Categories: Novosti

RAT UŽIVO: Ruski zatvori regrutiraju dobrovoljce da ratuju u Ukrajini?

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/08\/fabu4aixeaeoolk.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/08\/fabu4aixeaeoolk.jpg”,”caption”:””,”bg”:”4b5056″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/08\/faau8kdwqaacciv.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/08\/faau8kdwqaacciv.jpg”,”caption”:””,”bg”:”706b69″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/08\/faavfutwqairuoe.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/08\/faavfutwqairuoe.jpg”,”caption”:””,”bg”:”0a0404″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/08\/fabaio8waaauj8z.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/08\/fabaio8waaauj8z.jpg”,”caption”:””,”bg”:”637a87″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/08\/faa9n3ewyaamhke.png”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/08\/faa9n3ewyaamhke.png”,”caption”:””,”bg”:”6e90b6″}]

11.40 Ruski zatvori regrutiraju dobrovoljce da ratuju u Ukrajini, a zauzvrat dobivaju obećanje o slobodi, tvrde ruski aktivisti.

Osumnjičenike i pritvorenike se regrutira obećanjem da će u zamjenu dobiti slobodu ili prekid tužbe, rekla je Olga Romanova, ruska aktivistkinja s adresom u Berlinu, navodeći primjere iz zatvora na području Moskve.

„No, mislim da je to krenulo svugdje“, kazala je Romanova, stručnjakinja za prava zatvorenika u svojoj domovini.

11.10 Estonija je jučer zabilježila opsežne kibernetičke napade, rekao je danas Luukas Ilves, državni sekretar za informacije.

Prema državnoj televiziji Estonian Public Broadcasting (ERR), hakerska grupa Killnet, koju podržava Rusija, preuzela je odgovornost za kibernetičke napade javnih i privatnih institucija.

Do napada je došlo dan nakon što je uklonjena statua sovjetskog tenka u gradu Narvi na istočnoj granici te dan prije obustave ruskih turističkih viza. Spomenik tenku je postavljen 1970. u znak sjećanja na rusko oslobođenje grada od nacista tokom Drugog svjetskog rata.

10.35 Rusija poriče da su njezine snage imale teško naoružanje u nuklearnoj elektrani Zaporižja.

“Kijev priprema provokaciju tokom posjete glavnog sekertara Antonia Guterresa. Ruske trupe nemaju teško naoružanje ni na teritoriju postrojenja ni na okolnom području. Tamo su samo vojne jedinice”, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane, a prenosi The Guardian.

Ministarstvo tvrdi da Ukrajina raspoređuje snage na tom području i planira sutra iz Nikopolja gađati elektranu, što se poklapa s Guterresovim posjetom Odesi, a nakon toga za napad okriviti ruske snage.

10.05 Oružane snage Ukrajine likvidirale 200 okupatora, oboreni helikopter i avion, javlja Glavni stožer ukrajinske vojske.

09.45 U Kijevu otkriveno ilegalno skladište oružja, javljaju ukrajinski mediji.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







09.30 Rusija je negirala da su njezine snage imale teško naoružanje u nuklearnoj elektrani Zaporižja.

“Kijev priprema provokaciju tokom posjete Antonia Guterresa. Ruske trupe nemaju teško naoružanje ni na teritoriju postrojenja ni na okolnom području. Tamo su samo vojne jedinice”, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane, a prenosi The Guardian.

Ministarstvo tvrdi da Ukrajina raspoređuje snage na tom području i planira sutra iz Nikopolja gađati elektranu, što se poklapa s Guterresovim posjetom Odesi, a nakon toga za napad okriviti ruske snage.

08.30 Institut za proučavanje rata javlja kako Ruska Federacija pokušava terorističkim napadima napasti Krim kako bi odvratila pažnju od svojih ratnih zločina.

08.00 Okupatori ubili 3 civila u Donjeckoj oblasti za dan, javlja Ukrainska pravda.

07.00 Tokom noći opet je napadnut Harkiv.

Guverner Harkiva rekao je da su ruske snage raketirale Harkiv. Nexta javlja kako je najmanje sedam osoba poginulo, a 13 je ozlijeđenih.

06.00 Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres treba se danas sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i s turskim Recepom Tayyipom Erdoganom u Lavovu, gradu na zapadu Ukrajine, gotovo šest mjeseci nakon ruske invazije na tu zemlju.

Redakcija

Recent Posts

Tanja Savić se udala u tajnosti za 11 godina mlađeg Mukija? Izjavom se sama razotkrila: “To je ekskluziva”

Kako je istakla, Muki joj pomaže i u odgajanju sinova Pevačica Tanja Savić prvi put…

12 minuta ago

U RS stupila na snagu Uredba o maržama

Uredba o određivanju marže u prometu u RS objavljena je današnjem broju „Službenog glasnika“, kažu…

1 sat ago

Rusi došli i izdominirali na plivačkom mitingu u Banjaluci

U Banjaluci je večeras završen 15. međunarodni plivački miting koji je okupio neke od najvećih…

2 sata ago

Papa Franjo u posjetu Veneciji

Na prvom putovanju u posljednjih sedam mjeseci, papa Franjo posjetio je Veneciju. Ponovno je govorio…

2 sata ago

Napravite svoje novo omiljeno piće: Tiramisu espreso

​Kada smo ovaj napitak vidjeli na društvenim mrežama odlučili smo potražiti recept i napraviti ga…

3 sata ago

Pari Sen Žermen ponovo prvak Francuske

​Fudbaleri Pari Sen Žermena su novi-stari šampioni Francuske. Tim Luisa Enrikea je trofej osvajača Lige…

4 sata ago