Categories: Novosti

RAT UŽIVO: Od početka ruske invazije na Ukrajinu ubijeno najmanje 380 djece

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/tnk.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/tnk.jpg”,”caption”:””,”bg”:”353537″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fbtgodpxgaa6yl6.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fbtgodpxgaa6yl6.jpg”,”caption”:””,”bg”:”2c2b27″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fbtqllpxkaaftnv.png”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fbtqllpxkaaftnv.png”,”caption”:””,”bg”:”413f30″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fbqwxqvx0am5y4j.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fbqwxqvx0am5y4j.jpg”,”caption”:””,”bg”:”4a4e41″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fbtdegixgaa6vik.png”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fbtdegixgaa6vik.png”,”caption”:””,”bg”:”2b2823″}]

15:18 Ruski Gazprom rekao je da je kompanija Siemens Energy spremna pomoći u popravku oštećene opreme za plinovod Sjeverni tok 1, no nema raspoloživog pogona za taj posao.

Kremlj je okrivio zapadne sankcije za prekid isporuke plina Sjevernim tokom 1 i za teškoće pri obavljanju redovitog održavanja, no zapadni dužnosnici odbacuju takve tvrdnje, a Siemens Energy kazao je da sankcije ne priječe održavanje.

14:29 Od početka ruske invazije na Ukrajinu ubijeno je najmanje 380 djece, objavilo je u subotu ukrajinsko javno tužiteljstvo na Telegramu.

U istom je razdoblju ozlijeđeno najmanje još 737 djece.

Državno tužiteljstvo je istaknulo da je riječ o preliminarnim brojkama jer je teško prikupiti podatke s područja pod ruskom okupacijom i onih gdje se trenutačno vode borbe.

U pokrajini Donjeck u istočnoj Ukrajini najviše je ozlijeđene djece, njih 388, a slijedi Harkiv s 204.

Dosad je materijalnu štetu pretrpjelo ukupno 2.328 obrazovnih ustanova, od čega ih je 289 u potpunosti uništeno.

Vlasti za zločine okrivljuju Rusiju.

Ljudske žrtve i materijalna šteta nastali su nakon ruskog napada na Ukrajinu prije više od šest mjeseci.

13:17 Više ni vojni analitičari na CNN-u, Sky Newsu i drugim američkim i evropskim informativnim medijima ne mogu smišljati argumente kojima će javnost pokušati uvjeriti kako velika ukrajinska ofenziva prema Hersonu još uvijek ima izglede za uspjeh.

Tako obavještajna služba britanskog ministarstva odbrane, koja se u posljednjim mjesecima prometnula u izvještajnu agenciju (barem što se tiče Ukrajine), kaže: “Operacija ima ograničene neposredne ciljeve, ali su ukrajinske snage vjerovatno postigle određeni stepen taktičkog iznenađenja; iskorištavajući lošu logistiku, administraciju i vodstvo u ruskim oružanim snagama.” Ni analitičari britanske vojno-obavještajne službe nisu uspjeli iscijediti ništa optimističnije. A i ovo što jesu je “vjerovatno”.

12:23 “U tri dana Ukrajinci su uz pomoć Bayraktara neprijatelju nanijeli štetu od oko 28 miliona dolara.

Od 31. augusta do 2. septembra par bespilotnih letjelica Bayraktar TV-2 uništilo je neprijateljsku opremu ukupne vrijednosti oko 26.5 miliona dolara. To je izvijestio glavni komandant Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji.

Riječ je o osam tenkova T-72 (procijenjena cijena jednog je 3 miliona dolara), pa jednoj jedinici samohodnih topova ACACIA (1.6 milijuna dolara), BMP-a (0.6 miliona dolara) i haubica (0.3 miliona dolara). Ukupna cijena uništene i oštećene ruske opreme iznosi 28.35 miliona dolara”, stoji u priopćenju ukrajinskih vlasti.

09.40 Operativna komanda Jug, objavila je da se nastavlja protuofenziva Ukrajinske vojske. Kako kažu u izvještaju, tokom jučerašnjeg dana ubili su 106 ruskih vojnika te su, dodaju, uništili značajnu količinu vojne opreme, tenkova i artiljerije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Nadalje, uništili su, kažu, jedno rusko komandno sjedište, jedan pontonski most te tri skladišta oružja.

09.15 Ukrajina je objavila nove procjene ruskih gubitaka.

08.30 Vojnici 30. zasebne mehanizirane brigade uništili su dva ruska oklopna transportera.

08.15 Oružane snage Ukrajine uništile su ljudstvo Rusa u smjeru Zaporožja, javlja Glavni stožer ukrajinske vojske.

08.00 Protuzračna odbrana Ukrajine oborila je svih 5 raketa “Kalibar” lansiranih iznad Dnjepra, javljaju Oružane snage Ukrajine.

07.00 Britanski obavještajci objavili su jutros izvještaj o stanju u ratu u Ukrajini. Današnja tema u kratkom saopćenju bila je ukrajinska protuofenziva na jugu zemlje, a koja se događa posljednjih dana bez puno informacija.

“Od 29. augusta 2022. ukrajinske oružane snage provode obnovljene ofenzivne operacije na jugu Ukrajine. Jedan element ove ofenzive je kontinuirano napredovanje na širokoj fronti zapadno od rijeke Dnipro, fokusirajući se na tri osovine unutar oblasti Herson pod ruskom okupacijom”, pišu Britanci.

“Operacija ima ograničene neposredne ciljeve, ali su ukrajinske snage vjerovatno postigle određeni stepen taktičkog iznenađenja; iskorištavajući lošu logistiku, administraciju i vodstvo u ruskim oružanim snagama.

Budući da se borbe također nastavljaju u sektorima Donbasa i Harkova, ključna odluka za ruske zapovjednike u nadolazećim danima bit će gdje uputiti sve operativne pričuvne snage koje mogu stvoriti”, pišu Britanci.

Redakcija

Recent Posts

POZIV KOJI SE NE ODBIJA: Švajcarska želi da ih Milica Pavlović predstavlja na Evroviziji

Nedavno je održana Evrovizija, a iako su mnogi očekivali pobjedu Hrvatske, ona je otišla u…

42 minute ago

Pet frizura koje će biti u trendu ovoga ljeta

Ljeto se bliži, a s njim se najavljuju i glavni trendovi u svijetu frizura. Da,…

55 minuta ago

Bivši pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane osuđen na osam godina zatvora zbog ratnih zločina

Anto Pavić osuđen je na osam godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilnim stanovništvom u…

2 sata ago

U ELITI PLJUŠTE UVREDE: Ivan Marinković Kačavendu nazvao babom, a ovo je rekla njena najbolja prijateljica za njega

Tokom emisije ”Gledanje snimaka” došlo do je do žestokog verbalnog obračuna između Ivana Marinkovića i Milena Kačavende, nakon…

2 sata ago

Meloun poslije debakla: Iskustvo je pozitivno

Trener Denver Nagetsa Majkl Meloun je iznio utiske poslije poraza od Minesota Timbervulvsa. Minesota je…

2 sata ago

PJEVAČICI IZNENADA UMRO MUŽ Vjenčali se prije godinu dana, a sada se desila teška tragedija

Pjevačica Aleksandra Tadić Cipka doživjela je tragediju, njen suprug Nebojša Jarin Stojićević preminuo je iznenada…

3 sata ago