in

RAT UŽIVO: Ukrajinska vojska u novom naletu, eksplozije odjekuju u Zaporožju, Rusi uhapsili obavještajca FSB-a…

RAT UŽIVO: Ukrajinska vojska u novom naletu, eksplozije odjekuju u Zaporožju, Rusi uhapsili obavještajca FSB-a…
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Ukrajinska vojska u novom naletu, eksplozije odjekuju u Zaporožju, Rusi uhapsili obavještajca FSB-a…

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fb1busmxkaq_30t.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fb1busmxkaq_30t.jpg”,”caption”:””,”bg”:”2d2131″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fb1w4-fwaaq2jck.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fb1w4-fwaaq2jck.jpg”,”caption”:””,”bg”:”4c4c4f”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fb2jcigwyaajyko.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fb2jcigwyaajyko.jpg”,”caption”:””,”bg”:”c8ced4″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fb3p53pxoaafpb2.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fb3p53pxoaafpb2.jpg”,”caption”:””,”bg”:”c83569″}]

08.00 U Zaporožju su se sinoć čule eksplozije, ali nije bilo “ulaska” u grad, javlja Gradsko vijeće tog okupiranom mjesta.

07.30 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u svom noćnom obraćanju jučer da je postignut napredak nakon početka protuofenzive protiv Rusa na jugu Ukrajine.

“Oružane snage Ukrajine, naša obavještajna služba, specijalne službe već poduzimaju potrebne korake za to”, rekao je Zelenski u govoru objavljenom na Facebooku. “Ovi se koraci mogu čuti. I svi vide da su okupatori već počeli bježati s Krima. Ovo je pravi izbor za sve njih.”

Također je zahvalio “borcima 63. bataljona 103. brigade teritorijalne obrane” koji su oslobodili naselje u Donjeckoj oblasti. “54. brigada na pravcu Lisičansk-Siversk također je napravila dobre korake, napredovala i vratila određene dijelove zemlje”, dok je “42. odvojena motorizirana pješačka jedinica – zahvaljujući herojskim akcijama oslobodila dva naselja na jugu naše zemlje”.

Kirilo Timošenko, zamjenik šefa ureda predsjednika, objavio je sliku vojnika koji podižu ukrajinsku zastavu iznad sela za koje je rekao da se nalazi na jugu Ukrajine.

07.00 Igor Girkin, poznatiji kao Strelkov, ponovno je ovih dana privukao pažnju ukrajinskih i ruskih medija. Otkako je krenula ruska invazija na Ukrajinu, Girkin se uglavnom daleko od fronta javljao snimkama u kojima kritizira poteze ruske vojske i ruskog rukovodstva, kao i rukovodstva DNR-a i LNR-a. Također, često je otkrivao neke detalje vezane za političke sukobe na okupiranim dijelovima Ukrajine, kao i u samoj ruskoj vojsci.

Posebno je zahtijevao da se proglasi mobilizacija u Rusiji, a više puta je izjavio da se želi vratiti u Donbas te kako je spreman boriti se kao vojnik. Isto tako, spomenuo je kako je u sukobu sa separatističkim vlastima u Donbasu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










alt

Kako je nedavno otkrio The Insider, ruski portal specijaliziran za istraživačko novinarstvo i političke analize, Girkin je godinama koristio pasoše FSB-a. Uz to, pronađeno je više pasoša i kod bivšeg čelnika LNR-a Igora Plotnickog. Veze s FSB-om su otkrivene zahvaljujući suprugama Plotnickog i Girkina. Naime, s lažnim imenima Plotnicki i Girkin su imali rezervacije avionskih karata zajedno sa svojim suprugama.

Ovih dana se širi vijest kako je bivši ministar obrane DNR-a, Igor Girkin uhapšen prilikom prelaska administrativne granice s Krima u Hersonsku oblast i da se trenutno nalazi u pritvoru. Službeno, nadležni na Krimu tu vijest nisu potvrdili. Ta vijest se brzo proširila na ruskim Telegram kanalima. Girkinov suradnik Aleksandar Žučkovskij je na svom Telegram kanalu objavio:

„Igor Strelkov je stvarno pokušao doći na front, ali je pritvoren na Krimu. Ovo je, naravno, jedinstvena priča kojoj nema analogije. Često se ljude šalje u rat mimo zakonskih osnova, daje im se prilika da se bore, okaju za počinjene zločine. Ovdje, na bilo koji način, pokušava ratovati čovjek, spreman za domovinu i svoja načela dati ono najvrjednije – svoj život. Ali nije mu dopušteno.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Pogledajte mačke kojima je voda zabavna

Pogledajte mačke kojima je voda zabavna

Divljačke scene u Prvoj ligi FBiH: Fudbaler Stupčanice zvjerski pretučen pred stotinama prisutnih!

Divljačke scene u Prvoj ligi FBiH: Fudbaler Stupčanice zvjerski pretučen pred stotinama prisutnih!