in

RAT UŽIVO: Ruski Istražni komitet – ‘Darija Dugina ubijena je planski i s nalogom’

RAT UŽIVO: Ruski Istražni komitet – ‘Darija Dugina ubijena je planski i s nalogom’
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Ruski Istražni komitet – ‘Darija Dugina ubijena je planski i s nalogom’

16:45 Ruski Istražni komitet saopćio je danas da je pokrenuo krivični postupak zbog eksplozije automobila u Moskovskoj oblasti, u kojoj je poginula novinarka i politikolog Darija Dugina (30), kćerka uticajnog nacionaliste i ruskog filozofa Aleksandra Dugina. 

“Prema dobijenim informacijama, smatra se da je zločin unaprijed planiran i počinjen po nalogu”, navodi se u saopćenju Istražnog komiteta Rusije.

“Ruski organi istražuju smrt Darije Dugine. Ako se ukrajinski trag potvrdi, a ovu verziju je iznio lider DNR-a Denis Pušilin, a to moraju da provjere nadležni organi, onda je riječ o politici državnog terorizma koju sprovodi kijevski režim”, napisala je portparolka Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova na Telegramu.

16:05 Viši saradnik na britanskom institutu Royal United Services Institute, Mark Galeotti, komentirao je za Sky News slučaj ubistva kćeri ultranacionalističkog ruskog ideologa.

Galeotti smatra da ovaj napad “govori o rastućoj nestabilnosti unutar same Rusije”. Kazao je da je Dugina postala prilično ugledna novinarka u zemlji i da je radila za novinsku kuću koju navodno vodi muškarac kojem je Velika Britanija uvele sankcije zbog širenja dezinformacija.

“To je neko ko ima razne vrste bliskih veza s ljudima oko Kremlja i zastupa istu vrstu ekstremnog nacionalističkog stajališta kao i sam Dugin. Dakle, moguće je da se sama, na neki način, postavila za metu. No, s obzirom na situaciju, vjerovatnije je da je meta bio njezin otac”, rekao je Galeotti.

15:50 Svim zaposlenicima vlade u Kijevu savjetovano je da sljedeće sedmice rade od kuće zbog straha da će Rusi gađati centar grada projektilima, izvještava Pravda.

15:20 Njemački ministar ekonomije Robert Habeck u nedjelju je odbacio ideju o produženju rada triju preostalih njemačkih nuklearnih elektrana kako bi se uštedjelo na plinu, kazavši da bi to uštedjelo najviše 2 posto tog energenta. 

Ta ušteda nije dovoljno velika da bi se zbog nje ponovno pokretala rasprava oko nuklearne energije u kojoj postoji konsenzus, rekao je Habeck tokom razgovora s građanima, na dan otvorenih vrata vlade. 

15:00 Češki državljani skupljaju za Ukrajinu tačno 1968 kruna da bi stanovnicima pomogli u odbrani od ruskih napada, a upravo tu svotu su izabrali u znak sjećanja na sovjetsku invaziju 1968. godine na tadašnju Čehoslovačku, saopćilo je u nedjelju ukrajinsko veleposlanstvo.

Ruska invazija na Ukrajinu, koja je počela 24. februara te je dosad odnijela hiljade ljudskih života, na bijeg je natjerala milione Ukrajinaca te je prouzročila golemu štetu u iznosu od više milijarda dolara. 

Česi koriste poseban kod za plaćanje da bi donirali 1968 kruna na postojeći račun koji je, za prikupljanje sredstava, otvorilo veleposlanstvo Ukrajine u Češkoj.

14:30 Aleksandar Dugin, uticajni nacionalista i ruski filozof čija je kći Darija Dugina juče ubijena kada je automobil u kojem je putovala eksplodirao u moskovskoj regiji, ranije je govorio o svom viđenju političke situacije na Balkanu.

Dugin je rekao da nema politički stav po pitanju Srbije jer je Srbija njegova ljubav.

“Razumijem sve, i prijateljstvo i neke obaveze prema Zapadu, mi imamo takav odnos sa Srbima da ga ne možemo opisati u praktičnim i političkim okvirima. To je opšti osjećaj koji dijele gospodin Putin i naš narod, mi ćemo uvijek biti uz Srbiju kad god možemo. Naš narod doživljava Srbiju kao bratsku, možda i više od toga”, rekao je Dugin.

Govorio je i o predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i članu predsjedništva BiH Miloradu Dodiku. Rusija razumije i cijeni njihov rad, rekao je.

13:55 Pojavljuje se više detalja o navodnom napadu autobombom u kojem je ubijena Darija Dugina, kći ultranacionalističkog ruskog ideologa koji zagovara pripajanje Ukrajine Rusiji.

Čelnik ruskog istražnog odbora naredio je središnjem ogranku te institucije da preuzme istragu. “Eksplozivna naprava postavljena je na donju stranu automobila s vozačeve strane”, stoji u saopćenju odbora. “Darija Dugina, koja je bila za volanom, umrla je na mjestu nesreće.”

“Istražitelji vjeruju da je zločin bio unaprijed planiran te da je bio ugovoren”, dodaje se.

13:20 Čelnik proruskih separatista u Donjecku ne navodeći je dokaze optužio “teroriste ukrajinskog režima” za pokušaj “likvidacije Aleksandra Dugina”, nakon što je kći ruskog filozofa poginula u eksploziji automobila kod Moskve.

13.00 Rusija je hipersoničnu raketu Kinžal (Bodež) tokom, kako je Moskva naziva, “posebne vojne operacije” u Ukrajini ispalila tri puta, rekao je danas ministar odbrane Sergej Šojgu. Rakete Kinžal dio su niza novog hipersoničnog oružja koje je predsjednik Vladimir Putin predstavio 2018. u ratobornom govoru u kojem je rekao da mogu pogoditi gotovo svaku tačku na svijetu i izbjeći proturaketni štit koji je izgradio SAD.

Šojgu je govoreći na državnoj televiziji rekao da su se rakete pokazale učinkovitim u gađanju ciljeva visoke vrijednosti u sva tri slučaja, pohvalivši ih kao neusporedive i da ih je gotovo nemoguće oboriti dok lete. “Ispalili smo ih tri puta tokom posebne vojne operacije”, rekao je Šojgu u intervjuu emitiranom na državnoj televiziji Rosija 1.

12:45 Stanovnici južne ukrajinske regije Mikolajiv pozvani su da potraže sklonište nakon što su u tom području odjeknule eksplozije. Gradonačelnik Mikolajiva Oleksandr Sjenkevič rekao je da su ruske snage počele gađati grad projektilima S-300 oko 1 sat ujutro.

“Oštećeni su građevinski strojevi, gađana je periferija grada. Nema žrtava”, rekao je putem Telegrama. Posljednjih mjeseci Mikolajiv, koji se nalazi sjeverno od grada Hersona, koji su okupirali Rusi, bio je pogođen intenzivnim granatiranjem dok ruske snage nastavljaju s istočnom ofenzivom.

12:20 “Ukrajina nema nikakve veze s ubojstvom kćeri Aleksandra Dugina, ideologa ruskog rata. Mi nismo kriminalna država, za razliku od Rusije”, rekao je Mykhailo Podolyak, savjetnik Volodimira Zelenskog.

12:00 Šef SBU-a u Kirovogradskoj oblasti Oleksandr Nakonečni pronađen je mrtav.

Prema Ukrajinskoj pravdi, ukrajinskoj novinskoj kući, tijelo je imalo prostrijelnu ranu.

Nakonechny je vodio Službu sigurnosti Ukrajine u Kirovogradskoj oblasti od januara 2021.

11:10 Policijski sat u Harkivu, drugom po veličini gradu u Ukrajini, bit će produljen za cijeli dan u srijedu, rekao je regionalni guverner Oleh Synehub.

Policijski sat obično traje od 22 do 6 ujutro u sjeveroistočnom gradu, koji je redovito pogađan ruskim granatiranjem.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Ostanite kod kuće i slušajte upozorenja!”, napisao je Synehub stanovnicima putem Telegrama.

10:30 Britansko ministarstvo odbrane objavilo je svoj najnoviji obavještajni izvještaj o ratu u Ukrajini.

U svom izvještaju ministarstvo kaže da je od ruske invazije na zemlju Igor Girkin, ruski tvrdolinijaš i bivši časnik FSB-a te ministar u samoproglašenoj Narodnoj Republici Donjeck, postao “sve otvoreniji kritičar ruskog postupanja u ratu”.

Girkin je ovog mjeseca objavio “kritiku u kojoj se divio ponašanju ukrajinskog predsjednika Zelenskog tokom rata”, navodi se. 

Usporedio je to sa situacijom u Rusiji gdje, kako kaže, “na kraju šestog mjeseca rata, kao i prije, Rusi održavaju tenkovski biatlon i festivale vojnih orkestara”.

Britanci navode da “značajan dio ruske vojske vjerovatno vjeruje da je neprikladno nastaviti angažirati snage na vojnim ceremonijalnim događajima u mirnodopsko vrijeme dok ruske trupe i dalje trpe teške gubitke u Ukrajini”.

10:00 Stižu nove informacije nakon što su jutros ruski mediji objavili da je kćerka Putinovog saveznika poginula u eksploziji automobila u moskovskom predgrađu.

Darja Dugina, koja je bila kći istaknutog ultranacionalističkog ruskog ideologa Aleksandra Dugina, ubijena je, pretpostavlja se, nakon što je eksplozivna naprava detonirana na Toyoti Land Cruiser u kojoj je putovala, rekli su istražitelji iz moskovske regije u izjavi.

Istražitelji, koji su Darju opisali kao novinarku i političku stručnjakinju, rekli su da su otvorili slučaj ubistva i da će provesti forenzička ispitivanja kako bi pokušali utvrditi što se tačno dogodilo.

Rekli su da razmatraju “sve verzije događaja” kada treba utvrditi tko je odgovoran za zločin.

09:20 Ovo su procjene borbenih gubitaka Rusije od 21. augusta, prema Oružanim snagama Ukrajine.

09:00 Ruske snage su pojačale svoje napore da zauzmu jedan od sve manje gradova u istočnoj Ukrajini koji još nisu pod njihovom kontrolom.

Glavni štab oružanih snaga Ukrajine objavio je u svom dnevnom ažuriranju da su se intenzivirane borbe vodile oko Bahmuta u regiji Donbas.

Zauzimanje Bahmuta omogućilo bi Rusima da napreduju prema glavnim gradovima u regiji koje drže Ukrajinci, Kramatorsku i Slovjansku.

08:45 Rusija je preko noći napala oblast Odesa s 5 projektila Kalibr.

Prema lokalnim vlastima, oborena su dva projektila, dok su ostala tri pogodila elevator žitarica i još jedan poljoprivredni objekt u regiji.

08:30 Policijski sat u Harkivu, drugom po veličini gradu u Ukrajini, bit će produžen za cijeli dan u srijedu, rekao je regionalni guverner Oleh Synehub.

Policijski sat obično traje od 22 do 6 ujutro u sjeveroistočnom gradu, koji je redovito pogađan ruskim granatiranjem.

“Ostanite kod kuće i slušajte upozorenja!”, Synehub je napisao stanovnicima putem Telegrama.

08:10 Centar Kijeva pretvoren je u golemi muzej na otvorenom spaljenih i zarobljenih ruskih tenkova dok Putinova invazija na Ukrajinu nastavlja prštati.

08:00 Volodimir Zelenski upozorio je da bi Rusija mogla pokušati učiniti nešto “ružno” i “opako” dok se Ukrajina priprema za proslavu godišnjice svoje nezavisnosti sljedeće sedmice.

U svom noćnom videoobraćanju ukrajinski predsjednik rekao je da Ukrajinci ne smiju dopustiti Moskvi da “širi malodušnost i strah”, dok zemlja obilježava 31. godišnjicu svog odvajanja od bivšeg Sovjetskog Saveza.

Također se osvrnuo na niz eksplozija posljednjih dana na Krimu, ukrajinskom teritoriju koji je Rusija zauzela i pripojila tokom upada 2014. godine.

Ukrajina nije preuzela odgovornost za napade, ali analitičari kažu da su barem neki od njih omogućeni novom opremom koju koriste ukrajinske snage.

“Ove godine doslovno možete osjetiti Krim u zraku, da je tamošnja okupacija samo privremena i da se Ukrajina vraća”, rekao je.

07:30 Kćerka Aleksandra Dugina, bliskog saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, ubijena je blizu Moskve. Više o ovome pročitati na OVOM LINKU!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Potez vrijedan pažnje: Fudbaleri bh. kluba na teren izašli u majicama s likom Lane Pudar

Potez vrijedan pažnje: Fudbaleri bh. kluba na teren izašli u majicama s likom Lane Pudar

MAJKA JE PROČITALA DIJELOVE OČEVOG DNEVNIKA: Sandra Rešić otkrila dugo čuvane porodične tajne! Ova poznata pjevačica je Ninu bila najveća ljubav! – Senzacija

MAJKA JE PROČITALA DIJELOVE OČEVOG DNEVNIKA: Sandra Rešić otkrila dugo čuvane porodične tajne! Ova poznata pjevačica je Ninu bila najveća ljubav! – Senzacija