in

HRT: 17. Strateški forum na Bledu

HRT: 17. Strateški forum na Bledu
Slatka-Tajna.Eu
HRT: 17. Strateški forum na Bledu

Bled: 17. Strateški forum

Foto: Žiga Živulovič jr. / PIXSELL

Rat u Ukrajini glavna je tema i 17. Bledskog strateškog foruma. Skupu u Sloveniji, na kojem sudjeluju brojni visoki europski dužnosnici, obratio se i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

– Svi međunarodni forumi se nužno bave Ukrajinom i posljedicama toga rata na ostatak svijeta. Ovaj forum se bavi energetikom, ekonomijom, opskrbnim pravcima, to su teme koje proizlaze iz velikog rata na istoku Europe. Naravno za one zemlje koje nisu ušle u EU, za njih su bitna pitanja europskih integracija. S time sada neće žuriti, to je palo u drugi, a možda i u treći plan, rekao je u javljanju iz Bleda HRT-ov reporter Danko Družijanić

Rekao je i da je sastanak premijera Plenkovića s novim premijerom Slovenije, Golobom, iskorišten za razgovor o situaciji s energetikom.

– Na pitanja novinara, Plenković je rekao da je za Hrvatsku arbitraža završena stvar i da “Hrvatski sabor nikada neće ratificirati tu odluku”.

Zelenski: Ne možete se umoriti u borbi za svoj život

Sudionicima Bledskog strateškog foruma videovezom se obratio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Kazao je kako tvrdnja o visokim cijenama energenata zbog rata nije istina, jer su njihove cijene bile umjetno visoke i prije ruske agresije. Zelenski tvrdi kako su Rusi umjetno i namjerno podizali cijenu energenata, ranije skriveno, a danas i otvoreno.

– Ruski je interes širiti laž da su cijene energenata narasle zbog rata u Ukrajini jer će time stvoriti zamor zapada oko podrške njegovoj zemlji, poručio je dodavši da se ne možete umoriti u borbi za svoj život.

– Ne možete se umoriti u borbi za svoj život, nadam se da vi to nećete morati raditi na svom teritoriju. Ukrajina sada igra tu ulogu, istaknuo je Zelenski.

Albanski premijer Edi Rama je kazao kako je, po pitanju umora od rata, na panel trebalo pozvati druge države jer što je država bogatija, to je umornija od sukoba i njegovih posljedica primjerice, umjesto Hrvatske Njemačku, a umjesto Albanije Italiju.

– Moramo govoriti o drugima jer opasnost od zamora nije prisutna u Albaniji, Hrvatskoj i Sloveniji, mi smo vidjeli rat tijekom svojih života i znamo o čemu se radi, dok je zapad vidio rat samo na Netflixu i na satima povijesti te im je stoga i teže davati alibi za visoke račune, rekao je Rama.

Slovenski premijer Robert Golob, koji je na premijersku poziciju stigao iz energetike, rekao je da će Europa preživjeti zimu čak i ako Rusija ukine plin, no da cijena neće biti niska te da je stoga potrebna jasna strategija.

– Put naprijed nije toliko grozan koliko se trenutno čini, ali bit će teško, kazao je Golob.

Andrej Plenković je pak rekao da je međunarodna podrška koju Ukrajina ima garancija da će države ostati uz nju te da će joj svatko pomoći na svoj način.

Hrvatski premijer je na panelu govorio o proširenju LNG terminala na Krku, kazavši kako će Hrvatska postati strateško čvorište za ovu regiju.

– Hrvatska ne samo da će imati dovoljno LNG plina za svoje potrebe, nego i 3 milijardi kubičnih metara za naše susjede, što zahtijeva i rad na infrastrukturi plinovoda, rekao je Plenković.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Panel o europskoj perspektivi zapadnog Balkana

U utorak se na skupu održava panel o europskoj perspektivi zapadnog Balkana na kojem će sudjelovati posebni izaslanik američke vlade Gabriel Escobar, visoki međunarodni predstavnik u BiH Christian Schmidt, predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, šefica diplomacije te države Bisera Turković te ministri vanjskih poslova Crne Gore i Sjeverne Makedonije i drugi.

Ovaj forum pokrenut je 2006. godine, a ovogodišnje izdanje obilježeno je ruskom invazijom na Ukrajinu i njezinim posljedicama. Preostali postulati međunarodnog i humanitarnog prava su kolabirali te je došlo do doba nesigurnosti i nestabilnosti, stoji u najavi foruma.

U tom nestabilnom okruženju, koju ulogu treba imati Europska unija? Ako, prema viziji Europske komisije, Europska unija treba koristiti svoj politički utjecaj, ona će trebati povećati svoje kapacitete suočavanja s ključnim globalnim izazovima, dodaje se. 

Uoči Foruma razgovarali Plenković i Golob 

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je novom slovenskom premijeru Robertu Golobu otvoreno rekao da hrvatski Sabor nikad neće ratificirati presudu arbitražnog suda o granici dviju zemalja i da će dvije prijateljske zemlje pitanje granice “riješiti s vremenom”.

Plenković se uoči Bledskog strateškog foruma prvi put bilateralno susreo s novim slovenskim premijerom Robertom Golobom te s ministricom vanjskih poslova Tanjom Fajon.

Teme razgovora bile su unaprjeđenje međusobnih odnosa, energetska situacija i suradnja, zajedničke inicijative na razini Europske unije, jačanje ekonomske suradnje, pomoć Hrvatskoj Sloveniji tijekom ovogodišnjih razornih požara te odlična turistička sezona već u prvih sedam mjeseci ove godine u Hrvatskoj je boravilo više od milijun Slovenaca.

Neizbježno je bilo i pitanje razgraničenja dviju zemalja te presuda arbitražnog suda koju Hrvatska ne priznaje te je jednoglasnom odlukom Sabora izašla iz procesa 2015. godine, nakon objave dogovora između slovenskog člana suda Jerneja Sekolca i slovenske zastupnice pred sudom Simone Drenik o utjecanju na druge članove i manipulacije sudskom dokumentacijom.

Plenković je rekao da za Hrvatsku ta presuda ne postoji te da se može razgovarati o raznim temama, no da hrvatski Sabor neće nikad ratificirati odluku arbitražnog suda.

– To mora biti jasno svima, ja sam to otvoreno rekao premijeru Golobu i mislim da je na nama sada da u dobrom duhu radimo na svim onim temama koje nas povezuju, naglasio je premijer.

Hrvatska i Slovenija su prijateljske zemlje i trebamo staviti u fokus ono što nas zbližava, a ne razdvaja, a ta tema će se rješavati s vremenom. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Tamara i Goga zakopale ratne sjekire nakon javnih prepucavanja i fizičkog obračuna

Tamara i Goga zakopale ratne sjekire nakon javnih prepucavanja i fizičkog obračuna

Šta će Popović da kaže: I ovaj pjevač ulazi u “Zadrugu 6”

Šta će Popović da kaže: I ovaj pjevač ulazi u “Zadrugu 6”