in

Uhićenima zbog malverzacija s plinom mjesec dana istražnog zatvora

Uhićenima zbog malverzacija s plinom mjesec dana istražnog zatvora
Slatka-Tajna.Eu
Uhićenima zbog malverzacija s plinom mjesec dana istražnog zatvora

Uhićenima zbog malverzacija s plinom mjesec dana istražnog zatvora

Foto: Slavko Midzor / Pixsell

Svih petero osumnjičenih u velikoj aferi s plinom – idućih mjesec dana provest će u istražnom zatvoru, odlučio je sudac istrage zagrebačkog županijskog suda. Podsjetimo, u akciji koju su jučer ujutro pokrenuli USKOK i policija uhićeni su direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Josip Šurjak i njegov poslovni partner Goran Husić, Škugorov otac te predsjednica Uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

– Istražni zatvor tražen je u odnosu na pet okrivljenika. Svaki okrivljeni imali su razloge za istražni zatvor koji su detaljno obrazloženi i prijedlog Uskoka je u cijelosti usvojen. Određen je istražni zatvor zbog opasnosti utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela u trajanju od mjesec dana, rekla je zamjenica ravnateljice USKOK-a, Danijela Raspović Tomac.

Istaknula je kako svjedoci nisu saslušani jer je istraga otvorena tek danas.

– U okviru tih mjesec dana imamo vremena da ispitamo svjedoke, određeni broj sukladno mogućnostima i dinamici rada Uskoka, dodala je.

Šteta za INA-u navodno prelazi milijardu kuna

Uskok je u nedjelju pokrenuo istragu i zatražio pritvaranje svih petero uhićenih u akciji zbog malverzacija s prirodnim plinom koje sumnjiče za zločinačko udruženje, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, pomaganja u tom nedjelu i pranja novca.

Šteta za INA-u navodno prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca Dane Škugora je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak za 68,9 milijuna kuna.

Na računu njihove tvrtke OMS-Ulagenje ostalo još preko 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene dobiti.

Istražitelji sumnjaju da je Škugor od lipnja 2020. do 27. kolovoza 2022., u Zagrebu, Šibeniku i Vinkovcima, kao direktor Plina i energije Industrije nafte i zamjenik predsjednika nadzornog odbora Plinare istočne Slavonije povezao u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenike pri čemu su prirodni plin kojim raspolaže Ina prodavali po cijenama ispod tržišne cijene.

U realizaciji plana, prvookrivljeni je odredio da drugookrivljeni u ime okrivljenog društva ishodi od HERA-e dozvolu za obavljanje energetske djelatnosti trgovine plinom, što je drugookrivljeni i učinio, priopćio je Uskok.

Ina je u konačnici oštećena je za najmanje milijardu kuna, a okrivljenici i okrivljeno društvo su ostvarili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 848 milijuna kuna, sumnjaju istražitelji.

Otkrivaju i da su osumnjičeni kupovali plin od Ine po 19,5 eura, a prodavali po čak 210 kuna. Škugor je, kako se doznaje, na ispitivanju ustvrdio da nije kriv te da je plin prodavan prema poslovnoj politici Ine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ministar gospodarstva sazvao hitan sastanak Uprave

Ministar gospodarstva Davor Filipović za sutra je sazvao hitan sastanak Uprave. Sumnje da je INA oštećena za više od milijardu kuna sasvim sigurno povlače za sobom i pitanje odgovornosti?

– Pretpostavka je da ministar gospodarstva zna ili je znao kako INA doista funkcionira, ali on je član Nadzornog odbora bio tek četiri mjeseca, rekla je HRT-ova novinarka Matea Šeparović u središnjem Dnevniku HTV-a.

Istaknula je kako HRT doznaje da je prodajni ugovor sa tvrtkom OMS Upravljanje sklopljen u listopadu 2021., a na čelu NO Ine je bio Damir Vanđelić.

Osim sutrašnjeg sastanka ministar Filipović u srijedu je sazvao hitni sastanak s Nadzornim odborom Ine. 

Doznalo se i da je prvookrivljeni član stranke HDZ-a i da je pokrenut stegovni postupak isključenja iz te stranke.

Bit će ovo vruć politički tjedan pred nama.

SDP najavio je konferenciju za novinare sutra u 11 sati s nazivom – Ovo je najveća pljačka RH. Iz stranke Možemo! oglasili su se i rekli da naftnoj kompaniji INA treba hitna energetska promjena, nova energetska politika.

Izvanrednu konferenciju za novinare sutra će održati i Most.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Indijci se uhvatili u koštac sa neleganom gradnjom: Neboderi nestali u nekoliko sekundi / Bljesak.info

Indijci se uhvatili u koštac sa neleganom gradnjom: Neboderi nestali u nekoliko sekundi / Bljesak.info

Nikolina Pišek ima novi posao: Platu koju ima ne može svako da dobije

Nikolina Pišek ima novi posao: Platu koju ima ne može svako da dobije