Categories: Lifestyle

Muzička terapija poboljšava raspoloženje osoba s demencijom

Lijekovi i intervencije u načinu života mogu pomoći osobama s demencijom da upravljaju svojim simptomima. Nedavna istraživanja takođe su usmjerena na nefarmakološke intervencije poput muzičke terapije koja može koristiti osobama s demencijom.

 

Muzička terapija uključuje korištenje muzike za poboljšanje raspoloženja i promovisanje dobrobiti. I u toku su istraživanja o ukupnom uticaju muzičke terapije na osobe s demencijom.

Muzički terapeut Skot Horovic (LPC), licencirani profesionalni savjetnik i klinički docent na Koledžu medicinskih sestara i zdravstvenih profesija na Univerzitetu Dreksel, koji nije uključen u studiju, objasnio je za MNT.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







“Naša čulna iskustva kao ljudskih bića povezana su s našim sjećanjima. Za osobe s demencijom ili drugim kognitivnim oštećenjima te asocijacije često ostaju čak i ako su drugi elementi njihovog pamćenja oštećeni i pogođeni. Mogli biste odsvirati muzički komad koji im ima značenje i to će se sjećanje pokrenuti,” rekao je Horovic.

Dr Betani Kuk, klinički psiholog i sertifikovani muzički terapeut, koja nije uključena u studiju, podijelila je kako muzička terapija koristi osobama s demencijom i njihovim voljenima.

“Važno je napomenuti da je najbolja muzička terapija korištenje pjesme koje je osoba s demencijom slušala i voljela kad je bila u starosti od 7 do srednjih dvadesetih. Ova temeljna sjećanja i pjesme zaključane su zajedno u dubljim trezorima niz vjetrovite planinske ceste koje demencija, čini se, ne može u potpunosti uništiti. Vidio sam osobu koja nije prepoznala svog supružnika s kojim je 65 godina, ali kad pustim njihovu svadbenu pjesmu, ta se osoba okreće prema svom supružniku, prepoznaje ga i plešu,” rekla je Kukovi.

(Medical News Today)

Redakcija

Share
Published by
Redakcija

Recent Posts

Kako da zgusnete sos ili fil bez brašna

Kada pravite filove, sosove… da biste ga zgusnuli morate da koristite brašno. Ali, šta se…

15 minuta ago

Lista čekanja kao lista smrti

Pacijenti oboljeli od karcinoma u Federaciji Bosne i Hercegovine ponovo su bez terapije. U najvećem…

26 minuta ago

Iz FK Vojvodina čestitali titulu Borcu

Fudbaleri Borca večeras su pobjedom protiv Igmana na „Gradskom stadionu“ kolo prije kraja sezone sovojili…

53 minute ago

RAZVALILA NA CRVENOM TEPIHU: Zatražil pomoć pratioca

Modna influenserka Tamara Kalinić iz Srbije, koja je svojevremeno uvrštena među 100 najboljih influenserki po izboru Sandej…

2 sata ago

“Zmajići” spremni za Škijin memorijal

Mlada fudbalski U15 reprezentativci Bosne i Hercegovine spremno dočekuju 12. Međunarodni memorijalni turnir „Josip Katalinski-Škija“.…

3 sata ago