in

Počinje nastava za 460 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola

Počinje nastava za 460 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola
Slatka-Tajna.Eu
Počinje nastava za 460 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola

Prvi dan nove školske godine

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Počinje nastava za 460 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola. I ove godine manje je djece koja kreću u prvi razred, čak tisuću manje nego lani. Nastava počinje bez posebnih epidemioloških mjera. No, roditelje i učenike očekuju drugi problemi. Velika poskupljenja udžbenika, pribora i školske prehrane.

Malo više od 460 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola sjest će danas u školske klupe, i to bez posebnih epidemioloških mjera koje su obilježile protekle dvije godine.

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO), u školskoj godini 2022./2023. osnovnu školu pohađat će oko 310.000 učenika, od kojih je malo manje od 36.000 prvašića, dok će ih u srednjim školama biti ukupno 154.400.

Za razliku od protekle dvije godine, ove nastava u svim školama počinje bez posebnih epidemioloških mjera.

Nova školska godina učenicima donosi i neke promjene. Za maturante je najveća promjena u polaganju hrvatskoga jezika za koji će od sada ispit biti jedinstven, odnosno na jednoj razini, a esej će ponovno biti uvjet za prolazak na tom ispitu.

Osim toga, svi ispiti državne mature polagat će se po novim predmetnim kurikulumima s obzirom na to da je ove godine završen četverogodišnji ciklus njihova uvođenja.

Svi će osmaši pisati nacionalne ispite iz osam predmeta: hrvatskoga, matematike, biologije, fizike, kemije, prvog stranog jezika, geografije i povijesti.

Nacionalne ispite, kao pilot-projekt, pisat će i učenici petih razreda 81 škole, i to iz hrvatskog, matematike te prirode i društva.

Srednjoškolci Grada Zagreba, Primorsko-goranske i Krapinsko-zagorske županije fakultativno će moći izabrati predmet Škola i zajednica, a u 30 zagrebačkih osnovnih i srednjih škola u prvom polugodištu počet će se provoditi pilot-program izvannastavne aktivnosti Zajednica aktivnih građana.

Pomoćnici u nastavi osigurani su za gotovo 4 i pol tisuće učenika s teškoćama u razvoju u 1003 osnovne i srednje škole, a iz MZO-a očekuju da će broj biti i veći s obzirom na to da zahtjevi kontinuirano pristižu.

Na prve praznike učenici će ići 31. listopada kada počinje jesenski odmor s kojega se na nastavu vraćaju 2. studenoga.

Prvi dio zimskoga odmora počinje 27. prosinca i traje do 5. siječnja, a drugi dio zimskoga odmora traje od 20. do 24. veljače.

Proljetni odmor bit će od 6. do 14. travnja.

Nastavna godina završava 21. lipnja, a za učenike završnih razreda srednjih škola 26. svibnja.

Učenici se vraćaju u Petrinju

– Mi se u Petrinji već godinu i pol snalazimo nakon potresa. Prošlu školsku godinu odradili smo kao podstanari u OŠ Mate Lovraka, imali smo malo problema s upisima. Ove godine imamo 20 posto više upisa nego prošle godine. Mislim da će ova godina biti mnogo lakša, rekao je Milan Orlić, ravnatelj Srednje škole Petrinja.

– Nakon potresa ljudi su upisali djecu u školama u Zagrebu i drugim županijama zbog straha. Neki od tih učenika su nam se vratili, dodao je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










HRT-ova Sunčica Findak redovito je izvještavala o stanju u školama na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije.

– Bilo je veoma važno da posjećujemo te učenike i profesore, da donosimo priče o tome kako se oni snalaze u tim uvjetima. Fascinantno je s kojim su žarom oni radili iako nisu imali svoju školu, rekla je Findak.

Ravnatelj Orlić rekao je da je u tijeku projektiranje obnove školske zgrade.

– Stvari se pomiču, nažalost to nije brzina koju bismo svi željeli. U međuvremenu smo pokrenuli priču s drugom zgradom koju smo dobili od Gavrilovića, natječaji su u tijeku, rekao je.

Ideja je da u budućnosti imaju dva objekta koja će omogućiti rad u jednoj smjeni.

Učenike u ovoj školskoj godini čekaju brojne novosti.

– Nastavlja se eksperimentiranje s nacionalnim ispitima, ove godine će se uključiti svi osmi razredi. U 50 škola počinje eksperimentalno cjelodnevna škola. Sustav je takav kakav jest, to nije od jučer. Stalno netko nešto mijenja, rekla je Findak.

>>> Na početku školske godine HTV tradicionalno priprema posebnu emisiju “Ima li što novo”, urednice i voditeljice Sunčice Findak. Emisija je na rasporedu u ponedjeljak, 5. rujna, u 22 sata na Prvome programu Hrvatske televizije.

Akcija “Poštujte naše znakove”

S prvim danima nove školske godine Ministarstvo unutarnjih poslova i hrvatska policija po 28. put počinju svima poznatu akciju “Poštujte naše znakove“ s ciljem učenja mališana i prevencije potencijalnih neželjenih događaja u trenucima njihovih velikih radosti.

Osim poučavanja najmanjih, ujedno i najranjivijih sudionika u prometu, cilj je akcijom podsjetiti odrasle, ponajprije vozače i roditelje, na važnost smirenog i sigurnog sudjelovanja u prometu te beskompromisnog poštovanja svih prometnih propisa.

– Imamo 290 učenika u školi i dva razreda prvašića. Već ih prvih dana učimo da budu oprezni u prometu, da na pješačkom prijelazu uvijek pogledaju lijevo i desno kako ne bi naletio kakav neoprezni vozač, rekla je Silvana Galinović, ravnateljica Osnovne škole Miroslava Krleže.

– Ove godine počinjemo bez maski, veselimo se i nadamo se zdravlju, dodala je.

U svim školskim zonama pojačana je policijska kontrola. Policija moli vozače da prilagode brzinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Vesna je bila drugi izbor: Nikolijin otac je bio ludo zaljubljen u ovu pjevačicu

Vesna je bila drugi izbor: Nikolijin otac je bio ludo zaljubljen u ovu pjevačicu

Cijene nafte oštro pale zbog usporavanja ekonomskog rasta

Cijene nafte oštro pale zbog usporavanja ekonomskog rasta