in

Kako su se trgovci pripremili na dvojno iskazivanje cijena?

Kako su se trgovci pripremili na dvojno iskazivanje cijena?
Slatka-Tajna.Eu
Kako su se trgovci pripremili na dvojno iskazivanje cijena?

Dvojno iskazivanje cijena

Foto: Dnevnik / HTV

Od sutra na snagu stupa i obveza dvojnog iskazivanja cijena, u kunama i eurima, koja se odnosi na gotovo sve sudionike u platnom prometu. Izuzeti su OPG-ovi, taksisti, lutrijske srećke, pokretne trgovine, samoposlužni aparati, kiosci i štandovi na tržnici. A kako su se pripremili trgovci, provjerila je HTV-ova ekipa i naišla na brojna poskupljenja koja su povezana upravo s uvođenjem eura.

U mnogim trgovinama lako ćete uočiti da su artikli poskupjeli prilikom dvostrukog iskazivanja cijena.

Neki odjevni artikli bili su od 5 do čak 20 posto jeftiniji dok im se cijena za Hrvatsko tržište iskazivala u kunama. To ne bi bilo toliko očito da su trgovci prije dvojnog iskazivanja cijena promijenili etikete. Ali nisu, pa se ispod novih naljepnica jasno vidi stara, niža cijena.

Još je zanimljivije što zakon trgovcima to dopušta. Važno je jedino da su cijene pravilno istaknuli i da su odnos kune i eura izračunali po točnom tečaju: 7,5345. Nisu u prekršaju zbog toga što su trenutak iskoristili za poskupljenje. 

Reakcije anketiranih građana: 

– Sramota. Pogotovo za nas penzionere.

– Nemam nekog izbora evo. Ili ne kupovati ili platiti po cijeni koja se nudi.

– Nema problema s preračunavanjem. Tu je sve izračunato. Polako, izračunato je i privikavamo se na te cijene.

– Nisam uopće računao. Svejedno mi je. Budu oni izračunali kako im bude pasalo. 

U velikim prehrambenim lancima do poskupljenja je došlo zbog inflacije, a ne zbog uvođenja eura.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– U početku su kupci bili malo zbunjeni pa su znali pomiješati cijene u kunama i eurima tj. mislili su da je to cijena u kunama. S vremenom su se privikli, kazao je Tomislav Kramarić, član Uprave Konzuma.

Spremne su i benzinske crpke. Ne moraju iskazivati dvostruke cijene samo na svojim telopima, ali na računima moraju.

– Kupci ne koriste kalkulatore, bar mi to nismo primijetili. Makar sam uvjeren, kada krene plaćanje isključivo u eurima, ljudi će preračunavati natrag u kune da dobiju osjećaj koliko su novca potrošili, izjavio je Davor Kulušić, upravitelj ljudskim resursima u Lukoilu.

Potrošačke udruge poručuju da pozorno prate cijene na tjednoj razini i da će tako nastaviti.

– Određeni trgovci povećavaju cijene kako bi lakše poslije zaokruživali cijene na euro što je potpuno neopravdano jer smo u periodu inflacije i svega ostalog. Mislim da su potrošači sad na vrlo kliskom terenu. Sankcije tek idu od 5. rujna tako da je prostor za malverzacije velik, kazala je Tanja Popović Filipović, Centar za edukaciju i informiranje potrošača.

Od tog datuma svaku nepravilnost vezanu uz dvojno iskazivanje cijena kupci mogu prijaviti državnom inspektoratu od 0 do 24. Ali ne zaboravite, naglo poskupljenje svih proizvoda u trgovini preko noći ne tumači se kao nepravilnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Najvažniji obrok u danu: Ideje za brzinski doručak

Najvažniji obrok u danu: Ideje za brzinski doručak

Pobjeda ! BiH – Slovenija 97-93

Pobjeda ! BiH – Slovenija 97-93