in

RAT UŽIVO: Osmero djece ubijeno ili ozlijeđeno u eksplozijama u Ukrajini

RAT UŽIVO: Osmero djece ubijeno ili ozlijeđeno u eksplozijama u Ukrajini
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Osmero djece ubijeno ili ozlijeđeno u eksplozijama u Ukrajini

22:35 Osmero djece u Ukrajini ubijeno je ili ozlijeđeno u ruskim napadima i pri nemarnom rukovanju streljivom, objavili su ukrajinski dužnosnici u subotu.

“U Zelenodoljsku, Rusi su ubili 9-godišnjeg dječaka”, napisao je vojni upravitelj Dnjipropetrovske oblasti Valentin Resničenko na Telegramu.

Otprilike desetero ljudi ukupno ozlijeđeno je u raketnim napadima, a mnogi od njih ozbiljno, rekao je Resničenko.

21:20 Ukrajinski premijer Denis Šmihalj rekao je da je njegova zemlja spremna da Njemačku snabdjeva električnom energijom kako bi pomogla najvećoj evropskoj ekonomiji da smanji zavisnost od ruskih energenata.

„Ukrajina trenutno izvozi električnu energiju u Moldaviju, Rumuniju, Slovačku i Poljsku. Ali mi smo prilično spremni da proširimo naš izvoz u Njemačku“, rekao je Šmihal, a prenosi Radio slobodna Evropa.

„Imamo dovoljnu količinu električne energije u Ukrajini zahvaljujući našim nuklearnim elektranama“, rekao je Šmihal.

20:35 Paolo Gentiloni, povjerenik Europske unije za ekonomska pitanja, rekao je tokom poslovnog foruma u Italiji da se EU ne boji Putinovih odluka te da je EU potpuno spremna u slučaju da Rusija potpuno obustavi isporuke plina.

18:40 Ruske snage su u petak bombardovale stambena naselja u ukrajinskom Harkovu, javlja Anadolu Agency (AA).

U subotu ujutro ekipa AA snimila je ogroman krater koji je napravio jedan od ruskih projektila.

Novobavarski kvart u Harkovu tokom noći je bio pod vatrom, a jedna ruska raketa je pala na područje u blizini škole.

“Raketni napad je izveden na Novobavarski okrug. Eksplozija je odjeknula u blizini jedne od škola”, objavio je gradonačelnik Harkova Ihor Terekhov na jednoj društvenoj mreži.

17:55 Predsjednik ruske Čečenije Ramzan Kadirov objavio je na svom Telegram kanalu da je vrijeme da se povuče sa vlasti.

17:15 U blizini aerodroma na jugu Ukrajine čule su se brojne eksplozije.

Lokalni gradonačelnik kaže da su eksplozije odjeknule blizu Melitopolja, grada pod ruskom okupacijom južno od Zaporožja.

Ruske snage su navodno pokušavale postaviti vojnu opremu na aerodrom.

16:47 Reuters javlja da je Gazprom ponovno uključio Sjeverni tok 1.

Podaci na Gazpromovoj stranici pokazuju da je u posljednjih sat vremena kroz cijev proteklo 184 kWh/h.

To dolazi nakon što je Gazprom najavio da zatvara cjevovod na neodređeno vrijeme.

16:02 Ukrajinske oružane snage pokušale su prošle noći da zauzmu nuklearnu elektranu Zaporožje, pokušavajući da iskrcaju trupe u njenom području, izjavio je predstavnik ruskog Ministarstva odbrane, general-potpukovnik Igor Konašenkov.

15:18 Ruski Gazprom rekao je da je kompanija Siemens Energy spremna pomoći u popravku oštećene opreme za plinovod Sjeverni tok 1, no nema raspoloživog pogona za taj posao.

Kremlj je okrivio zapadne sankcije za prekid isporuke plina Sjevernim tokom 1 i za teškoće pri obavljanju redovitog održavanja, no zapadni dužnosnici odbacuju takve tvrdnje, a Siemens Energy kazao je da sankcije ne priječe održavanje.

14:29 Od početka ruske invazije na Ukrajinu ubijeno je najmanje 380 djece, objavilo je u subotu ukrajinsko javno tužiteljstvo na Telegramu.

U istom je razdoblju ozlijeđeno najmanje još 737 djece.

Državno tužiteljstvo je istaknulo da je riječ o preliminarnim brojkama jer je teško prikupiti podatke s područja pod ruskom okupacijom i onih gdje se trenutačno vode borbe.

U pokrajini Donjeck u istočnoj Ukrajini najviše je ozlijeđene djece, njih 388, a slijedi Harkiv s 204.

Dosad je materijalnu štetu pretrpjelo ukupno 2.328 obrazovnih ustanova, od čega ih je 289 u potpunosti uništeno.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Vlasti za zločine okrivljuju Rusiju.

Ljudske žrtve i materijalna šteta nastali su nakon ruskog napada na Ukrajinu prije više od šest mjeseci.

13:17 Više ni vojni analitičari na CNN-u, Sky Newsu i drugim američkim i evropskim informativnim medijima ne mogu smišljati argumente kojima će javnost pokušati uvjeriti kako velika ukrajinska ofenziva prema Hersonu još uvijek ima izglede za uspjeh.

Tako obavještajna služba britanskog ministarstva odbrane, koja se u posljednjim mjesecima prometnula u izvještajnu agenciju (barem što se tiče Ukrajine), kaže: “Operacija ima ograničene neposredne ciljeve, ali su ukrajinske snage vjerovatno postigle određeni stepen taktičkog iznenađenja; iskorištavajući lošu logistiku, administraciju i vodstvo u ruskim oružanim snagama.” Ni analitičari britanske vojno-obavještajne službe nisu uspjeli iscijediti ništa optimističnije. A i ovo što jesu je “vjerovatno”.

12:23 “U tri dana Ukrajinci su uz pomoć Bayraktara neprijatelju nanijeli štetu od oko 28 miliona dolara.

Od 31. augusta do 2. septembra par bespilotnih letjelica Bayraktar TV-2 uništilo je neprijateljsku opremu ukupne vrijednosti oko 26.5 miliona dolara. To je izvijestio glavni komandant Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji.

Riječ je o osam tenkova T-72 (procijenjena cijena jednog je 3 miliona dolara), pa jednoj jedinici samohodnih topova ACACIA (1.6 milijuna dolara), BMP-a (0.6 miliona dolara) i haubica (0.3 miliona dolara). Ukupna cijena uništene i oštećene ruske opreme iznosi 28.35 miliona dolara”, stoji u priopćenju ukrajinskih vlasti.

09.40 Operativna komanda Jug, objavila je da se nastavlja protuofenziva Ukrajinske vojske. Kako kažu u izvještaju, tokom jučerašnjeg dana ubili su 106 ruskih vojnika te su, dodaju, uništili značajnu količinu vojne opreme, tenkova i artiljerije.

Nadalje, uništili su, kažu, jedno rusko komandno sjedište, jedan pontonski most te tri skladišta oružja.

09.15 Ukrajina je objavila nove procjene ruskih gubitaka.

08.30 Vojnici 30. zasebne mehanizirane brigade uništili su dva ruska oklopna transportera.

08.15 Oružane snage Ukrajine uništile su ljudstvo Rusa u smjeru Zaporožja, javlja Glavni stožer ukrajinske vojske.

alt

08.00 Protuzračna odbrana Ukrajine oborila je svih 5 raketa “Kalibar” lansiranih iznad Dnjepra, javljaju Oružane snage Ukrajine.

alt

07.00 Britanski obavještajci objavili su jutros izvještaj o stanju u ratu u Ukrajini. Današnja tema u kratkom saopćenju bila je ukrajinska protuofenziva na jugu zemlje, a koja se događa posljednjih dana bez puno informacija.

“Od 29. augusta 2022. ukrajinske oružane snage provode obnovljene ofenzivne operacije na jugu Ukrajine. Jedan element ove ofenzive je kontinuirano napredovanje na širokoj fronti zapadno od rijeke Dnipro, fokusirajući se na tri osovine unutar oblasti Herson pod ruskom okupacijom”, pišu Britanci.

“Operacija ima ograničene neposredne ciljeve, ali su ukrajinske snage vjerovatno postigle određeni stepen taktičkog iznenađenja; iskorištavajući lošu logistiku, administraciju i vodstvo u ruskim oružanim snagama.

Budući da se borbe također nastavljaju u sektorima Donbasa i Harkova, ključna odluka za ruske zapovjednike u nadolazećim danima bit će gdje uputiti sve operativne pričuvne snage koje mogu stvoriti”, pišu Britanci.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

BAKA PRASE i DELIC REAGUJU NA NAJJACI KLIP IKADA!! 😂

BAKA PRASE i DELIC REAGUJU NA NAJJACI KLIP IKADA!! 😂

Zavirite u londonski dom Berguzar Korel i Halita Ergenca

Zavirite u londonski dom Berguzar Korel i Halita Ergenca