in

Obitelj ubojice s Paga nudila 100.000 eura jamčevine, Tužiteljstvo odbilo

Obitelj ubojice s Paga nudila 100.000 eura jamčevine, Tužiteljstvo odbilo
Slatka-Tajna.Eu
Obitelj ubojice s Paga nudila 100.000 eura jamčevine, Tužiteljstvo odbilo

Priveden ubojica sa Zrća

Foto: Dino Stanin / HRT

Duško Tanasković (28) iz Srbije, osumnjičen za ubojstvo Gorana Vlaovića (38), crnogorskoga državljanina, mjesec dana ostaje u istražnom zatvoru u Zadru. Tako je odlučio sudac istrage, nakon što je Tanasković ispitan kod državnoga odvjetnika. Pred zgradu suda doveden je uz jako policijsko osiguranje.

– Obitelj ubojice je ponudila jamčevinu od 100 tisuća eura, no Tužiteljstvo je to odbilo, tako da će Tanasković suđenje čekati iza zatvorenih vrata zadarskoga zatvora. Međutim, Crna Gora na čijoj se tjeralici Tanasković otprije nalazi za počinjeno kazneno djelo, mogla bi također zatražiti njegovo izručenje, ali tek treba vidjeti hoće li se to uistinu i dogoditi, javio je u središnjem Dnevniku HTV-a Edi Škovrlj

Prvo ispitivanje uhićenog Duška Tanaskovića kod županijskoga državnoga odvjetnika trajalo je kratko – osumnjičeni za jučerašnje ubojstvo Gorana Vlaovića na plaži Katarelac branio se šutnjom.

– U lošem je stanju. Psihički je dosta loše. Ima on određenih zdravstvenih tegoba psihičke prirode, plus još ovaj događaj, zato i nije iznio obranu. Bitno je da se provedu sva vještačenja. Nakon vještačenja ću biti pametniji i onda ćemo slagati obranu, rekao je njegov odvjetnik Vinko Gulišija.

Županijski državni odvjetnik Emilio Kalabrić kaže kako je određeno provođenje istrage i to zbog kaznenoga djela ubojstva, a ne teškoga ubojstva, kako je to okvalificirala policija u svojoj kaznenoj prijavi.

– Nije prekvalificirano, jer kvalifikaciju određuje Državno odvjetništvo. DORH nije vezan za pravnu ocjenu kaznenog djela koje određuje policija ili bilo koje drugo tijelo, već DORH određuje pravnu ocjenu djela. U ovom trenutku prema stanju stvari i činjeničnim podacima drukčije se nije moglo kvalificirati, izjavio je Kalabrić.

Na snimkama nadzornih kamera vidi se kako je osumnjičenik sačekao Vlaovića i ispalio mu hitac u glavu, te pobjegao. Uhićen je samo desetak minuta kasnije, a pronađeno je i oružje iz kojega je pucao.

Kako navodno njegov ulazak u Hrvatsku nije zabilježen na nijednom graničnom prijelazu postavlja se pitanje kako je ušao u zemlju i je li imao važeće dokumente.

– Imao je važeće dokumente i isprave. U spisu se nalazi sve i imamo podatke o tome, ali ponavljam dok je istraga u tijeku o tome ne mogu govoriti, rekao je županijski državni odvjetnik.

Istraga će obuhvatiti ispitivanje više od desetero svjedoka, te vještačenja, među kojima i psihijatrijsko.

Obrana žaliti na određivanje istražnoga zatvora, koji je određen zbog opasnosti od bijega, a sudac istrage odbio je, kako doznajemo, jamčevinu od 100.000 eura, koju je ponudila obrana.

Iako i policija i DORH surađuju s tijelima Srbije i Crne Gore, za sada nitko ne želi govoriti o tome je li riječ o mafijaškom obračunu. No sve upućuje na to – kaže iskusni zadarski kriminalist Antun Novoselović.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Sve vodi k tome da postoji mogućnost da se radi o obračunu odnosno da se radi o ubojstvu koje je u pravilu naručeno od strane druge kriminalne skupine, koje se u pravilu obračunavaju oko plijena, tržišta i oko nekih svojih neriješenih situacija koje su imali u prošlosti, smatra Novoselović.

Obračun crnogorskih narkoklanova 

Tanasković se, po riječima njegova odvjetnika, do sada branio šutnjom ne otkrivajući motive i okolnosti zločina. Prema pisanju medija riječ je o obračunu dvaju najbrutalnijih balkanskih narkoklanova iz Crne Gore, škaljarskog i kavačkog.

U policiji kažu da je uhićeni u četvrtak oko 6 sati ispred noćnog kluba na plaži Katerelac u Kolanjskom Gajcu, s unaprijed stvorenom zločinačkom namjerom i odjeven kako bi prikrio svoj identitet, sačekao i prišao s leđa 38-godišnjaku.

Tada je iz neposredne blizine u svoju žrtvu ispalio hitac iz pištolja i potom otrčao s mjesta zločina.

Ubojica ubrzo uhićen, pronađen i njegov pištolj 
Mediji su objavili niz iskaza svjedoka da je ubojica žrtvi pucao u glavu u vrijeme dok su posjetitelji izlazili iz noćnog kluba. Od zadobivenih ozljeda Vlaović je preminuo u vozilu Hitne medicinske pomoći na putu prema bolnici.

U policiji kažu da je brzom i koordiniranom akcijom osumnjičeni spriječen u bijegu je u kratkom roku priveden u službene prostorije. Na mjestu zločina uslijedio je očevid u kojem su prikupljeni brojni dokazi, a pronađen je i ubojičin pištolj.

“Tijekom provođenje kriminalističkog istraživanja ostvarena je intenzivna međunarodna policijska suradnja kako bi se prikupili podaci o osobama značajni za kriminalističko istraživanje, a za osumnjičenim državljaninom Srbije je na snazi raspisana međunarodna potraga”, priopćila je policija zahvaljujući građanima na kvalitetnim informacijama koje su bile od koristi u hvatanju počinitelja.

Za ubijenog Vlaovića mediji navode da je zbog straha od likvidacije samo jednom godišnje napuštao Crnu Goru te da je uz sebe uvijek imao tjelohranitelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

FK Borac prihvatio ostavku Lalatovića, fudbaleri kažnjeni sa 30 odsto od plate

FK Borac prihvatio ostavku Lalatovića, fudbaleri kažnjeni sa 30 odsto od plate

Smijesno 2 Penzionera U Javnoj Kuci Koncert Ilma Karahmet

Smijesno 2 Penzionera U Javnoj Kuci Koncert Ilma Karahmet