in

RAT UŽIVO: Protest podrške Rusiji u Kelnu, Ukrajinac se raznio bombom i ubio dvojicu Rusa u Tokmaku

RAT UŽIVO: Protest podrške Rusiji u Kelnu, Ukrajinac se raznio bombom i ubio dvojicu Rusa u Tokmaku
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Protest podrške Rusiji u Kelnu, Ukrajinac se raznio bombom i ubio dvojicu Rusa u Tokmaku

21.00 Oko 2.000 rusofilnih demonstranata demonstriralo je u nedjelju u Kölnu tražeći od Njemačke da prestane podržavati Ukrajinu i odustane od sankcija koje je uvela nakon što je Moskva izvršila invaziju na svog susjeda ranije ove godine. Skup koji su organizirale skupine rusofilne dijaspore u tom gradu dočekalo je nekoliko desetaka kontraprosvjednika koji su se okupili pred velikom gotičkom katedralom u Kölnu kako bi izrazili podršku Ukrajini.

Njemačka je dom za oko tri miliona ljudi ruskog etničkog poriejkla, od kojih su mnogi u velikoj mjeri izloženi narativima Kremlja putem ruske televizije koja je široko dostupna. “Njemačka je u haosu”, rekla je Elena Kolbasnikova, organizatorica, ponavljajući tvrdnju predsjednika Vladimira Putina da ruska invazija štiti Ruse u istočnoj Ukrajini.

20:00 Gerašenko: Partizan se raznio i ubio dvojicu Rusa

Savjetnik Volodomira Zelenskog Anton Gerašenko napisao je na Twitteru da se partizan Maksim Mahrinov raznio u okupiranom Tokmaku te pritom ubio dvojicu Rusa. On je to učinio, piše dalje Gerašenko, nakon što su ga okrivili da je davao koordinate ruskih baza u gradu ukrajinskoj vojsci.

“Pokušao je pomoći osloboditi Tokmak. Zadnje riječi su mu bile ‘Slava Ukrajini’. Počivaj u miru, heroju”, napisao je Gerašenko. Mahrinovu su ruske snage upale u kuću.

17:30 Giorgia Meloni, koja bi trebala voditi novu italijansku vladu uz pomoć dviju desnih nekada Moskvi bliskih stranaka, upozorava na opasnost koju za zapadne nacije predstavlja ruska invazija na Ukrajinu, nazvavši je vrhom sante leda.

16:40 Čak i usred povijesno visokih napetosti između Rusije i Zapada, Kremlj očekuje da će se odnosi u nekom trenutku vratiti na normalnu razinu, rekao je glasnogovornik Dmitrij Peskov gostujući na državnoj televiziji, na kojoj je okrivio Europu za prekid isporuka ruskog plina.

16:10 Danas je opet pogođen most Antonovski. Riječ je o važnom mostu kod Hersona koji su Ukrajinci gađali u više navrata. Prema snimkama, most je gađan i tokom jutra. Most je sve dosad ipak ostao u funkcionalnom stanju.

 15:45 Gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov kazao je da su Rusi u ovom okupiranom gradu četiri škole pretvorili u vojne baze. Kaže da škole čuvaju naoružani vojnici, a da su na ulaze postavljeni detektori metala. 15:25 Ukrajinski novinar Ilija Ponomarenko objavio je sliku koja je navodno nastala u mjestu Visokopilia. Na slici se vidi postavljanje ukrajinske zastave na krovu jedne građevine. Navodno su Ukrajinci oslobodili ovo mjesto nedaleko od Hersona. Prema nekim izvorima, zastava je dignuta na zgradi bolnice.

15:15 Ukrajina očekuje da će od Europske unije ove sedmice primiti 5 milijarda eura makrofinansijske pomoći za podršku ekonomiji i vojsci te za pripremu za nadolazeću zimu, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal.

14:35  Američka vojna vozila stigla su u Ukrajinu. Potvrđuju to snimci objavljeni na društvenim mrežama. 

14:05 Vladimir Putin krivac je za ekonomske teškoće s kojima se Njemačka suočava, rekao je danas njemački kancelar Olaf Scholz pri najavi paketa mjera za ublažavanje rasta životnih troškova.

“Putinova Rusija prekršila je ugovore”, rekao je Scholz. Već neko vrijeme ne ispunjava obveze o isporukama, kazao je Scholz i ocijenio da Rusija više nije pouzdan dobavljač energije.

13:20 Zamjenik gradonačelnika Ochakiva Oleksii Vaskov izvijestio je da je rusko granatiranje uništilo nekoliko hiljada tona žita. Nema izvještaja o žrtvama, ali je oštećeno nekoliko stambenih zgrada.

12:50 Ruske snage ne uspijevaju izvući tijela iz ruševina u Mariupolju.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Petro Andrijuščenko, savjetnik gradonačelnika Mariupolja, izvijestio je da ruske snage ne uklanjaju ostatke poginulih u ruskom napadu na grad prije pet mjeseci.

12:00 Ukrajinska vojska izvijestila je da je napala neprijateljsku komandnu bazu, uništivši mobilni radarski sistem i drugu vojnu opremu na lokaciji koju nije otkrila.

Ukrajina je također izvijestila o odbijanju ruskih napada na raznim mjestima, uključujući grad Bahmut u pokrajini Donjeck i obližnje naselje Pokrovsk. Ovu informaciju nije bilo moguće neovisno provjeriti.

Prema dnevnom biltenu ukrajinskog glavnog štaba, u roku od 24 sata zabilježena su više od 24 zračna napada ruske vojske. Pogođene su i vojne i civilne lokacije, navodi se u izvješću, bez dodatnih pojedinosti.

“Zbog nedostatka visokopreciznog oružja, neprijatelj je počeo češće koristiti zastarjele protivzračne navođene rakete S-300”, navodi se u izvještaju. Više od 500 takvih projektila već je ispaljeno na ciljeve u Ukrajini.

10:40 “Ruske trupe imaju problema s moralom i disciplinom zbog umora i velikih gubitaka, no glavni razlog su vjerovatno plaće jer se čini da im bonusi za borbe nisu isplaćeni”, stoji u izvještaju britanskog Ministarstva odbrane.

Možda se radi o korupciji među zapovjednicima, a možda o neučinkovitoj vojnoj birokraciji, dodaju.

10.00 Još jedno skriveno rusko oklopno vozilo MT-LB uništeno je neizravnom vatrom iz ukrajinskog tenka T-64BM2 22. zasebne motorizirane pješačke jedinice u oblasti Harkiv.

09.00 Rusi masovno granatirali Mikolajiv, u Hersonu odjeknule eksplozije, javlja Glavni stožer ukrajinske vojske.

08.00 Oružane snage Ukrajine likvidirale gotovo 500 ruskih vojnika u jednm danu, javlja Ukrainska pravda.

alt

07.00 Rusija ovih dana pokušava još više povećati energetski pritisak na Europu. Isporuka plina kroz Sjeverni tok je potpuno obustavljena. Rusija želi uništiti normalan život svakog Europljanina – u svim državama našeg kontinenta, rekao je Volodimir Zelenski u svojoj dnevnoj videoporuci u subotu navečer.

Cilj je oslabiti i zastrašiti zemlje u Europi, dodao je Zelenski. Osim tenkova i raketa, Rusija kao oružje također koristi energiju. Ove zime, Rusija priprema odlučujući udarac u energetskom sektoru. Jedino će veća kohezija pomoći u borbi protiv toga, dodao je. Europljani moraju bolje koordinirati vlastite protumjere i međusobno si više pomagati. Osim toga, mora se povećati pritisak na Rusiju kako bi se ograničili ruski prihodi od prodaje nafte i plina, rekao je Zelenski.

Rusiju je optužio za energetski rat optužio nakon što ruska energetska kompanija Gazprom nije obnovila opskrbu plinom Sjevernim tokom 1 za Njemačku u subotu ujutro, protivno ranijim planovima. Gazprom je svoj potez opravdao navodnim curenjem ulja na kompresorskoj stanici Portovaja u blizini Sankt Peterburga. Zelenski je također osudio ozljeđivanje nekoliko djece na izložbi oružja u Černjihivu i obećao da će odgovorni za nemar biti kažnjeni.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Zvezda Granda želi da postane žena, komšije u šoku: Kad sam ga vidjela na štiklama, umalo infarkt nisam doživjela… – Senzacija

Zvezda Granda želi da postane žena, komšije u šoku: Kad sam ga vidjela na štiklama, umalo infarkt nisam doživjela… – Senzacija

I Gruzija priredila iznenađenje, Turska se obrukala

I Gruzija priredila iznenađenje, Turska se obrukala