in

Od ponoći skuplji dizel, cijena benzina i plavog dizela nepromijenjena

Od ponoći skuplji dizel, cijena benzina i plavog dizela nepromijenjena
Slatka-Tajna.Eu
Od ponoći skuplji dizel, cijena benzina i plavog dizela nepromijenjena

Ilustracija

Foto: Marko Prpic / Pixsell

Vlada je na telefonskoj sjednici donijela Uredbu o maksimalnim cijenama naftnih derivata u idućih 14 dana. Cijene eurosupera 95 i plavog dizela ostaju nepromijenjene, dok će eurodizel od ponoći biti skuplji, i to za 23 lipe po litri, pa će njegova nova cijena biti 12 kuna 35 lipa. Cijena eurosupera 95 ostaje 11 kuna 19 lipa, a plavog dizela fiksirana je na 8 kuna 49 lipa.

Iako posljednjih tjedana cijene goriva stagniraju, a tako će biti i od sutra, građanima su i postojeće cijene veliko opterećenje za kućni proračun. Državni tajnik objašnjava zbog čega je država ovaj put odlučila ograničiti cijene na 14 dana, a ne kao dosad na sedam.

– Isključivo zbog toga što je vidljivo da na svjetskim tržištima sirova nafta pada, a na burzama derivata zbog raznih špekulacija lagano se cijene i dižu. Ako bi se dogodilo da bi došlo do pojeftinjenja, jasno da možemo odluku i prekinuti i ponovno reagirati, rekao je Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Uzroke oscilacija na tržištu nafte i njezinih derivata nije teško naći, poručuju iz Organizacije zemalja izvoznica nafte.

– Zamijeniti rusku naftu nije jednostavno. Ne možete s tržišta odstraniti 10 milijuna barela na dan i očekivati da to neće imati ozbiljne posljedice za potrošače. Nemojte kriviti niti OPEC, već one koji donose političke i zakonodavne odluke, rekao je Haitham Al Ghais, glavni tajnik OPEC-a.

Iako su cijene naftnih derivata važne, analitičari smatraju da nas mnogo više treba zabrinuti stanje na tržištu plina i električne energije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Cijene električne energije su danas šest puta više nego što su bile prije godinu dana, a cijena plina je više nego deset puta veća nego prije godinu dana. Prema tome, pitanje je koliko će to još države i vlade moći kompenzirati, smatra energetski stručnjak Miro Skalicki.

S dvojbom kako pomoći stanovništvu i gospodarstvu u borbi protiv cijena koje lete u nebo suočavaju se sve države, no jedno je sigurno – doba jeftine energije nepovratno je prošlo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Osmijeh na licu Gabonca: Dogovoren transfer Pierre-Emericka Aubameyanga

Osmijeh na licu Gabonca: Dogovoren transfer Pierre-Emericka Aubameyanga

SIMI ALI SAMO BIDIBAO GLAS

SIMI ALI SAMO BIDIBAO GLAS