in

RAT UŽIVO: Ukrajinci tvrde da su prisilili Putina da promijeni planove

RAT UŽIVO: Ukrajinci tvrde da su prisilili Putina da promijeni planove
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Ukrajinci tvrde da su prisilili Putina da promijeni planove

16:50 SAD: Rusija pokušava nabaviti visoku tehnologiju za vojsku, ali ne može zbog sankcija

Rusija pokušava, ali ne uspijeva zaobići zapadne sankcije na visokotehnološke proizvode za vojne svrhe i energetski sektor te se muči da osigura inozemno financiranje, rekao je koordinator State Departmenta.

“Vidimo da sankcije djeluju”, rekao je O’Brien novinarima tokom posjeta Bruxellesu radi razgovora s europskim dužnosnicima. “Znamo da se Rusija pokušava domoći opreme i novca. Ali to joj ne ide.”

16:20 Najmoćnije zemlje svijeta: Želimo ograničiti cijene ruske nafte

Ministri finansija vodećih svjetskih ekonomija (G7) žele ograničiti gornju granicu cijene ruske nafte kako bi spriječili Moskvu da izvlači profit iz učinaka rata u Ukrajini.

U zajedničkoj izjavi koju je primila njemačka agencija dpa, ministri su danas pozvali sve zemlje koje uvoze rusku naftu da se pridruže toj mjeri. “Želimo široku koaliciju kako bismo postigli najveći mogući učinak” te mjere, navode.

Srž ideje je primorati Rusiju da ubuduće naftu velikim kupcima poput Indije prodaje po mnogo nižoj cijeni. To bi smanjilo pritisak na svjetsko tržište nafte i ublažilo učinak ukrajinskog rata na cijenu energije, smatraju članice G7, a s druge strane Rusija ne bi više profitirala iz rasta cijene nafte kojom financira svoj ratni stroj. 

16:00 Ukrajina: Prisilili smo Putina da promijeni planove

Rusija ni nakon više od šest mjeseci rata nije uspjela ostvariti jedan od glavnih ciljeva u Ukrajini – osvajanje cijele regije Donjeck.

Ruski predsjednik zbog toga je bio prisiljen promijeniti rok za osvajanje Donjecka s 31. kolovoza na 15. rujna, tvrdi Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga. 

Ukrajinska vojska objavila je da se ruske snage regrupiraju kako bi povećale broj vojnika zapadno od grada Donjecka. Američki think-tank Institut za rat rekao je da je “vrlo malo vjerojatno” da će Rusija uspjeti osvojiti cijeli Donjeck do 15. rujna.

15:00 Ukrajina tvrdi da uništava Ruse na jugu

Ukrajinska vojska tvrdi da su ruske snage pretrpjele “značajne gubitke” oko Hersona

Uspjesi Ukrajine bili su “prilično uvjerljivi”, kaže Natalija Humeniuk, glasnogovornica vojnog zapovjedništva južne Ukrajine.

“Neprijatelj trpi prilično značajne gubitke – gubici u ljudstvu kreću se od desetaka do stotina. Gori im i oprema. Više pozitivnih vijesti vjerojatno će uslijediti vrlo uskoro”, kazala je.

“Nastavljamo uništavati neprijatelja, njegovu logistiku, sposobnosti, kapacitete. Eksplodiraju skladišta streljiva, eksplodiraju pontonski prijelazi. To znači da su neprijateljske logističke i prometne veze potkopane do te mjere da ne mogu skupiti pričuve”, kazala je.

Operativno zapovjedništvo Jug tvrdi da je gađan niz ciljeva, uključujući trajektni prijelaz. Moskva je zanijekala izvješća o napretku Ukrajine i rekla da su njezine trupe razbile ukrajinske snage.

14:00 Rumunija uvodi kazne za špekulante na tržištima struje i plina

Vlada Rumunjske želi spriječiti napuhivanje cijena energenata pa je najavila kazne za špekuliranje na tržištima prirodnog plina i struje.

13:00 Rusija kaže da neće prodavati naftu zemljama koje ograniče cijene

KREMLJ je objavio da će Rusija prestati prodavati naftu zemljama koje budu ograničile cijene ruskih energenata, što bi po Moskvi dovelo do značajne destabilizacije globalnog naftnog tržišta.

“Kompanije koje uvedu ograničenje cijena neće primati rusku naftu”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima. “Jednostavno, ne možemo surađivati s njima po netržišnim principima”, dodao je.

Ministri financija skupine G7 trebali bi na virtualnom sastanku u petak donijeti planove o limitiranju cijena ruske nafte kako bi se smanjio prihod Moskve od prodaje tog energenta. Europska unija je ranije ove godine uvela djelomičnu zabranu kupnje nafte iz Rusije koja bi, kada se potpuno provede, trebala smanjiti ruski izvoz za 90 posto.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u petak da je došlo vrijeme da EU razmotri slična ograničenja cijena na kupnju ruske nafte.

Peskov kaže da cijenu takvih poteza plaćaju europski građani. “Energetska tržišta su u previranju. Posebno u Europi gdje su proturuske mjere dovele do situacije u kojoj Europa kupuje ukapljeni plin iz SAD-a za velik novac, neopravdano velik. Američke kompanije sve su bogatije, a europski porezni obveznici sve siromašniji”, rekao je Peskov.

12:55 Zaharova: Rusija je godinama činila sve da spriječi nasilni scenarij u Ukrajini

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je da je Rusija učinila sve da spriječi nasilni scenarij u Ukrajini. Zaharova smatra da su sporazumi iz Minska bili šansa za Kijev.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










12:45 Britanci su objavili kartu ratnih događaja u Ukrajini

12:20 Ukrajinski premijer: Nijemci, dajte nam tenkove

Ukrajinski premijer Denis Šmihal pozvao je Njemačku da Kijevu osigura moderne borbene tenkove.

12:10 Cijene hrane u svijetu u padu peti mjesec zaredom

Indeks cijena hrane na svjetskim tržištima UN-ove agencije za hranu u padu je već peti mjesec zaredom u kolovozu, pošto je nastavak izvoza žitarica iz ukrajinskih luka pridonio boljim izgledima za opskrbu.

12:00 Šojgu: Ovo što Ukrajina radi je nuklearni terorizam

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu izjavio je da ukrajinsko granatiranje nuklearne elektrane Zaporižje povećava rizik od nuklearne katastrofe u Europi.

  Šojgu: Ovo što Ukrajina radi je nuklearni terorizam

Šojgu: Ovo što Ukrajina radi je nuklearni terorizam  10:34 Ruske banke izgubile su ukupno 1,5 biliona rubalja (24,95 milijardi dolara) u prvih šest mjeseci 2022. godine, rekao je danas visoki dužnosnik ruske središnje banke u intervjuu za poslovni dnevnik RBC. To je prvi put da je ovo regulatorno tijelo objavilo bilancu bankarskog sektora otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru. Otprilike dvije trećine gubitaka banaka odnose se na devizno poslovanje, rekao je Dmitrij Tulin, prvi zamjenik predsjednika ruske središnje banke.

09:24 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da će Moskva svaku akciju u kojoj osjeti prijetnju svojim vojnicima u Pridnjestrovlju smatrati napadom na Rusku Federaciju. “Ondje (u Pridnjestrovlju) su naše mirovne snage. Tu je naša vojska koja čuva najveće europsko skladište streljiva. Svi bi trebali shvatiti da će se svaka vrsta radnji koja će izazvati prijetnju sigurnosti naših vojnika razmotriti u skladu s s međunarodnim pravom kao napad na Rusku Federaciju, kao što je bio slučaj u Južnoj Osetiji kada je Sakašvili napao naše mirovne snage”, rekao je Lavrov. Ustvrdio je i da se u Moldaviji “nameće rusofobija”. “Nažalost, vidimo kako vodstvo Moldavije koketira sa Zapadom. Provokativna priroda usađivanja rusofobije ondje je očita, baš kao i u Ukrajini”, rekao je šef ruskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi Index.hr.

08:58 Ukrajinski guverner Donjecka Pavlo Kirilenko objavio je da su ruske snage u regiji ubile četiri osobe dok ih je 10 ranjeno.

08:28 Na jugu Ukrajine se i dalje vode teške bitke, uključujući granatiranje okruga Energodar u blizini nuklearne elektrane Zaporožje koju su okupirali Rusi, navodi britansko Ministarstvo odbrane u svom dnevnom izvještaju o situaciji u Ukrajini.

“Unatoč ratu u Ukrajini, ruska vojska je 1. septembra započela vojnu vježbu Vostok 22, godišnju zajedničku stratešku vježbu, koja označava vrhunac godine vojne obuke”, pišu iz Ministarstva na Twitteru. “Rusija je saopćila da će na vojnoj vježbi sudjelovati 50.000 vojnika, ali malo je vjerovatno da će ih biti više od 15.000, što je oko 20% snaga koje su sudjelovale u posljednjoj vježbi 2018. godine”, dodaju. “Ruski vojni napredak u Ukrajini pokazao je da njene strateške vježbe, poput Vostoka, ne utječu na sposobnost vojske da provodi velike i složene operacije. Radi se o svojevrsnoj predstavi koja ne potiče inicijativu i čiji je primarni cilj impresionirati ruske čelnike i međunarodnu publiku”, navode u Ministarstvu.

08:02 Teretni brod koji je prevozio više od 3000 tona kukuruza iz Ukrajine dotegljen je na sidrište u Istanbulu nakon što se nakratko nasukao i zaustavio promet Bosforom, što je prvi takav incident od potpisivanja sporazuma u julu o izvozu žita iz blokiranih ukrajinskih luka, prenose turski mediji. Turska državna televizija TRT Haber objavila je da je promet u Bosforskom tjesnacu ponovo otvoren pošto je bio zaustavljen zbog nasukavanja 173-metarskog broda Lady Zehme nakon kvara na kormilu.

07:52 Ukrajinske vlasti kažu kako Rusi na jugu i dalje trpe velike gubitke. Tako je vojska jutros objavila da su tokom jučerašnjeg dana na tom dijelu bojišta ubijena 102 ruska vojnika te da je uništeno šest tenkova. Osim toga, navode da su uništili još cijeli niz naoružanja te pet skladišta oružja.

06:58 Članovi misije Međunarodne agencije za atomsku energiju posjetili su ukrajinsku nuklearnu elektranu u Zaporožju. Nuklearni fizičar Tonči Tadić iz Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba izjavio je za HRT u vezi sa strahovima koji se šire oko te nuklearne elektrane da neće biti ništa jer su obje države svjesne posljedica.

06:12 Teretni brod koji je prevozio više od 3000 tona kukuruza iz Ukrajine nasukao se u Istanbulu, zaustavivši plovidbu u Bosforu, što je prvi takav incident od potpisivanja sporazuma u julu o izvozu žita iz blokiranih ukrajinskih luka. 


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ona je bomba: Supruga Darka Filipovića se skinula – Senzacija

Ona je bomba: Supruga Darka Filipovića se skinula – Senzacija

BLISTALI NA CRVENOM TEPIHU U BARCELONI: Tarik i Lejla Filipović na premijeri filma “42 sekunde”

BLISTALI NA CRVENOM TEPIHU U BARCELONI: Tarik i Lejla Filipović na premijeri filma “42 sekunde”