in

Zdravstvene prednosti dunje

Zdravstvene prednosti dunje
Slatka-Tajna.Eu

​Dunja je prilično neobičan plod koji je usko povezan s jabukama i kruškama.

Stablo dunje je listopadno i prilično malo, a plod je žutozlatne boje, po konzistenciji i izgledu najsličniji kruškama.

Dunja je voma je korisno voće i blagotvorno je za naš organizam zbog vitamina C, vitamina A, minerala i mnogih drugih korisnih materija.

Ovo voće se u narodnoj medicini koristi decenijama, ali naučna istraživanja o njihovim zdravstvenim prednostima su još uvijek u ranoj fazi. Predstavljamo vam sedam zdravstvenih prednosti dunje.

Bogate su hranjivim materijama

Dunje sadrže vlakna i nekoliko esencijalnih vitamina i minerala, što ih čini hranjivim dodatkom gotovo svakoj ishrani.

Ovo voće daje umjerene količine vitamina C i bakra, male količine vitamina B, gvožđa, kalijuma i magnezijuma. Dunje nude širok spektar hranjivih materija, uz vrlo malo kalorija.

Dunje su moćan antioksidant

Mnoge prednosti dunja mogu se pripisati bogatoj zalihi antioksidanata u voću.

Antioksidanti smanjuju metabolički stres, smanjuju upalu i štite ćelije od oštećenja slobodnih radikala, koji su nestabilni molekuli. Istraživanja sugerišu da neki antioksidanti u dunjama, uključujući flavonole kao što su kvercetin i kaempferol, smanjuju upalu i štite od hroničnih bolesti poput onih srčanih.

Pomažu u trudnoći

Neki od najčešćih simptoma tokom rane trudnoće su mučnina i povraćanje. Neka istraživanja pokazuju da dunja može da pomogne u ublažavanju ovih simptoma.

Jedna studija sprovedena na 76 trudnica pokazala je da je jedna kašika sirupa od dunje značajno efikasnija od 20 miloigrama vitamina B6 u smanjenju mučnine. Iako su ovi rezultati obećavajući, potrebno je više istraživanja, piše “Healthline”.

Rješavaju probleme sa varenjem

Dunja se dugo koristi u tradicionalnoj i narodnoj medicini za liječenje raznih digestivnih poremećaja. Nedavna istraživanja sugerišu da ekstrakt dunje može zaštititi tkivo crijeva od oštećenja koja su povezana sa inflamatornim bolestima crijeva, kao što je ulcerozni kolitis.

U studiji koja je izvedena na pacovima sa ulceroznim kolitisom, oni koji su dobijali ekstrakt i sok od dunje imali su značajno smanjenje oštećenja tkiva debelog crijeva, u poređenju sa kontrolnom grupom.

Za pouzdane rezultate potrebne su studije na ljudima.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Smanjuju simptome refluksa kiseline

Nekoliko studija navodi da sirup od dunje može da pomogne u regulisanju simptoma gastroezofagealne refluksne bolesti, poznate kao GERB.

Sedmonedjeljna studija na 80 djece sa refluksom kiseline otkrila je da je svakodnevna suplementacija sirupom od dunje podjednako efikasna kao i lijekovi koji se uobičajeno koriste za ublažavanje simptoma ovog stanja.

Pored toga, u četvoronedjeljnoj studiji na 96 djece sa refluksom kiseline upotreba koncentrata dunje uz lijekove poboljšala je simptome.

Simptomi kao što su povraćanje, averzija prema hrani, podrigivanje i bol u stomaku koncentrant dunje je većoj mjeri ublažio nego uzimanje samog leka. Ipak, potrebno je više studija za potvrdu rezultata.

Nude zaštitu od određenih alergijskih reakcija

Dunje mogu da ublaže različite simptome alergije suzbijanjem aktivnosti određenih imunih ćelija odgovornih za alergijske reakcije.

Studije na miševima primjećuju da ekstrakti ploda i sjemena dunje mogu da spriječe i liječe vještački izazvan alergijski dermatitis.

Ipak, ostaje nejasno da li bi oni imali isti efekat na ljudima. Ipak, neki stručnjaci spekulišu da proizvodi od dunje mogu da budu bezbjedna alternativa postojećim lijekovima za alergije. Potrebno je više istraživanja za potvrdu.

Jačaju imunitet

Nekoliko studija otkriva da dunje imaju antibakterijska svojstva koja mogu da pomognu u sprečavanju prekomjernog rasta određenih štetnih bakterija. Pored toga, jedna dunja sadrži 15 odsto dnevnih potreba za vitaminom C, koji je neophodan za dobro funkcionisanje imunog sistema.

 

(Telegraf.rs)

 


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Šta je vlast u BiH uradila za četiri godine mandata?

Šta je vlast u BiH uradila za četiri godine mandata?

Nismo došli da budemo prvi u grupi, nego na kraju

Nismo došli da budemo prvi u grupi, nego na kraju