in

Ženama po prvi put dozvoljen ulazak na stadione u Iranu: Nastale su scene za pamćenje

Slatka-Tajna.Eu

Zbog strogih vjerskih zakona u ovoj državi žene nisu imale mogućnost da dolaze na utakmice, ali ovo pravilo se ukinulo i od danas žene mogu kao i svi da uživaju u fudbalu.

Određen broj, njih oko 500,  došao he na utakmicu Esteghlala i Mes Kermana u Teheranu. Jedva su čekale da uđu na stadion, a neke od njih su i zaplakale na tribinama.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

Veliku zaslugu za dovođenje žena na tribine ima Svjetska fudbalska federacija (FIFA). Izvršen je veliki pritisak na Fudbalski savez Irana, zaprijećeno je i sankcijama i na kraju je donijeta odluka u korist svih žena.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

Za sada je dozvoljen pristup određenom broju žena. Očekuje se da će uskoro biti dozvoljen neograničen broj na tribinama i ovo je svakako iskorak za sve.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Fudbaleri Esteghlala su pozdravili dolazak žena na tribine. Došli su kako bi ih pozdravili i fotografisali se i izazvali su velike ovacije.

Pokazale su i da itekako znaju navijati. S tribina se čuje podrška domaćem timu i ovo je svakako fenomenalna scena za svijet fudbala.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

Prava žena u islamskom svijetu polako rastu. Dosta je zakona koji se polako ukidaju i koja su ih sprječavala da rade ono što i muškarci mogu.

Naravno, dosta je i protivnika promjeni zakona. Mnogi smatraju da žena i dalje mora biti u podređenom položaju i da bi sve trebalo ostaviti kako i jeste.

Međutim, savremeni svijet traži promjene. Iran je napravio korak naprijed i sigurno će ovaj potez biti pozdravljen širom svijeta.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Tošićev advokat pripremio papire za razvod: Jelenine riječi kidaju dušu! – Senzacija

Bosanka iz kampa u Siriji