in

Otvorena hrvatska osnovna škola, vrtić i učenički dom

Slatka-Tajna.Eu

Hrvati na jugu Mađarske

Foto: Dnevnik / HRT

Hrvatska škola u Santovu na jugu Mađarske jedinstven je primjer osnovnoškolskog obrazovanja Hrvata u dijaspori. Danas je ondje svečano otvorena nova zgrada hrvatskog vrtića, osnovne škole i učeničkog doma. 

– Posebnost škole je to što je otvorena neprekidno od 1946 godine. Četvrta je ovo dvojezična škola u Mađarskoj. Školu pohađa 120 učenika, a mnogi od njih su iz udaljenih mjesta pa je gradnja učeničkog doma bila potrebna, U vrtiću je 42 djece u 3 vrtićke skupine, izvijestio je iz Santova za Dnevnik Marin Ćurić.

Dodaje kako je obrazovanje jedan od temelja opstojnosti i napretka svake nacionalne zajednice pa tako i Hrvata u Mađarskoj. Sadašnja ravnateljica ove škole je jedan od osnivača škole.

– Brži razvoj ova škola je doživjela od 2020. godine na ovamo, kada je prešla pod Hrvatsku državnu samoupravu, rekao je.

U listopadu će se u Mađarskoj održati popis stanovništva pa su ovdašnji Hrvati pozvani da s ponosom to istaknu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


– Uspjeli smo završiti taj projekt koji je iznosio oko 2 milijuna eura, što je financirala mađarska vlada i sada možemo reći da je to jedan pravi Hrvatski školski centar za Hrvate iz cijele Bačke, rekao je Ivan Gugan, predsjednik Hrvatske državne samouprave.

– Za Hrvate u Santovu gdje već 75 godina možemo reći, da je središte odgoja i obrazovanja za Hrvate ovog dijela Mađarske. Iznimno sam sretan i radostan, prije svega zbog djece kojima će to omogućiti i bolje uvjete u njihovom rastu i razvoju. U svemu onome što je možda najbolji dio životnog puta, naglasio je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Darko Lazić ima novu djevojku: Ona ga ljubi u punom klubu, a svi komentarišu da liči na bivšu! – Senzacija

Ukrajinka koja je prozivala Đokovića odbila da se rukuje sa Bjeloruskinjom