in

Sukulent Hoya Kerrii, srcolika biljka koja donosi pozitivnu energiju u dom

Sukulent Hoya Kerrii, srcolika biljka koja donosi pozitivnu energiju u dom
Slatka-Tajna.Eu

Biljke su, pored toga što služe za ukrašavanje enterijera, postale i česta tema razgovara, a veliki broj kolekcionara rado sakuplja određene vrste. Među brojnim zanimljivim vrstama posebno su se u posljednje vrijeme istakli sukulenti – što zbog specifičnog izgleda, što zbog lakog održavanja.

Pretraživanjem “zelenog” bespuća interneta mogu se pronaći opisi brojnih sukulenata, korisne informacije o njihovom održavanju, ali i zanimljivosti o biljkama koje, u nekim svojim varijantama, izgledaju kao da ne pripadaju našem svijetu. Jedan takav sukulent je i Hoya Kerrii.

Ako svoj dom želite ukrasiti posebnim cvijetom, ovaj sukulent pravi je izbor za vas – naime, minijaturna biljka koja raste u obliku srca u vaš enterijer će unijeti dozu ljubavi i pozitivne energije.

Hoya Kerrii, koja se naziva još biljka ljubavi ili srećno srce, porijeklom je iz Azije i karakteriše je debeli mesnati list – sukulent najčešće dolazi u formi jednog lista, ali iz tog jednog lista može izrasti više grana sa srcolikim listovima.

Bitno je da biljka bude smještena na poziciji s puno svjelosti, ali ne na direktnom suncu. Zavisno od toga u kojim se uslovima nalazi (količina vlage u vazduhu ili nedostatak iste, temperatura, količina svjetlosti) potrebno je pripaziti na zalijevanje. Idealno bi bilo zalijevanje odstajalom vodom sobne temperature svakih 10 do 12 dana, tek toliko da se smoči supstrat u kojem se biljka nalazi.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Hoya Kerrii je jedna od biljaka koje poboljšavaju kvalitet vazduha, a njeni cvjetovi nude široku paletu nijansi, poput crvene, žute i ljubičaste. Od početka ljeta pa sve do kraja jeseni možete uživati u bijelim cvjetovima koji predivno mirišu.

Osim romantičnog značenja koje naslućuje sam njen izgled, ova biljka donosi pozitivnu energiju. U azijskoj kulturi se smatra biljkom pozitivne energije i porodice, a koristi se i kao narodni lijek kod dijabetesa. Sok iz njenog lista može pomoći kod zacjeljivanja rana, a pomaže i kod artritisa. Zbog ljekovitih svojstava, na Tajlandu je čak prže i poslužuju kao predjelo.

Budući da ih je lako održavati, a dolaze u raznim, ponekad nestvarnim, oblicima i veličinama, ne iznenađuje činjenica da sukulenti sve više dobijaju na popularnosti i važan su dio enterijera. A ako ste ljubitelj sukulenata i volite grupisati ovu vrstu biljaka, pridružite im Hoya Kerrii, koji će zasigurno uljepšati vaš dom.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

UDAJE SE VANJA MIJATOVIĆ: Objavila sliku prstena, zakazali datum vjenčanja

UDAJE SE VANJA MIJATOVIĆ: Objavila sliku prstena, zakazali datum vjenčanja

Čelsi spremio 60 miliona funti za igrača iz Liverpula

Čelsi spremio 60 miliona funti za igrača iz Liverpula