in

Raspad jednog od najboljih timova svijeta stigao preko noći: “Nazvali su me i rekli da moram ići…”

Slatka-Tajna.Eu

Ljetni prijelazni rok se završava u četvrtak. Posljednji dan fudbalske pijace je uvijek donosio šokantne i neočekivane transfer zbog toga se i sa dosta uzbuđenja prati među ljubiteljima “bubamare”.

Finiš prijelazanog toka 2002. godine donio je i praktično raspad jednog od tada najboljih i najsnažnjih timova. Razlog su naravno finansije.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

Sredinom 90-ih godina na Apeninima se počela stvarati fudbalska NBA. Stariji ljubitelji fudbala će se složiti da ni današnji Premiership po pitanju kvaliteta nije bio toliko snažan kao Serije A na prijelazu dva stoljeća.

U Italiji je tada bilo niz vrhunskih klubova. Svakako su glavnu riječ vodili Juventus, Milan i Inter, ali po pitanju kvaliteta Roma, Lazio, Parma i Fiorentina uopšte nisu zaostajali.

Prvi čovjek Lazija tada je bio Sergio Cragnotti, čuveni italijanski biznismen koji je bio na vrhuncu svoje finansijske moći kada je stvorio super jaki tim.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

Cragnotti je Nebeskoplave preuzeo 1992. godine, nakon čega je slijedio lagani uspon te konstantno dovođenje vrhunskih igrača.

Prvi veliki posao je napravio dovođenjem Paula Gascoignea, zatim su za Lazio igrali Pavel Nedved, Marcelo Salas, Juan Sebastian Veron, Christian Vieri i mnogi drugi.

Nakon što su 1999. godine osvojeni Kup Kupova i evropski Superkup na ljeto 2000. godine ispunjen je višedecenijski san – osvojen je Scudetto.

Dolazak zvučnih imena je nastavljen. U tim godinama su između ostalih stigli Gaizka Mendieta i Hernan Crespo koji su bili među najboljim svjetskim igračima.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

Niko nije ni slutio da će godinu kasnije početi raspad. Bio je august 2002. godine. Cragnottijev prehrabreni konglamerat Cirio je počeo da propada, gubici su postali nemjerljivi pa je i funkcionisanje Lazija postalo upitno.

Posljednjeg dana prijelaznog roka za oko 80 miliona eura prodati su Crespo u Inter i Mendieta u Barcelonu, ali i Alessandro Nesta. Ikona, simbol, kapiten i srce ekipe je otišao u Milan.

“Mogao sam otići u razne ekipe, ali nisam želio napustiti Lazio: jer sam se osjećao dobro, jer sam bio kapetan, dobro sam zarađivao i to je bio moj grad i ekipa za koju sam uvijek imao navijao. Za mene je to bio fudbal, moj fudbal je bio Lazio”, prisjetio se Nesta.

“Dolazile su mnoge ekipe, uvijek sam govorio ne, onda smo na dan zadnjeg treninga prije zatvaranja prijelaznog roka bili na terenu i igrali u Formellu, a tu je bio i predsjednikov sin koji je povremeno zvao nekog od nas jer je Lazio apsolutno morao prodati neke igrače.”

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

“U jednom me trenutku nazvao i pružio mi slušalicu rekavši da moram otići, da moram prihvatiti jer se tržište zatvara i klubu treba novac. Nisam mogao ništa, odmah su me poslali, nisam imao čak ni vremena da uzmem stvari jer sam morao na avion za Milano.”

“Kad sam stigao na San Siro, gdje se igrao prijateljski derbi Milan – Inter, imao sam veliku zbrku u glavi, ništa mi nije bilo jasno što se događa.”

“U jednom trenutku se okrenem i vidim Crespa, s kojim sam par sati ranije trenirao u Formellu i pitam ga: ‘Što radiš ovdje?’ On me pogleda i odgovori: ‘Prodali su me u Inter’.

Alessandro Nesta, leadership ed eleganza: ultimo capitano della Lazio  scudettata | Goal.com Italia

“Bio sam zaprepašten, nisam znao ništa o tome i jedino što sam ga pitao bilo je: ‘Je li netko ostao tamo u Formellu?’ Nasmijao se, ali i osmijeh mu je bio tužan.”

Nakon toga Lazio više nije bio isti tim. Sjajni tim se osipao, svakog prijelaznog roka bi odlazila neka zvijezda. Ubrzo i današnji predsjednik Claudio Lotito preuzeima klub od Cragnottija i započinje proces stabilizacije, ali na žalost navijača rimskog velikana Nebeskoplavi nikad nisu uspjeli ponoviti uspjehe kao što je to bio slučaj krajem 90-ih i početkom 2000-ih godina.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Pola prosječne plaće za opremanje školarca u BiH

Porodila se Nezira Muhović: U naručju sa bebom pokazala kako izgleda prvi dan nakon poroda – Senzacija