Categories: Biznis

Treba raditi na samopouzdanju za pokretanje vlastitog biznisa

Imati motiv, želju i biznis model su neophodni za uspješno poslovanje, bez obzira da li se radi o poduzetništvu žena ili muškaraca. Ako imate sve to, uspjeh ne može izostati, smatra Nadira Škaljić Mingasson, izvršna direktorica Stitch22, kompanije specijalizirane za razvoj, proizvodnju i promociju ručno rađenih odjevnih i dekorativnih artikala od prediva koja ima sjedište u Sarajevu. Nadira Škaljić Mingasson je ujedno osnivačica i predsjednica Udruženja Udružene sa kojim je zapravo i počela ova uspješna poslovna priča. Danas ručne radove bosanskohercegovačkih žena zahvaljujući Stitch22 nose ljudi na četiri kontinenta – Australiji, Aziji, Americi i Evropi. Butici u NewYorku, Seulu, Tokiju, diljem Evrope i Australije na svojim policama nude proizvode ovog modnog brenda vrhunske izrade i kvalitete.

BM: Kako je počela Vaša poslovna priča? Šta Vas je opredjelilo za modu i to kroz ručne radove?

ŠKALJIĆ-MINGASSON: Ideja se zapravo rodila prije nekih 20 godina dok sam još bila u inostranstvu. Živjela sam u Francuskoj od 1993. godine kada sam otišla, ne svojom voljom. Tokom života i rada u Francuskoj stalno sam imala želju i potrebu imati nešto iz Bosne i sa Bosnom. Kako sam radila u modnoj industriji, željela sam uvezati francusku modnu industriju sa ručnim radom bosanskohercegovačkih žena. Radila sam kao modni dizajner i 2000. godine sam se uvezala sa ženama iz Bosne i Hercegovine koje su se bavile pletenjem. Na taj način sam željela uvezati vještinu pletenja naših žena sa modnom industrijom. Najprije sam radila za jednu modnu dizajnericu, a zatim sam napravila vlastiti modni brend u Francuskoj kroz koji sam uspjela ostvariti svoju želju o uvezivanju ručnih radova bh. žena sa modnom industrijom.

BM: Kako je taj posao na kraju ipak prebačen u BiH?

ŠKALJIĆ-MINGASSON: U početku je to lijepo krenulo, ali se kao problem nametalo nepostojanje strukture žena koje bi organizirale profesionalan pristup i kvalitetu usluge pletenja, stručno savjetovanje sa modnim dizajnerima itd. Tada sam bila u dilemi, odustati od ove priče, ostati u Francuskoj gdje mi je porodica ili se vratiti u BiH i pokrenuti brend. Prevagnulo je ovo drugo. Od 2011. godine smo u BiH, u Sarajevu. Najprije je krenulo sa Udružene, kao udruženjem koje je okupljalo žene koje se bave ručnim radom, pletenjem, heklanjem, nekada smo imale i tkanje. Nabavljali smo materijale i dostavljale ih našim pletiljama koje su na osnovu našeg dizajna radile svoje ručne radove. Na godišnjem nivou angažiramo i do 350 žena, ali je stalno angažiranih oko 150.

BM: Jeste li se pokajali zbog svoje odluke da posao iz Francuske prebacite u BiH i da sa cijelom porodicom dođete ovdje živjeti i raditi?

ŠKALJIĆ-MINGASSON: Nisam se pokajala. Ova firma dobro radi, pomažemo određenom broju žena koje su u lošoj ekonomskoj situaciji da doprinesu svojim radom i poprave kvalitet života vlastitih porodica. Na taj način ostvarujemo i uticaj u društvu, doprinosimo osnaživanju, statusu u porodici, samopouzdanju žena. Javlja nam se sve veći broj žena koje žele raditi sa nama. Neke se i razočaraju, jer ne mogu raditi onako kako one žele, nego moraju ispuniti vrlo jasno definirane uvjete rada, kvalitet proizvoda, dizajna, standarda, rokova u kojima se sve treba uraditi. One koje se prilagode svim tim uvjetima su jako zadovoljne i naša saradnja traje. Jako sam ponosna na sve ovo što radim, to je i dobar primjer mojoj djeci, jer mislim da vlastitim radom trebamo davati dobre primjere.

BM: Kako je organiziran rad kompanije i udruženja?

ŠKALJIĆ-MINGASSON: Zbog zakonskih procedura u BiH morali smo uvezati udruženje i kompaniju. Preko Udruženih angažiramo žene koje se bave pletenjem, jer kao firma ne možete imati toliko žena angažiranih po ugovoru o djelu. Sa druge strane, kao udruženje ne možete izvoziti pa smo osnovali Stitch22. Osim što ženama osiguravamo materijale i dizajn za pletenje, redovno organiziramo i obuke, kojima unapređujemo njihov rad i vještine. Trenutno imamo pet centara u Konjicu, Jablanici, Kaknju, Olovu i Rudom. Nedavno smo pokrenuli i centar u Kalinoviku. Nismo još uspjeli doći do pletilja na sjeveru Bosne, gdje mislimo da postoji ogroman potencijal. Ali to je nešto čemu ćemo se posvetiti jako brzo.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







BM: Kakvo je iskustvo rada žene sa ženama?

ŠKALJIĆ-MINGASSON: Naš cilj je da kroz ovaj posao promijenimo stvari nabolje u životima svih nas, kako žena koje rade ovdje u sjedištu, tako i naših pletilja. U sredinama gdje rade naše pletilje se osjeti naš uticaj, prepoznaju nas kao uspješan biznis. Imamo primjere naših žena pletilja koje su spremne raditi do četiri ujutro kako bi ispunile rokove i osigurale vrhunski kvalitet proizvoda. Kroz ovaj posao i one same postaju svjesnije značaja svoje uloge u porodici i društvu.

BM: Da li ste ikada kao žena u biznisu osjetili neku vrstu diskriminacije zbog činjenice da ste – žena?

ŠKALJIĆ-MINGASSON: Bilo je toga, što direktno, što indirektno. Odlično se sjećam razgovora sa jednim službenikom carine, kada smo imali problem što nam je roba zadržana na carini. U jednom trenutku me upitao imam li kakvog muškarca u firmi, jer ja kao ovo ne razumijem!! Imamo i slučajeve naših pletilja, odnosno, muških članova njihove porodice koji u početku ne shvataju ozbiljno ovaj posao pa to posmatraju kao da se mi zabavljamo. To traje obično do trenutka dok žena ne donese novac koji je zaradila od te „zabave“ i njime obnovi fasadu na kući. Ali, nije ta vrsta pasivno-agresivne diskriminacije prema ženama u biznisu karakteristika samo naših područja. Imamo mi i nekoliko muških klijenata iz inozemstva sa takvim stavom, uzrokovanim činjenicom da smo žene. Više se ne uzbuđujemo zbog toga, jer smo se uvjerile da možemo uspješno raditi i bez njih. Došla sam do zaključka da je to njihov, a ne naš problem. Na takve slučajeve diskriminacije više se ne osvrćemo, niti im pridajemo posebnu pažnju.

BM: Šta je, prema Vašem mišljenju, potrebno uraditi i unaprijediti kako bi se veći broj žena u BiH odlučio na pokretanje vlastitog biznisa?

ŠKALJIĆ-MINGASSON: U BiH ima puno žena koje ne mogu pokrenuti vlastiti biznis, jer živimo sa naslijeđem koje im ne daje tu mogućnost. Recimo, puno žena u BiH se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, što je dobro. Ali, nije dobro to što one to svoje bavljenje poljoprivredom ne pretvaraju u ozbiljan vlastiti biznis, nego se zadovoljavaju proizvodnjom za porodicu, rodbinu, prijatelje. Nekako mi se čini da su nam male ambicije. Moramo biti ambicioznije. Bh. žene su jako hrabre i mogu puno trpiti. Voljela bih da manje trpe, a više se pouzdaju u sebe. Naše žene su jako pametne, ali im nedostaje samopouzdanja. Ako imaju samopouzdanje, sigurno će napraviti uspješan biznis. Srećom, primjećujem da dolaze mlade, obrazovane, generacije koje u sebi imaju i ambicije i samopozdanja. Inače, smatram da je uspješan biznis onaj u koji osoba ili osobe koje ga pokreću ulože vlastiti novac. A najuspješniji biznis je onaj u koji se uloži pozajmljeni novac.“

 

Redakcija

Recent Posts

Spasioci nakon pet dana otkopali tijelo nastradalog rudara tuzlanskog rudnika Kreka

Pripadnici čete za spašavanje su 7. maja, oko 17.00 sati, došli do tijela tragično nastradalog…

41 minuta ago

ANA NIKOLIĆ PRIZNALA VEZU SA RALETOM

Nakon što je Kurir prvi pisao o haosu i neredu u stanu Gorana Ratkovića Raleta…

42 minute ago

Italijan pobjednik četvrte etape utrke Giro d‘Italia

Talijanski biciklist Đžonatan Milan, član ekipe Lidl Trek, pobjednik je četvrte etape utrke Giro d‘Italija,…

51 minuta ago

Kineski predsjednik doputovao u drugi posjet Srbiji u osam godina

Kineski predsjednik doputovao u SrbijuFoto: Marko Djurica / REUTERSKineski šef države Xi Jinping započeo je…

3 sata ago

Borusija prvi finalista Lige šampiona

Fudbaleri Borusije iz Dortmunda prvi su finalisti aktuelne sezone UEFA Lige šampiona. „Milioneri“ su na…

3 sata ago