in

Ove boje treba izbegavati u uređenju doma

Ove boje treba izbegavati u uređenju doma

​Prema nedavnom istraživanju prodavača boja The Paint Sheda, gotovo četiri od deset osoba ponudilo bi manje za kuću za koju su bili zainteresirani samo zbog boje zidova, a gotovo jedan od pet potpuno bi odustao od davanja ponude.

Uljepšavanje enterijera kuće ili stana svježom bojom često se preporučuje prije stavljanja nekretnine na tržište.

Ipak, dok će se određene boje vjerovatno svidjeti potencijalnim kupcima i ubrzati prodaju, postoje neke koje će vjerovatno odbiti kupce.

Kako piše Express, stručnjak za nekretnine Tajo Oguntonade, tvrdi da je vrlo lako promijeniti boju sobe, a prvi utisak je izrazito važan. Iz tog razloga, otkrio je koje boje biste u uređenju interijera trebalo izbjegavati, a koje su poželjne.

Svijetlo ružičasta

Prema stručnjacima, ova boja treba da se izbjegava. Zauzima prvo mjesto kao najnepoželjnija boja za dom u istraživanju The Paint Sheda, ali osim nje, nijanse koje takođe nisu poželjne su jarko roze. Stručnjak kaže da, osim ako prostorija nije izuzetno dobro uređena, takva boja će odbiti ljude.

Citrusno zelena

Dok su nježne, umirujuće nijanse zelene trenutno superpopularne u trendovima enterijera, čini se da je limeta zelena manje popularna, i nalazi se na četvrtom mjestu popisa najmanje omiljenih.

Žuta

Neonsko žuta zauzima treće mjesto na spisku najmanje omiljenih boja u istraživanju, dok je limun žuta na devetom mjestu. Stručnjak kaže da, iako žuta asocira na srećan ton, najsvjetliji ton može da bude ipak previše u vašem domu.

Savetuje da se radije odlučite za blaže tonove žute boje, kao što su oker ili senf, koje će pružiti ublaženu verziju vesele palete.

Crna

Iako potpuno crne sobe mogu da izgledaju elegantno, crna je svakako boja koja se neće svidjeti baš svakome i izazvaće snažnu reakciju.

Nalazi se na osmom mjestu najmanje omiljenih boja, a imati je u dnevnoj sobi veliki je rizik. Stručnjak je obasnio da osim jako svijetlih boja, treba izbjegavati i jako tamne boje jer one mogu vizualno da smanje i zatvore dom, a mnogi ljudi kada kupuju kuću ili stan žele upravo – veći i otvoreni prostor.

Koje boje su poželjne?

Neke boje kvare utisak doma, ali neke mogu da dodaju vrijednost nekretnini.

Stručnjak tvrdi da neutralni tonovi mogu da natjeraju kupce da razmišljaju o kući kao o praznom platnu, i to im daje mogućnost razmišljanja o tome kako će se uklopiti u dom. Savjetuje da se držite bijele boje i nježnih bež nijansi, jer je to najbolji način da budete sigurni da potencijalnog kupca neće odbiti boja zidova, prenosi b92.

Komentariši

Written by Redakcija

Morsovci 2 u Konzumu!

Morsovci 2 u Konzumu!

Ovakve trenutke nikakav novac ne može kupiti: Suze legende dovoljno govore

Ovakve trenutke nikakav novac ne može kupiti: Suze legende dovoljno govore