in

U borbi protiv duvanskog dima ključna je uloga smanjenja štete

U borbi protiv duvanskog dima ključna je uloga smanjenja štete
Slatka-Tajna.Eu

Princip smanjenja štete je ključna strategija javnog zdravlja koja ima za cilj da umanji negativne efekte rizičnog ponašanja u slučajevima kada apstinencija nije održiva opcija.

Ova strategija postaje sve popularnija i na polju kontrole duvana, jer su je brojne naučne studije i stručnjaci za javno zdravlje identifikovali kao efikasan metod za smanjenje štetnosti po zdravlje odraslih pušača koji bi inače nastavili da puše.

Poznato je da većina ljudi puši zbog nikotina. To je supstanca koja se prirodno nalazi u biljci duvana i iako nije bez rizika, nikotin nije glavni krivac za štetu koju cigarete izazivaju. Umjesto toga, naučni dokazi pokazuju da je dim cigareta taj koji sadrži više od 6.000 materija, od kojih je 100 dokazano uzrok većine bolesti koje se povezuju sa pušenjem.

Dakle, primjena koncepta smanjenja štete na pušenje podrazumijeva redukovanje negativnih efekata duvanskog dima eliminacijom procesa sagorijevanja duvana. Zbog toga su bezdimne alternative koje ne sagorijevaju duvan bolja opcija za odrasle pušače koji bi inače nastavili da koriste cigarete. Proizvodi koji su naučno zasnovani, poput e-cigareta ili uređaja koji zagrijavaju duvan, manje su štetni jer ne stvaraju dim i isporučuju samo nikotin – supstancu zbog koje pušači i koriste cigareta.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Zemlje poput Velike Britanije, Japana, Nizozemske, Kanade i Filipina već su podržale koncept smanjenja štete od pušenja kao efikasnu strategiju kontrole duvana, a neke od njih su čak počele da vide pozitivne rezultate njegovim usvajanjem u smislu smanjenja prodaje cigareta i broja pušača.

Krajnje je vrijeme da agencije za javno zdravlje i vlasti objektivno sagledaju sve dokaze. Nema smisla uskraćivati odraslim pušačima pristup alternativama za koje je naučno potvrđeno da su manje štetne. Naravno, potpuni prestanak pušenja je najbolja moguća opcija, ali u slučajevima kada bi odrasli pušači nastavili da koriste cigarete, ima smisla samo ponuditi im alternativu koja može barem da umanji štetu po njihovo zdravlje inače prouzrokovanu cigaretama.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Kolinda i Sanader – Fenomen nestalog pljeska u HDZ-u

Kolinda i Sanader – Fenomen nestalog pljeska u HDZ-u

Darko Lazić ulazi u Zadrugu? Pjevač dobio bogat honorar, evo ko će mu praviti društvo u rijalitiju

Darko Lazić ulazi u Zadrugu? Pjevač dobio bogat honorar, evo ko će mu praviti društvo u rijalitiju