in

Ruska vojska tvrdi da je odbila ukrajinsku ofenzivu u Hersonu

Ruska vojska tvrdi da je odbila ukrajinsku ofenzivu u Hersonu
Slatka-Tajna.Eu
Ruska vojska tvrdi da je odbila ukrajinsku ofenzivu u Hersonu

Rat u Ukrajini

Foto: Marienko Andrii / Reuters

Rusko ministarstvo obrane objavilo je u ponedjeljak da su ruske snage odbile ukrajinsku ofenzivu u okupiranim područjima Hersona i Mikolajiva na jugu Ukrajine.

Ukrajinska vojska je pretrpjela teške gubitke, piše u ruskom priopćenju, no informaciju nije bilo moguće nezavisno provjeriti.

Ukrajinsko vodstvo je nekoliko puta od srpnja najavljivalo veliku kontraofenzivu na jugu.

U ponedjeljak su ukrajinske snage u tom dijelu zemlje objavile da su probile ruske linije u regiji Herson, prisilivši jedinice separatista Donjecka i ruske marince da se povuku. Ne znaju se detalji o kojoj lokaciji se radilo.

Ukrajinski glavni stožer nije spomenuo ofenzivu u svome izvješću u ponedjeljak navečer, no ukrajinske vlasti su pozvale ljude da napuste područja koja su okupirali Rusi. Onima ne mogu otići savjetovale su da osiguraju zalihe hrane i vode i da se sklone u sigurne zgrade.

Zapadni vojni promatrači opazili su ukrajinsko napredovanje u Novoj Kahovki, gdje cesta važna za rusku opskrbu na desnoj strani obale prelazi preko brane na Dnjepru. Ukrajinska vojska iz daljine je raketirala cestu proteklih dana.

U međuvremenu, u ruskom granatiranju poginulo je dvoje i ranjeno 24 ljudi u centru grada Mikolajiva koji kontrolira Ukrajina, tvrde tamošnje vlasti.

Ruski dužnosnici: Ukrajinski projektil pogodio je skladište goriva u Zaporižji

Dužnosnici koje je u Ukrajini postavila Rusija u ponedjeljak su kazali da je ukrajinski projektil probio rupu u krovu skladišta goriva u nuklearnoj elektrani Zaporižja, izvijestila je novinska agencija RIA Novosti.

Vladimir Rogov, član ruske uprave u regiji Zaporižja na Telegramu je objavio fotografiju rupe u krovu zgrade smještene na lokaciji koja se koristi za skladištenje goriva reaktora.

Reuters nije uspio provjeriti izvješće s bojišta.

I Kijev i Moskva negiraju da su gađali najveću europsku nuklearnu elektranu, istodobno se međusobno optužujući za taj čin.

Obje strane se slažu da situacija u postrojenju prijeti sigurnosti Europe te se međusobno optužuju i za opasnost od nuklearne katastrofe.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Nakon informacija o tomu da je projektil probio krovište skladišta dužnosnici su rekli da je razina radijacije u postrojenju normalna.

Ruski dužnosnici iz Zaporižje optužuju Ukrajinu za “neprekidnu vatru” na elektranu u ponedjeljak.

Novinska agencije TASS je, pozivajući sa na lokalnu upravu, izvijestila da je Ukrajina koristila američku haubicu M777 za ispaljivanje topničkih granata.

Izvještaji o napadu uslijedili su nakon što je UN-ova služba za nuklearni nadzor u ponedjeljak objavila da šalje svoju misiju u elektranu u kojoj radi ukrajinsko osoblje, ali je pod kontrolom ruskih vojnih snaga.

Misija IAEA-e koja će posjetiti Zaporižju stiže u Kijev u ponedjeljak

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja će posjetiti nuklearnu elektranu Zaporižja pod ruskom okupacijom na jugu Ukrajine napustila je Beč i trebala bi u ponedjeljak stići u Kijev, reklo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

– Očekuje se da će misija započeti s radom u nuklearnoj elektrani Zaporižji narednih dana”, napisao je na Facebooku glasnogovornik ministarstva Oleg Nikolenko.

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju rekao je da će predvoditi tim inspektora u elektrani na rijeci Dnjepar.

– Moramo zaštititi sigurnost najvećeg ukrajinskog i europskog nuklearnog postrojenja, napisao je Rafael Grossi na Twitteru.

IAEA je odvojeno rekla da će misija procijeniti fizičku štetu, evaluirati radne uvjete i provjeriti sigurnosne sustave. Također će “provesti hitne zaštitne aktivnosti, što je napomena koja se tiče praćenja nuklearnog materijala.

Kremlj je izvijestio da je misija IAEA-e “nužna” i pozvao je međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Ukrajinu da smanji vojne tenzije oko elektrane.

Ujedinjeni narodi, SAD i Ukrajina pozvali su na povlačenje vojne opreme i osoblja iz nuklearnog kompleksa kako elektrana ne bi bila meta. No Kremlj je isključio napuštanje lokacije.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je da misija IAEA-e mora odraditi svoj posao politički neutralno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Slavljenički rujan u HNK Mostar / Bljesak.info

Slavljenički rujan u HNK Mostar / Bljesak.info

Serija Bilo jednom u Srbiji epizoda 1: Zlatno doba grada Leskovca! (VIDEO) – Film – Region – Vesti – Svet Plus

Serija Bilo jednom u Srbiji epizoda 1: Zlatno doba grada Leskovca! (VIDEO) – Film – Region – Vesti – Svet Plus