in

Vitaminska voda, zdravi osvježavajući napitak

Vitaminska voda, zdravi osvježavajući napitak
Slatka-Tajna.Eu

Dnevni umor, oslabljeni imunitet, slabost, loš kvalitet kože, kose i noktiju, učestale prehlade i infekcije dobrim su dijelom rezultat ličnih propusta u brzom ritmu života.

Potreba za dodatnim unosom vitamina i minerala sve je veća, čak i kod onih koji primjenjuju pravilnu i raznovrsnu prehranu jer savremeni način života iscrpljuje – potrebe se dakako razlikuju od pojedinca do pojedinca, zavise i o životnoj dobi, nivou napora, stresu te prehrani.

Za preduslov održavanja optimalnog zdravlja nužno je da se u našem tijelu pravilno odvijaju sve metaboličke funkcije, za šta je potreban odgovarajući unos vitamina i minerala prilagođen svakoj strasnoj grupi i polu. Međutim, novija istraživanja sve značajnije svjedoče i o nedovoljnom unosu pojedinih vitamina i minerala putem industrijski prerađene hrane.

Dnevnu potrebu vitamina i minerala moguće je jednim dijelom nadomjestiti i kroz osvježavajuće napitke. Jedan od takvih napitaka koji doprinosi našoj potrebi za unosom tečnosti dok istovremeno sadrži prirodne sastojke uz nisku kalorijsku vrijednost, bez konzervansa i umjetnih boja, jeste i vitaminska voda.

Učinci vitaminske vode variraju, zavisno od vrste vode koju odaberete, a većinom predstavljaju kombinaciju vitamina i minerala tako da nadopune dnevne potrebe našeg tijela za određenim nutrijentima. Ovo je izuzetno bitno kod svakodnevnih situacija kojima se izlažemo, poput dnevnog stresa, bavljenja sportom, gubitka kilograma i dijete ili jednostavno kako bismo olakšali posljedice neugodnih visokih temperatura.

Recept

Sastojci:

2 šolje borovnica

2 oguljene i narezane narandže

1 oguljeni limun narezan na kriške

1 veliki krastavac narezan na kriške

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










nekoliko listića bosiljka

3 litre vode

 

Priprema:

Operite borovnice, ogulite narandže, limun i krastavce i sve ubacite u bokal s tri litre vode. Ostavite u frižideru minimalno dva sata i nakon toga uživajte u osvježavajućem napitku. Citrusi će eliminisati toksine iz tijela, borovnica služi kao izvor antioksidansa, bosiljak će stabilizovati šećer u krvi, a krastavac vašem tijelu i licu dati osvježavajuće minerale.

Savjet: Ako vam se ne sviđa ova kombinacija ukusa, sastojke s kojima ćete obogatiti vodu slobodno kombinujte po svojoj želji. Bosiljak možete zamijeniti mentom, limun limetom, a borovnice malinama ili kupinama.

 


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

U Živinicama se gradi fabrika vrijedna preko 20 miliona KM

U Živinicama se gradi fabrika vrijedna preko 20 miliona KM

OTKRIVENE PORODIČNE TAJNE: Koja žena je poljuljala brak Harisa i Meline Džinović?

OTKRIVENE PORODIČNE TAJNE: Koja žena je poljuljala brak Harisa i Meline Džinović?