in

Zadnja nada za spas morskog psa anđela

Zadnja nada za spas morskog psa anđela
Slatka-Tajna.Eu
Zadnja nada za spas morskog psa anđela

Sklat, morski pas anđeo

Foto: chonlasub woravichan / Shutterstock

U podmorju Molata žive neobične i rijetke ribe, na prvi pogled drugačije od njihove bliže i daljnje rodbine. Projekt ‘Ne dajmo im da odu u tišini’ brine o njihovom očuvanju, a brinu o njima i drugi čuvari prirode.

Godinama Nikola Kosanović lovi ribu, to je njegov život. Neke ribe ne lovi, ali ih ulovi. Uđu one u mrežu, pa ne mogu natrag. Kao primjerice morski pas sklat. A onda im Nikola pomogne i vrati ih u more. Sve što ulovi fotografira i s informacijama o poziciji šalje Institutu za ribarstvo u Splitu. Oni to dalje prosljeđuju WWF-u.

– Sklat je vršni predator, more održava zdravim. Kakva je uloga lava u savani, takva je uloga sklata i drugih morskih pasa pod morem. U zadnjih nekoliko godina, od 30 zabilježenih ulova, 25 je u akvatoriju Molata. Na cijelom Mediteranu i na dijelu Atlantika provodi se veliki projekt zaštite sklata, anđeoskog morskog psa, objašnjava Mosor Prvan, WWF Adria.

Međunarodni tim proučava njihove navike, broj i načine očuvanja.

– To je životinja koja zrači smirenošću, dok roniš s njom. Naravno da nikad ne smiješ zaboraviti da je to morski pas i da moraš biti oprezan. Ali činjenica je da su spektakularne životinje. Isplati se biti na mjestu gdje možeš roniti s njima, jer je to doista prekrasno, kaže dr. David Jimenez Alvarado, University Las Palmas de Gran Canaria.

Sklat, morski pas anđeo

Foto: More / HRT

Pod morem, u prirodnom okruženju, miroljubive je prirode. Djeluje pitomo, no ipak i kod njega vrijedi ona – nediraj me, ne diram te. Kad ga se vadi iz mreže, objašnjava Kosanović – nikako mu se ruka ne smije staviti ispred očiju ili iznad glave, jer “ne možete maknuti ruku tom brzinom, kojom on zagrize”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Dok je pod morem, dodaje – to je druga priča. Neke, manje primjerke je dok je ronio, i dodirivao.

– Želja WWF-a i svakog člana tima je da se zaštiti ova kritično ugrožena vrsta koja je pred izumiranjem. Ako ništa drugo, da ne ode u tišini, dodaje Patrik Kristinić, WWF Adria.

Molat, Kanari i ronjenje

Istraživanja su pokazala da je upravo oko Molata jedno od zadnjih područja na kojima obitava sklat u Jadranu. Tako bi se, smatra Mosor Prvan ovo područje moglo i brendirati. Naime, tisuće ronioca iz cijeloga svijeta dolazi svake godine na Kanare upravo radi ronjenja sa sklatovima.

Možda i u podmorju Molata probudi pažnju ljubitelja ronjenja, koji će ovo neobično biće promatrati kako i dalje pliva u tišini dubina. Njihova ‘molatska’ populacija je zadnja nada za očuvanje ove vrste u Jadranskom moru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

FOTO/ BRUKA U VENECIJI: Georgina Rodriguez razjarila javnost na filmskom festivalu! Bivša prodavačica želi potopiti ikonu Hollywooda?! – Senzacija

FOTO/ BRUKA U VENECIJI: Georgina Rodriguez razjarila javnost na filmskom festivalu! Bivša prodavačica želi potopiti ikonu Hollywooda?! – Senzacija

Lash lift – za efekat voluminiziranih trepavica

Lash lift – za efekat voluminiziranih trepavica