in

Zašto je izumro thunderbird? / Bljesak.info

Zašto je izumro thunderbird? / Bljesak.info
Slatka-Tajna.Eu
Zašto je izumro thunderbird? / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za izumiranje australskih ptica thunderbird koje liče na orla prije 40.000 godina ranije su okrivljeni pljačkaši i bolest kostiju, ali nova istraživanja otkrivaju da je izumiranje moglo biti posljedica nečeg daleko prizemnijeg, a to je da su jednostavno bili prespori da se prilagode klimatskim promjenama.

Korak sa svijetom

Velike kosti moćnih ptica iskopane u sjevernom planinskom lancu Flinders i u blizini Alice Springsa i donijele su nove uvide u njihove uzorke razmnožavanja koji su dugo trajali.

  / Thunderbird | Flinders University/AAP

Studije mikrostrukture fosilnih nalaza koje su proveli paleontolozi pokazuju da su se veličina i ciklus razmnožavanja postupno mijenjali tijekom tisućgodišnjih perioda. Ipak, nisu uspjeli držati korak sa svijetom oko sebe.

”Nažalost, ove nevjerojatne životinje su se suočavale sa sve većim izazovima klimatskih promjena kako je unutrašnjost Australije postajala toplija i sušna”, kazala je prof. Anusuya Chinsamy-Turan s južnoafričkog Sveučilišta Cape Town.

”Njihova biologija razmnožavanja i veličina ne mogu se mjeriti s bržim ciklusom razmnožavanja modernih emua kako bi držali korak s ovim zahtjevnijim uvjetima okoliša”, dodala je.

Prije sedam milijuna godina

Profesorica Chinsamy-Turan rekla je da je određivanje vremena koje je pticama trebalo da dostignu veličinu i spolnu zrelost ključno za razumijevanje njihovog evolucijskog uspjeha i konačnog neuspjeha da prežive uz ljude.

Najranija i najveća vrsta, Dromornis stirtoni, živjela je prije sedam milijuna godina, bila je visoka tri metra i teška 600 kilograma. Također je bilo potrebno do 15 godina da potpuno naraste i postane spolno zrela.

Najmanji i posljednji mihirung koji ne leti, Genyornis newtoni, živio je u kasnom pleistocenu kada je klima bila daleko sušna s većim sezonskim varijacijama i nepredvidivim sušama.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Uz tjelesnu masu od 240 kilograma, još uvijek je narastao šest puta više od emua, ali je dostigao odraslu dob brže od prvih ptica, vjerojatno u roku od jedne ili dvije godine, i počeo se razmnožavati ubrzo nakon toga.

Međutim, Genyornisu newtoni je bilo potrebno nekoliko dodatnih godina da potpuno naraste pa je njegovo napredovanje još uvijek bilo sporo u usporedbi s većinom modernih ptica, koje dostižu veličinu odrasle ptice za godinu dana i mogu se razmnožavati u drugoj godini života.

Koautor rada, profesor Trevor Worthy sa Univerziteta Flinders, rekao je da su dromornitidi živjeli uz emue davno prije izumiranja.

Izgubljena utrka

”Oni su ustrajali zajedno kroz nekoliko velikih ekoloških i klimatskih poremećaja. Međutim, iako je Genyornis bio bolje prilagođen od svojih predaka i preživio je dva milijuna godina kada su sušni uvjeti bili norma, još uvijek je sporo rastao i sporo se razmnožavao u usporedbi s emuom”, kazao je.

Worthy je rekao da su različite strategije uzgoja dale emu ključnu prednost kada su im se putevi ukrstili s ljudima prije otprilike 50.000 godina, a mihirungi su izumrli u roku od 10.000 godina.

”Na kraju, mihirungi su izgubili evolucijsku utrku i cijeli red ptica je izgubljen iz Australije i svijeta”, rekao je.

Ranije ove godine, istraživači su otkrili da su fragmenti ljuske pronađeni širom kontinenta s jedinstvenim uzorcima spaljivanja implicirali da su ljudi napadali gnijezda ptica i krali njihova divovska jaja za hranu.

Fosilno otkriće znanstvenika iz Flindersa sjeveroistočno od Adelaidea 2021. godine također je otkrilo infekcije kostiju koje su Genyornisu otežale pronalazak hrane i vode, piše The Guardian.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Providna haljina od cirkona od 3.000 eura i lični fotograf: Karleuša stigla na svadbu i donijela “papren” poklon

Providna haljina od cirkona od 3.000 eura i lični fotograf: Karleuša stigla na svadbu i donijela “papren” poklon

Zvezda Granda želi da postane žena, komšije u šoku: Kad sam ga vidjela na štiklama, umalo infarkt nisam doživjela… – Senzacija

Zvezda Granda želi da postane žena, komšije u šoku: Kad sam ga vidjela na štiklama, umalo infarkt nisam doživjela… – Senzacija