in

Obilježen Međunarodni dan lešinara / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svake godine 3. rujna u svijetu se obilježava kao Međunarodni dan Lešinara. Ove godine Omladinski klub Novi Val Blagaj i Ornitološko društvo Naše ptice povodom toga obilježili su 16 godina od početka projekta reintrodukcije bjeloglavih supova u Bosnu i Hercegovinu.

Međunarodni Dan lešinara imao je za cilj da ukaže na vrlo teško stanje populacije lešinara u Bosni i Hercegovini ali i generalno u svijetu. Također, ovo je bila prilika da se ukaže na faktore koji djeluju na opstanak ove skupine ptica.

Jedna od najimpresivnijih kolonija je bila ona iznad Tekije u Blagaju. U Blagaju je došlo do trovanja supova 1991 god, kada je čovjek, da bi obranio svoje stado koza od vukova, otrovao jednu kozu u nadi da će otrovati vuka. Međutim, otrovao je skoro sve supove koji su nastanjivali to područje.

Foto: PR / Obilježen međunarodni dan lešinara

Omladinski klub Novi val od 2007 godine radi na povratku bjeloglavih supova na njihova prirodna staništa tj. područje Blagaja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Od listopada 2021. godine Bosna i Hercegovina se sa još 6 Balkanskih država se uključila u Balkan Detox Life projekat, koji ima za cilj borbu protiv nelegalnog trovanja životinja.

Neke od najvažnijih projektnih aktivnosti su osiguravanje angažmana relevantnih vladinih institucija, podizanje javne svijesti svih zainteresiranih strana od donosioca odluka, građana pa i do onih koji koriste otrove za životinje.

Ovom prilikom građani su imali priliku da se upoznaju sa stanjem populacija lešinara u Bosni i Hercegovini, kao i sa problemom trovanja životinja koji je jedan od glavnih uzroka nestanka lešinara u Bosni i Hercegovini, kao i jedan od glavnih okidača ugroženosti ovih životinja u čitavom svijetu.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Vaterpolisti Srbije protiv Francuske za četvrtfinale EP

Elena Kitić objavila fotografiju dečka: Ne krije više da je sa reperom