in

RAT UŽIVO: Krimom odjekuju eksplozije, Rusija pojačava svoje snage u južnoj Ukrajini

RAT UŽIVO: Krimom odjekuju eksplozije, Rusija pojačava svoje snage u južnoj Ukrajini
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Krimom odjekuju eksplozije, Rusija pojačava svoje snage u južnoj Ukrajini

22: 05 Prema informacijama ukrajinskog Glavnog štaba, Rusija je svojim južnim snagama u Ukrajini dodala do dvije bataljinske taktičke grupe.

Glavni štab također je rekao da su ukrajinske trupe odbile rusko napredovanje u blizini Mikolajevke, Vjimke, Bahmuta, Avdijevke, Piskija i Vodjana u Donjeckoj oblasti.

21:50 Eksplozije su pogodile grad Sevastopolj na Krimu, javlja Reuters. Eksplozije su se navodno dogodile blizu vojne zračne baze Belbek.

21:10 Stanovnici dvaju sela u južnoj Rusiji u blizini ukrajinske granice evakuirani su nakon što se obližnje skladište municije zapalilo, ali niko nije ozlijeđen, rekao je zvaničnik.

Vjačeslav Gladkov, guverner regije Belgorod, rekao je u izjavi da hitne službe istražuju uzrok požara u blizini naselja Timonovo i Soloti, prenosi Reuters.

20:20 Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je da je jako zabrinut zbog situacije u najvećoj europskoj nuklearki Zaporižje koja je zadnjih dana meta granatiranja.

19:30 Ruski teretni brod, za koji Ukrajina tvrdi da prevozi ukradeno žito, stigao je do sirijske luke Tartus. U luci Tartus nalaze se ruski ratni brodovi i silosi za žito pod kontrolom Rusije.

Brod Sv. Konstantin, koji je utovario ukrajinsko žito u Sevastopolju, s Krima je krenuo oko 6. jula.

19:10 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij se susreo s ranjenim vojnicima u bolnici u Lavovu. Zelenskij je u grad došao na sastanak s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom i turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

18:52 Javni prostor oslobođen ratne galame

U glavnom gradu Rusije sankcije se ne osjete, a o ratu se ne govori, piše dopisnik Der Spiegela iz Moskve Christian Esch. Nakon početka ruske invazije na Ukrajinu Esch je napustio Moskvu, u koju se nedavno vratio. “Da ne znate da Rusija vodi rat protiv susjedne zemlje, ne biste to primijetili u Moskvi. Slovo Z, koje se koristi kao simbol ‘specijalne vojne operacije’, ovdje se jedva vidi. Povremeno uz cestu visi portret vojnika, ali to je sve. Javni prostor je oslobođen ratne galame”, piše Esch.

18:24 Objavljena snimka spašavanja iz zgrade u Harkivu 

(Index.hr)

18:12 Opet spominju nuklearno oružje

Glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Ivan Nechaev rekao da će Rusija nuklearno oružje koristiti samo u krajnjoj nuždi. “Ruska vojna doktrina dopušta korištenje nuklearnog oružja isključivo kao odgovor na prijetnju masovnog uništenja ili kada je ugroženo samo postojanje države”, rekao je. “Odnosno, upotreba nuklearnog arsenala moguća je samo kao u samoobrani i samo u kriznim situacijama.”

17:58 Demonstracija sile

Finsko ministarstvo odbrane objavilo je da su jutros dva ruska borbena zrakoplova MiG-31 ušla u njihov zračni prostor u blizini obalnog grada Porvooa. Upad u finski zračni prostor se dogodio oko 6:40 sati, a zrakoplovi su letjeli prema zapadu. Zrakoplovi su ušli u finski zračni prostor na dubinu od jednog kilometra, rekao je glasnogovornik ministarstva Kristian Vakkuri. Ruski Interfax je objavio, pozivajući se na rusko ministarstvo odbrane, da je Rusija premjestila tri borbena zrakoplova MiG-31E opremljena hipersoničnim projektilima Kinzhal u Kalinjingrad, enklavu na baltičkoj obali između Poljske i Litve.

17:02 Objavljene fotografije raktirane zgrade u Harkivu 

Više na Index.hr.

16:42 Namjerni ruski teror može imati posljedice za cijeli svijet  

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da je u Lavovu razgovarao s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Antoniom Guterresom o situaciji oko nuklearne elektrane Zaporižja. Zelenski kaže da je tokom sastanka “posebna pažnja posvećena temi ruske nuklearne ucjene u NE-u Zaporižja”. “Ovaj namjerni teror agresora može imati globalne katastrofalne posljedice za cijeli svijet. Stoga UN mora osigurati sigurnost ovog strateškog mjesta, njegovu demilitarizaciju i potpuno oslobađanje od ruskih trupa”, nastavio je.

16:08 Grozne vijesti iz Ukrajine

Broj mrtvih u Harkiv je porastao na 12, objavio je The Kyiv Independent.

15.50 Od 1. avgusta 622.000 tona žitarica isporučeno je iz ukrajinskih luka, objavilo je tursko ministarstvo odbrane.

Ministri iz Ukrajine i Rusije potpisali su sporazum o deblokadi ukrajinskih crnomorskih luka, koji je postignut uz posredovanje Ujedinjenih naroda i Turske u Istanbulu 22. jula.

“Svaki brod koji je napuštao ili išao u ukrajinske luke bio je podvrgnut sveobuhvatnoj inspekciji u sjevernom dijelu Istanbula”, saopćilo je ministarstvo.

15.35 Proteklih nekoliko sati raketni napad na Harkiv se intenzivirao, a od sinoć je poginulo najmanje sedam ljudi. Mnogo je povrijeđenih.

Projektili su pogodili stambeni blok.

15.10 Naučnici s Ukrajinskog hidrometeorološkog instituta simulirali su širenje radijacije u slučaju nuklearne katastrofe u elektrani Zaporižja, najvećem nuklearnom reaktoru u Europi.

Ustanovili su da bi u slučaju vremenskih uvjeta iz prijašnjih par dana radioaktivni materijal mogao dospjeti sjeverno čak do Baltičkog mora te se usput nadviti nad Estonijom, Latvijom, Litvom, Poljskom i Bjelorusijom.

U smjeru zapada došao bi do Moldavije, Rumunjske, Srbije, Slovačke, Mađarske i Češke, piše The Guardian.

14.50 Rusija je rasporedila tri borbena aviona naoružana hipersoničnim projektilima u ruskoj enklavi Kalinjingradu, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti.

“Tri aviona MiG-31 s hipersoničnim projektilima Kinžal raspoređena su u Kalinjingradskoj oblasti kao dio strateških mjera odvraćanja”, saopćilo je danas ministarstvo odbrane.

Kalinjingrad je luka, grad i upravno središte Kalinjingradske oblasti; eksklava Rusije koja je smještena između Litve i Poljske.

14.35 Kineski proizvođač automobila Chery pregovara s ruskim kompanijama o proizvodnji automobila u Rusiji, izvijestila je novinska ruska prorežimska agencija TASS, pozivajući se na direktora Cheryjeve ruske podružnice.

“Na prvom je mjestu u našim planovima potreba za lokalizacijom proizvodnje na ruskom teritoriju”, rekao je prema ruskoj novinskoj agenciji Vladimir Šmakov. Dodao je i da želi povećati Cheryjevu prodaju u Rusiji u ovoj godini na 80 do 100.000 vozila, prenosi TASS.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










14.10 U današnjem ruskom napadu na Mikolajiv, grad u južnoj Ukrajini, poginula je jedna osoba, a dvije su ozlijeđene, kazao je gradonačelnik Oleksandr Senkevič.  

13.30 Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan na poziv ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog doputovao je u posjetu Lavovu.

Erdogan bi se u palati Potočki trebao sastati sa Zelenskim, nakon čega će uslijediti trilateralni sastanak s generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom,

13.10 Rusija je iscrpila svoje glavne borbene tenkove u Ukrajini vrlo vjerovatno i zbog toga što ih nije opremila s eksplozivnim reaktivnim oklopom (ERA) ili nije znala njime baratati, navodi britansko Ministarstvo odbrane u svom dnevnom izvještaju o situaciji u Ukrajini. 

12.35 Brojni ukrajinski veterani koji su u prvim danima i sedmicama rata ranjeni sada traže novo mjesto pod suncem i prilagođavaju se novom načinu života.

Jedan od njih je za CNN kazao kako polako postaje svjestan da su invalidska kolica i proteze sastavni dio njegovog života. Neki su mladi i nadaju se da će uspjeti u potpunosti izgraditi svoj život nakon oporavka, dok neki pak sanjaju povratak na ratište i pored povreda i proteza koje su sada njihova realnost.

12.05 Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je svoje najnovije podatke o gubicima Rusije od početka invazije. Prema njima, do sada je ubijeno najmanje 44.300 ruskih vojnika. 

11.40 Ruski zatvori regrutiraju dobrovoljce da ratuju u Ukrajini, a zauzvrat dobivaju obećanje o slobodi, tvrde ruski aktivisti.

Osumnjičenike i pritvorenike se regrutira obećanjem da će u zamjenu dobiti slobodu ili prekid tužbe, rekla je Olga Romanova, ruska aktivistkinja s adresom u Berlinu, navodeći primjere iz zatvora na području Moskve.

„No, mislim da je to krenulo svugdje“, kazala je Romanova, stručnjakinja za prava zatvorenika u svojoj domovini.

11.10 Estonija je jučer zabilježila opsežne kibernetičke napade, rekao je danas Luukas Ilves, državni sekretar za informacije.

Prema državnoj televiziji Estonian Public Broadcasting (ERR), hakerska grupa Killnet, koju podržava Rusija, preuzela je odgovornost za kibernetičke napade javnih i privatnih institucija.

Do napada je došlo dan nakon što je uklonjena statua sovjetskog tenka u gradu Narvi na istočnoj granici te dan prije obustave ruskih turističkih viza. Spomenik tenku je postavljen 1970. u znak sjećanja na rusko oslobođenje grada od nacista tokom Drugog svjetskog rata.

10.35 Rusija poriče da su njezine snage imale teško naoružanje u nuklearnoj elektrani Zaporižja.

“Kijev priprema provokaciju tokom posjete glavnog sekertara Antonia Guterresa. Ruske trupe nemaju teško naoružanje ni na teritoriju postrojenja ni na okolnom području. Tamo su samo vojne jedinice”, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane, a prenosi The Guardian.

Ministarstvo tvrdi da Ukrajina raspoređuje snage na tom području i planira sutra iz Nikopolja gađati elektranu, što se poklapa s Guterresovim posjetom Odesi, a nakon toga za napad okriviti ruske snage.

10.05 Oružane snage Ukrajine likvidirale 200 okupatora, oboreni helikopter i avion, javlja Glavni stožer ukrajinske vojske.

09.45 U Kijevu otkriveno ilegalno skladište oružja, javljaju ukrajinski mediji.

Slika

09.30 Rusija je negirala da su njezine snage imale teško naoružanje u nuklearnoj elektrani Zaporižja.

“Kijev priprema provokaciju tokom posjete Antonia Guterresa. Ruske trupe nemaju teško naoružanje ni na teritoriju postrojenja ni na okolnom području. Tamo su samo vojne jedinice”, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane, a prenosi The Guardian.

Ministarstvo tvrdi da Ukrajina raspoređuje snage na tom području i planira sutra iz Nikopolja gađati elektranu, što se poklapa s Guterresovim posjetom Odesi, a nakon toga za napad okriviti ruske snage.

08.30 Institut za proučavanje rata javlja kako Ruska Federacija pokušava terorističkim napadima napasti Krim kako bi odvratila pažnju od svojih ratnih zločina.

Slika

08.00 Okupatori ubili 3 civila u Donjeckoj oblasti za dan, javlja Ukrainska pravda.

Slika

07.00 Tokom noći opet je napadnut Harkiv.

Guverner Harkiva rekao je da su ruske snage raketirale Harkiv. Nexta javlja kako je najmanje sedam osoba poginulo, a 13 je ozlijeđenih.

06.00 Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres treba se danas sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i s turskim Recepom Tayyipom Erdoganom u Lavovu, gradu na zapadu Ukrajine, gotovo šest mjeseci nakon ruske invazije na tu zemlju.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Partizan proradio sa Petrićem i ubjedljivo savladao Hamrun

Partizan proradio sa Petrićem i ubjedljivo savladao Hamrun

PRVO LJETO BEZ VIDOJA! NIKOLINA PIŠEK PRONAŠLA NOVU SREĆU: Ovaj osmijeh liječi dušu

PRVO LJETO BEZ VIDOJA! NIKOLINA PIŠEK PRONAŠLA NOVU SREĆU: Ovaj osmijeh liječi dušu