in

Nije dobro: Novi pad eura pogoršava noćnu moru evropskih kompanija

Nije dobro: Novi pad eura pogoršava noćnu moru evropskih kompanija
Slatka-Tajna.Eu
Nije dobro: Novi pad eura pogoršava noćnu moru evropskih kompanija

Zajednička valuta 19 članica eurozone, kojoj će se Hrvatska pridružiti 1. januara 2023., potonula je ispod pariteta s dolarom, što stvara težak pritisak na niz evropskih biznisa te povećava izglede daljnjeg rasta cijena, kao i recesije. Tokom ove godine euro je oslabio prema dolaru za 12 posto, što je u svijetu valuta enormna promjena vrijednosti. Obično se pomaci u ‘plesu‘ velikih valuta mjere promilima.

Najnovije klizanje eura dovelo ga je na najslabije pozicije prema dolaru još od 2002. godine. Najnižu vrijednost euro je zabilježio u 2000., kada je vrijedio samo 85 američkih centi. Ne treba zaboraviti da je u određenim razdobljima za 1 euro trebalo platiti 1,30 dolara. Ako se vrijednost eura mjeri prema košarici velikih valuta, može se reći da se zajednička evropska valuta približila najnižoj vrijednosti iz 2015. godine.

Ispod je grafikon koji prikazuje novi strmoglavi pad eura u samo nekoliko sati prema dolaru kakav se rijetko viđa.

Novi strmoglavi pad eura u samo nekoliko sati prema dolaru

Iako su u teoriji mnogi ekonomisti, političari i biznismeni desetljećima promovirali slabljenje valute kako bi se digla izvozna konkurentnost, sada je očigledno da slab euro ostavlja eurozonu izloženu uvozu inflacije. Sve robe i usluge denominirane u dolarima žiteljima i kompanijama eurozone skuplje su ove godrdine za dodatnih 12 posto, koliko je euro oslabio prema dolaru, a cijeli niz proizvoda i usluga poskupio je u dvoznamenkastim postotcima gledajući njihove dolarske vrijednosti. Kroz devalvaciju eura prema dolaru snažno se, dakle, pojačava inflatorni pritisak u Evropi.

Evropske kompanije koje generiraju značajni dio prihoda poslovanjem na dolarskim područjima zadovoljne su jer jaki dolar doprinosi rastu njihovih prihoda i profita. Primjerice, kompanije iz Stoxx 600 indeksa realiziraju više od polovine prihoda izvan eurozone, a Sjedinjene Države su im jedno od najvećih tržišta. Ako, recimo, Airbus proda zrakoplove za dolare te knjiži prihode u eurima, fluktuacija vrijednosti valute od 1 centa u odnosu euro-dolar ima utjecaj od 130 milijuna dolara na godišnje profite. Prema procjenama Bloomberga Unilever je pak na tečajnim razlikama zaradio 1,3 milijardi eura u prvoj polovini godine. Nije im pogodovalo samo jačanje dolara nego i brazilskog reala te indijskog rupija.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










 

 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Nakon ruganja i udaraca: Aleksandra Prijović odlučila da napusti porodični dom

Nakon ruganja i udaraca: Aleksandra Prijović odlučila da napusti porodični dom

Hrskavo carsko meso koje se ljubi s pivom / Bljesak.info

Hrskavo carsko meso koje se ljubi s pivom / Bljesak.info