in

Nužno je u BiH razvijati certificirani ekološki model za razvoj održivog turizma

Nužno je u BiH razvijati certificirani ekološki model za razvoj održivog turizma
Slatka-Tajna.Eu
Nužno je u BiH razvijati certificirani ekološki model za razvoj održivog turizma

Zaštititi i urediti okoliš

Šef Kooperacije Izaslanstva Europske unije u BiH Stefano Ellero iznio je kako je najveći cilj bio postići konkurentnost biznisa u BiH u vrlo izazovnom vremenu poslije pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini. Kaže kako je podržano 1000 biznisa kroz ovaj projekt, posebice u oblasti turizma i proizvodnji hrane, dok su 23 biznisa unaprijedila kompetencije, učinkovitost i izvozne potencijale uvođenjem digitalnih platformi te korištenjem robotike.

“Kada je u pitanju turizam, otvoreno je 20 novih destinacija, kao što su, primjerice, penjačka staza Via ferrata na Romaniji i biciklistička tura “Ćiro” u Hercegovini. Projekt je također imao za cilj unaprjeđenje poslovnog ambijenta u BiH razvijajući diljem zemlje certificirani ekološki model za razvoj održivog turizma kakav bi vlasti u BiH”, kaže Ellero, uskoro usvojile.

Rezidentna predstavnica UNDP-ja u BiH Steliana Nedera kazala je kako je ovo partnerstvo bilo jedinstveno te takvo nije zabilježeno u drugim zemljama, a posebice je istaknuta važnost razvoja turizma kao grane koja bi uz unapređenje zaštite okoliša vrlo brzo mogla postati okosnica i gospodarstva.

BiH ima mnoštvo prirodnih ljepota, samo ih mora bolje unaprijediti, očuvati i poraditi na zaštiti okoliša. Na primjeru otvorenih novih biciklističkih staza i penjačkih staza kroz prirodu i njihova uređenja već je napravljen veliki iskorak u zaštiti okoliša. Uređenje samih staza, isticanje prirodnih ljepota, obilježavanje staza, obilazak planinskih bisera BiH, ali i mnogih do sada neistraženih dijelova koji obiluju zelenilom. Od velike je važnosti poraditi na tome da se prirodne ljepote zaštite kako bismo ih u budućnosti mogli što više u BiH koristiti kao turističke destinacije.

Očuvanje okoliša bitno je i kako bi BiH što prije ispunila europske standarde i pridružila se zemljama koje su u procesu pristupanja članstvu u Europskoj uniji morale regulirati i raditi te uvesti brojna pravila kako bi se zaštita okoliša podigla na razinu i bila konkurentna europskim i svjetskim zemljama. Proces pridruživanja BiH Europskoj uniji jedan je od glavnih pokretača reformi u oblasti okoliša, što se u najvećoj mjeri odnosi na harmonizaciju domaćeg zakonodavstva s EU – acquis.

Osim usvojene zakonske legislative, provedbenih propisa, pravila i procedura te ratificiranja mnogih međunarodnih sporazuma, izrađen je i veliki broj strateških dokumenata koji predstavljaju osnovu kontinuiranog rada BiH na ostvarenju reformi u sektoru okoliša.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Smanjiti onečišćenja

BiH je već na karti turističkih destinacija jako visoko te mnogi strani instituti, časopisi, mediji… proglašavaju je biserom prirode te preporučuju za posjetiti. Stoga slike onečišćenih rijeka, smetlišta pored izletišta, neuređene infrastrukture u turističkim odredištima moraju biti sve rjeđe, a bh. vlasti poraditi na strategiji za zaštitu kako bi unaprijedile tu oblast. Osim što je važno usvojiti pravila, važno ih je i provoditi.

Voditeljica projekta pri GIZ-u Danija Krieg kazala je kako su se fokusirali na izvozno orijentirane sektore metala i drva, kao i turizam, dodajući da je kroz financijsku i tehničku potporu poduzećima omogućeno uvesti inovacije i digitalizirati svoje procese, što dovodi do povećanja produktivnosti, kao i izvoza na tržište Europske unije. Upravo je Europska unija za BiH i ovaj projekt osigurala 15 milijuna eura, a Njemačka 1,1 milijun eura.

Zasigurno će u provedbi ovoga i sličnih projekata za unaprjeđenje turizma i zaštitu okoliša BiH imati potporu iz Europske unije, međunarodnih i domaćih organizacija. Samo je važno osmisliti dobre projekte, udružiti snage i poraditi na tome da se ljepote BiH zaštite i svijetu prezentiraju po najboljem što imamo za pokazati.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Nije više crnka: Lidija Vukićević iznenadila promjenom!

Nije više crnka: Lidija Vukićević iznenadila promjenom!

Nesrećnice, saberi se i potraži pomoć: Karleuša nije mogla da prećuti Ani Nikolić, posljednjim obraćanjem je matirala! – Senzacija

Nesrećnice, saberi se i potraži pomoć: Karleuša nije mogla da prećuti Ani Nikolić, posljednjim obraćanjem je matirala! – Senzacija