoj. Rusija nije komentirala incident.

19:50 Njemačka dvije nuklearne elektrane do proljeća drži u rezervi

Njemačka ostaje pri svom planu gašenje preostalih nuklearnih elektrana do kraja godina ali će, suprotno dosadašnjim planovima, dvije centrale ostati u pričuvi u slučaju potrebe ponovnog priključenja na mrežu, priopćio je u ponedjeljak njemački ministar gospodarstva i energetike Robert Habeck (Zeleni).

„Sadašnja ispitivanja o mogućnosti energetskog kolapsa ne ukazuju na akutnu opasnost ove zime ali ju ni ne isključuju. Zato smo se odlučili da za ovu zimu uvedemo vremenski ograničenu pričuvu atomskih centrala Isar 2 i Neckarwestheim“, rekao je ministar Habeck.

Ove centrale bi trebala ostati u pričuvi do aprila sljedeće godine kako bi mogle biti priključene na mrežu u slučaju krize u južnonjemačkoj mreži.

19:24 Bloomberg objavio izvještaj ruskih dužnosnika o ekonomiji

Ruski dužnosnici upozoravaju da bi se zemlja mogla suočiti s dužom i dubljom recesijom kako se utjecaj zapadnih sankcija širi. Upozorenje je objavljeno u internom izvješću pripremljenom za vladu, izvještava Bloomberg.

Povjerljivo izvješće otkriva da bi sankcije zapadnih saveznika mogle hendikepirati sektore na koje se Rusija godinama oslanjala kako bi osnažila svoje gospodarstvo. Prikazuje puno sumorniju sliku stvarnog utjecaja ruske ekonomske izolacije kao posljedice invazije na Ukrajinu nego što to dužnosnici čine u svojim javnim izjavama.

U dva od tri scenarija u izvješću, rusko bi se gospodarstvo moglo vratiti na prijeratne razine tek krajem desetljeća ili kasnije. Svi scenariji pokazuju da se pritisak sankcija pojačava, a vjerojatno će im se pridružiti još zemalja. Čak 200.000 ruskih IT stručnjaka moglo bi napustiti zemlju do 2025. godine, stoji u izvješću, a također se upozorava da se zemlja suočava s “blokadom” koja je “utjecala na praktički sve oblike transporta”, dodatno odsijecajući gospodarstvo zemlje.

18:52 Uspješan telefonski razgovor

Francuska i Njemačka složile su se pomoći jedna drugoj u suočavanju s energetskom krizom koja je proizašla iz rata u Ukrajini, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron. Francuska će biti spremna Njemačku opskrbiti plinom, dok je Njemačka pristala slati struju Francuskoj ako bude potrebno, rekao je Macron nakon telefonskog razgovora s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom. “Njemačka treba naš plin i trebamo energiju iz ostatka Europe, posebice Njemačke”, rekao je Macron.

18:38 Putinu će Rusi suditi

Rusija nastavlja gubiti značajnu opremu i osoblje u Ukrajini, rekao je ministar odbrane Ben Wallace. Takvi će gubici imati trajan utjecaj na učinkovitost Moskve u borbi, dodao je Wallace. “Ukrajina je nanijela ozbiljnu štetu nizu riječnih prijelaza s ciljem ograničavanja ruske logističke podrške. Od danas se ukrajinska vojska sukobljava s ruskim snagama koristeći i topništvo i kopnene operacije. Stvaraju stvarne dobitke, ali razumljivo, kao što smo vidjeli drugdje u ovom sukobu, borbe su teške i Ukrajina trpi gubitke.  Rusija nastavlja gubiti značajnu opremu i osoblje. Procjenjuje se da je do danas više od 25.000 ruskih vojnika izgubilo živote. Ovo će imati dugotrajan utjecaj na rusku vojsku i njenu buduću borbenu učinkovitost. Rusija tek treba postići neki od svojih strateških ciljeva. A mi smo sada na 194. danu onoga što je ukupno predviđeno kao jednomjesečna kampanja”, rekao je.

18:34 Isključeni svi električni vodovi

Ukrajina je objavila da nuklearna elektrana Zaporožje proizvodi energiju potrebnu za svoje sigurnosne i druge funkcije. Međunarodna agencija za nuklearnu energiju objavila je da ju je Ukrajina obavijestila da je rezervni dalekovod od 330 kV, koji povezuje najveću europsku nuklearnu elektranu s termoelektranom, namjerno isključen kako bi se ugasio požar, ali vod nije oštećen i bit će ponovno spojen nakon što požar bude ugašen. Zbog toga je rečeno da su svi električni vodovi isključeni iz elektrane, ali jedan od šest reaktora nastavlja raditi kako bi proizveo dovoljno energije za siguran rad elektrane.

18:14 Grozna predviđanja

Agencija za kreditni rejting Moody’s upozorila je da će potpuni prekid isporuke ruskog plina vjerovatno dovesti do teške recesije u Europi i daljnjeg povećanja ionako visoke inflacije. Rečeno je da su najizloženije kompanije u energetski intenzivnim sektorima kao što su hemijski, automobilski i proizvodni sektori. Dodaje se da će europska komunalna preduzeća također biti među najizloženijima uglavnom zbog svoje indirektne izloženosti višim cijenama plina i električne energije.

17:52 Odlazak Johnsona sa političke scene

Boris Johnson zahvalio je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom na njegovom “vodstvu i prijateljstvu” u telefonskom razgovoru danas poslijepodne. “Premijer je razgovarao s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim danas poslijepodne kako bi mu zahvalio na njegovom vodstvu i prijateljstvu. Premijer je jasno rekao da vjeruje da predsjednik Zelenski i njegovi ljudi mogu i hoće pobijediti u ratu u Ukrajini. Predsjednik Zelenski zahvalio je premijeru na vjeri u Ukrajinu i svoj narod te je izvijestio o nedavnom napretku njegovih oružanih snaga na jugu zemlje”, objavio je Johnsonov glasnogovornik.

17:36 Saradnja SAD-a i Europe

Bijela kuća optužila je Rusiju da koristi energiju kao oružje nakon što je zaustavila opskrbu plinom kroz Sjeverni tok 1. “Rusija koristi energiju kao oružje i odlučila je zatvoriti plinovod”, rekao je američki dužnosnik. “SAD i Europa surađuju kako bi osigurali dostatne zalihe. Kao rezultat ovih napora, europsko skladište plina bit će puno do kritične zimske sezone grijanja. Imamo još posla.”

17:24 Radimo zajedno

Europskoj uniji ponestaje zaliha oružja jer zemlje članice i dalje šalju vojnu pomoć Ukrajini, rekao je šef europske diplomacije Josep Borrell. “Vojne zalihe većine država članica su istrošene u visokom omjeru jer smo Ukrajincima davali puno kapaciteta. Zalihe moraju biti popunjene, a najbolji način za to je da to radimo zajedno. Tako bi bilo jeftinije”, dodao je, prenosi Guardian.

17:18 Svakodnevni rast cijena

Prekid isporuke plina preko plinovoda Sjeverni tok 1 prouzročio je u ponedjeljak drastičan porast cijena plina na europskom tržištu za 35 posto u odnosu na petak. Na nizozemskoj burzi plina TTF, koja se uzima kao pokazatelj kretanja cijene plina, u ponedjeljak je cijena megavat sata plina porasla za 72,5 eura te iznosi 281 euro, što je 35 posto više nego u petak. Ruski državni koncern Gazprom je u subotu objavio kako do daljnjega prekida isporuku plina preko plinovoda Sjeverni tok 1, a kao razlog je naveden kvar na jednoj od turbina za povećanje tlaka plina u plinovodu. Europska unija je u ponedjeljak iznova okrivila Kremlj za smanjenje isporuke plina i okarakterizirala zatvaranja Sjevernog toka 1 na neodređeno vrijeme kao političku odluku i “oblik vođenja rata”.

17:12 Navodno je nekoga izdao

Novinar Ivan Safranov osuđen je na 22 godine zatvorske kazne zbog izdaje. On je uhapšen 2020. godine te optužen za odavanje tajnih informacija.

16:46 Čestitke sa svih strana svijeta

Među prvim europskim političarima koji su čestitali novoj britanskoj premijerski Liz Truss je njemački kancelar Olaf Scholz. Truss dobiva čestitke mnogih europskih i svjetskih političara, a njezinu pobjedu prokomentirao je i glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov.

Više na Index.hr.

16:34 Opet on nije kriv

Vladimir Putin izjavio je da će Rusija pomoći Donbasu te je nahvalio stanovnike tog područja, piše TASS. Rekao je da je svaki pokušaj Rusije da se mirno riješi situacija na tom području propao zbog Kijeva.

16:24  Oštećeni električni stupovi

Posljednji operativni reaktor nuklearke Zaporožje isključen je iz ukrajinske mreže nakon što su električni stupovi oštećeni u ruskom granatiranju, objavio je ukrajinski Energoatom.

16:02 Potvrdila Vlada

Kako tvrdi Naval News, ruska jurišna podmornica Severodvnisk ušla je u Sredozemlje i donedavno je plovila u blizini Italije, što je potvrdila i italijanska vlada.

Više na Index.hr.

14:30 Rusija: Isporuke plina neće biti sve dok nam Zapad ne ukine sankcije

Ruske isporuke plina Europi putem plinovoda Sjeverni tok 1 neće se nastaviti u cijelosti sve dok “kolektivni Zapad” ne ukine sankcije Moskvi zbog njezine invazije na Ukrajinu, priopćio je Kremlj.

14:00 Rast cijena plina dio je Putinove strategije, tvrdi Njemačka

Rastuće cijene plina u Europi dio su strategije ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je glasnogovornik njemačke vlade.

Glasnogovornik je rekao da su rastuće cijene izravna posljedica ruskog zaustavljanja protoka plina kroz plinovod Sjeverni tok 1.

13:49 EU potpisala sporazum s Ukrajinom o dodatnih 500 milijuna eura pomoći

Ukrajina i EU potpisale su sporazum o dodatnih 500 milijuna eura planirane pomoći, usmjerene na potporu stanovanju, obrazovanju i poljoprivredi.

Europska komisija najavila je paket dok su visoki dužnosnici bili domaćini sastanka u Bruxellesu s ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom. Osim najnovijeg paketa pomoći, Ukrajina će se također moći prijaviti u fond EU za digitalno gospodarstvo za razvoj visokotehnološke obuke i industrije.

Današnji sastanak u Bruxellesu bit će prvi otkako je Ukrajina prihvaćena kao službeni kandidat za ulazak u EU. Predsjedavali su visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell i povjerenik EU za proširenje Oliver Varhelij.

  Prije sat vremenaČetiri civila su ubijena, a sedam ranjeno od ruskih granata, objavila je Ukrajina

Najmanje četiri civila ubijena su, a sedam je ranjeno u ruskom granatiranju u posljednja 24 sata diljem Ukrajine, priopćio je ured predsjednika te zemlje.

Najviše stradalih bilo je u istočnoj regiji Donjecka, gdje je troje ubijeno, a četvero ranjeno.

U sjevernoj regiji Harkiv troje je ranjeno kada je raketa pogodila stambenu zgradu, priopćio je ured predsjednika.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ruske granate pogodile su više od desetak stambenih zgrada, školu, kafiće i trgovine.

13:45 Rusi zbog ukrajinskog napada otkazali referendum u Hersonu o priključenju Rusiji

Dužnosnik kojeg je Rusija postavila u ukrajinsku Hersonsku oblast kazao je danas da su planovi o održavanju referenduma o priključenju Rusiji odgođeni zbog sigurnosne situacije, objavila je ruska državna agencija TASS.

13:00 Rusija zabranila Novaju Gazetu, jedne od posljednjih neovisnih novina

Novaja Gazeta, jedan od posljednjih neovisnih listova u Rusiji, ostao je danas bez medijske dozvole, čime mu je zapravo zabranjen rad.

12:34 Rusi tvrde da su uništili jedan HIMARS

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su ruske snage uništile jedan američki raketni sustav HIMARS u ukrajinskoj regiji Harkiv, izvijestio je Interfax.

12:00 Rusija zaprijetila odmazdom zbog prijedloga G7

Kremlj je upozorio da će poduzeti “mjere odmazde” zbog prijedloga G7 da se uvede gornja granica na cijenu ruske nafte.

Skupina od sedam ministara financija dogovorila je ograničenje u petak kao odgovor na akcije Rusije u Ukrajini, ali Moskva je obećala zaustaviti prodaju zemljama koje ga nameću.

11:55 Švedska i Finska pripremaju milijarde eura tvrtkama zbog rasta cijena struje

Finska i Švedska objavile su da su osigurale milijarde eura jamstava kako bi elektroprivrednim tvrtkama osigurale likvidnost u razdoblju snažnog rasta cijena na tržištima struje.

11:50 Rusija o novom britanskom premijeru: Ne možemo se nadati ničem pozitivnom

Kremlj je priopćio da misli da je ostalo malo nade za bilo što pozitivno u diplomatskim odnosima Britanije i Rusije od sljedećeg britanskog premijera, jer misle da je u utrci za novog premijera dominirala antiruska retorika.

“Mislim da se ne možemo nadati ničemu pozitivnom”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Sljedeći britanski premijer trebao bi biti objavljen kasnije tijekom dana, nakon tjednima dugog nadmetanja za vodstvo stranke između Liz Truss i Rishija Sunaka.

11:30 Drastičan skok cijena plina u Europi

Cijene plina u Europi skočile su danas gotovo za četvrtinu nakon što je ruski Gazprom objavio da do daljnjeg neće Europi dostavljati plin cjevovodom Sjeverni tok 1 zbog problema s turbinom.

11:15 Energoatom: U nuklearki Zaporižji ostaju dva člana misije IAEA-e

Energoatom, ukrajinska državna tvrtka koja upravlja sa sve četiri nuklearne elektrane u zemlji, priopćila je da je četiri od šest članova misije IAEA-e u nuklearnoj elektrani Zaporižji napustilo njezin teritorij, dok će preostala dva ondje ostati za stalno.

11:10 Naval News: U Mediteran stigla ruska nuklearna podmornica

Rusija već neko vrijeme gomila snage ruske mornarice u Crnom moru u sklopu invazije na Ukrajinu, a sada je počela pojačavati svoju prisutnost i u Sredozemlju.

11:00 Dan po dan ukrajinske ofenzive. To su duge, mučne bitke s ogromnim gubicima

Kijev je pokrenuo dugo najavljivanu protuofenzivu u Hersonskoj oblasti. Još u srpnju je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov izjavio kako je predsjednik Zelenskij naredio ukrajinskoj vojsci da uspostavi kontrolu nad južnim dijelom Ukrajine.

10:50 Europske cijene plina skočile čak 30 posto nakon zatvaranja Sjevernog toka 1

Europske cijene plina skočile su čak 30% više danas nakon što je Rusija rekla da će jedan od njenih glavnih plinovoda za opskrbu Europom ostati zatvoren na neodređeno vrijeme, što je potaknulo nove strahove o nestašicama plina u Europskoj uniji ove zime.

“Referentna cijena plina porasla je na čak 272 eura po megavat satu (MWh) kada se tržište otvorilo nakon što je Rusija u petak rekla da curenje opreme plinovoda Sjeverni tok 1 znači da će ostati zatvoren nakon prošlotjednog trodnevnog prekida održavanja”, prenosi Reuters.

Europa je optužila Rusiju za korištenje oružja u opskrbi energijom kao odmazdu za zapadne sankcije uvedene Moskvi zbog njezine invazije na Ukrajinu. Rusija kaže da je Zapad pokrenuo ekonomski rat i da su sankcije omele rad plinovoda.

Sjeverni tok, koji prolazi ispod Baltičkog mora do Njemačke, povijesno je isporučivao oko trećinu plina koji je Rusija izvozila u Europu, ali je već radio sa samo 20% kapaciteta prije nego što su tokovi prošlog tjedna zaustavljeni zbog održavanja. Ruski plin koji se isporučuje preko Ukrajine, još jedne glavne rute, također je smanjen, ostavljajući EU u utrci u pronalaženju alternativnih opskrba za ponovno punjenje skladišta plina za zimu.

Nekoliko je država pokrenulo planove za hitne slučajeve koji bi mogli dovesti do racionalizacije energije i povećanja izgleda za recesiju.

“Do opskrbe je teško doći, a postaje sve teže i teže zamijeniti svaki komadić plina koji ne dolazi iz Rusije”, rekao je Jacob Mandel, viši suradnik za robu u Aurora Energy Researchu.

10:45 Bombaš samoubojica detonirao bombu kod ruskog veleposlanstva u Kabulu, ubijen je

Bombaš samoubojica detonirao je eksploziv u blizini ulaza u rusko veleposlanstvo u Kabulu, priopćila je policija danas dodajući da su napadača ubili naoružani stražari dok je prilazio vratima.

“Napadača samoubojicu prije nego što je stigao do cilja prepoznali su i ustrijelili (talibanski) stražari ruskog veleposlanstva … još nema informacija o žrtvama”, rekao je šef policijske oblasti Mawlawi Sabir Reutersu.

Rusija je jedna od rijetkih zemalja koje imaju veleposlanstvo u Kabulu nakon što su talibani preuzeli zemlju prije više od godinu dana.

 10:40 Guverner: Mikolajiv je sinoć pogođen u granatiranju

Rusko granatiranje pogodilo je tijekom noći južni ukrajinski grad Mikolajiv, oštetivši medicinsku ustanovu, rekao je gradonačelnik grada Oleksandr Senkevič.

Senkevič nije precizirao ima li ozlijeđenih u noćnom napadu, za koji je rekao da su u njemu oštećene i neke kuće. Lučki grad i njegova okolna regija svakodnevno su tjednima pogađani u sukobu, a u subotu je jedno dijete ubijeno, a petero ljudi je ozlijeđeno u raketnim napadima u regiji, rekao je guverner Vitalij Kim.

Mikolajiv, na južnoj rijeci Bug oko 20 milja uzvodno od Crnog mora, značajna je luka u Ukrajini. Postoji nekoliko velikih terminala za žitarice u gradu, a neki su već bili napadnuti tijekom ruske invazije. Ako ruske snage zauzmu Mikolajiv, otvorit će se put do Odese, koja se smatra jednim od sljedećih strateških ciljeva Rusije i koja je udaljena oko 80 milja, ili dva sata vožnje.

 10:35 Zelenskij upozorio na tešku zimu, ali tvrdi da ofenziva na jugu Ukrajine napreduje

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij upozorio je jučer na tešku predstojeću zimu i izvijestio je o napretku u protuofenzivi protiv ruskih trupa.

10.30 Ruska vojska na jugu Ukrajine se odbija boriti, tvrdi ukrajinsko operativno zapovjedništvo Jug. U novom izvještaju navode da je 217. ruska pukovnija odbila obavljati svoje dužnosti zbog “nedostatka potpore i loših uvjeta, uključujući nedostatak vode”, prenosi Kyiv Independent.

10.00 Zastrašujući gubici ruskih snaga od početka agresije.

09.00 Nastavljaju se borbe duž cijele fronte na istoku Ukrajine, ali i na njezinom jugu. Preciznim napadima ukrajinska vojska nastoji presjeći neprijateljske logističke rute i prometne pravce u smjeru Hersona. Sudeći prema izjavama iz Kijeva, dugo najavljivana ukrajinska protuofenziva donosi uspjeh na terenu.

08.00 U Zaporožju su se sinoć čule eksplozije, ali nije bilo “ulaska” u grad, javlja Gradsko vijeće tog okupiranom mjesta.

alt

07.30 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u svom noćnom obraćanju jučer da je postignut napredak nakon početka protuofenzive protiv Rusa na jugu Ukrajine.

“Oružane snage Ukrajine, naša obavještajna služba, specijalne službe već poduzimaju potrebne korake za to”, rekao je Zelenski u govoru objavljenom na Facebooku. “Ovi se koraci mogu čuti. I svi vide da su okupatori već počeli bježati s Krima. Ovo je pravi izbor za sve njih.”

Također je zahvalio “borcima 63. bataljona 103. brigade teritorijalne obrane” koji su oslobodili naselje u Donjeckoj oblasti. “54. brigada na pravcu Lisičansk-Siversk također je napravila dobre korake, napredovala i vratila određene dijelove zemlje”, dok je “42. odvojena motorizirana pješačka jedinica – zahvaljujući herojskim akcijama oslobodila dva naselja na jugu naše zemlje”.

Kirilo Timošenko, zamjenik šefa ureda predsjednika, objavio je sliku vojnika koji podižu ukrajinsku zastavu iznad sela za koje je rekao da se nalazi na jugu Ukrajine.

07.00 Igor Girkin, poznatiji kao Strelkov, ponovno je ovih dana privukao pažnju ukrajinskih i ruskih medija. Otkako je krenula ruska invazija na Ukrajinu, Girkin se uglavnom daleko od fronta javljao snimkama u kojima kritizira poteze ruske vojske i ruskog rukovodstva, kao i rukovodstva DNR-a i LNR-a. Također, često je otkrivao neke detalje vezane za političke sukobe na okupiranim dijelovima Ukrajine, kao i u samoj ruskoj vojsci.

Posebno je zahtijevao da se proglasi mobilizacija u Rusiji, a više puta je izjavio da se želi vratiti u Donbas te kako je spreman boriti se kao vojnik. Isto tako, spomenuo je kako je u sukobu sa separatističkim vlastima u Donbasu.

alt

Kako je nedavno otkrio The Insider, ruski portal specijaliziran za istraživačko novinarstvo i političke analize, Girkin je godinama koristio pasoše FSB-a. Uz to, pronađeno je više pasoša i kod bivšeg čelnika LNR-a Igora Plotnickog. Veze s FSB-om su otkrivene zahvaljujući suprugama Plotnickog i Girkina. Naime, s lažnim imenima Plotnicki i Girkin su imali rezervacije avionskih karata zajedno sa svojim suprugama.

Ovih dana se širi vijest kako je bivši ministar obrane DNR-a, Igor Girkin uhapšen prilikom prelaska administrativne granice s Krima u Hersonsku oblast i da se trenutno nalazi u pritvoru. Službeno, nadležni na Krimu tu vijest nisu potvrdili. Ta vijest se brzo proširila na ruskim Telegram kanalima. Girkinov suradnik Aleksandar Žučkovskij je na svom Telegram kanalu objavio:

„Igor Strelkov je stvarno pokušao doći na front, ali je pritvoren na Krimu. Ovo je, naravno, jedinstvena priča kojoj nema analogije. Često se ljude šalje u rat mimo zakonskih osnova, daje im se prilika da se bore, okaju za počinjene zločine. Ovdje, na bilo koji način, pokušava ratovati čovjek, spreman za domovinu i svoja načela dati ono najvrjednije – svoj život. Ali nije mu dopušteno.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

KONZULICA UŽIVALA U NJIHOVOM DRUŠTVU: Kako je Višnja Lončar presrela autobus s našim košarkašima u Kelnu?

KONZULICA UŽIVALA U NJIHOVOM DRUŠTVU: Kako je Višnja Lončar presrela autobus s našim košarkašima u Kelnu?

Turkiye očekuje rast BDP-a od pet posto ove i sljedeće godine

Turkiye očekuje rast BDP-a od pet posto ove i sljedeće godine