in

U utorak promjenjivo, česti pljuskovi s grmljavinom, gdjegod i izraženiji

U utorak promjenjivo, česti pljuskovi s grmljavinom, gdjegod i izraženiji
Slatka-Tajna.Eu
U utorak promjenjivo, česti pljuskovi s grmljavinom, gdjegod i izraženiji

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: HTV / HRT

“Utorak će biti promjenjiv i nestabilan, na Jadranu uz umjereno jugo i južni vjetar. Ponegdje će padati kiša, lokalno i izraženija te praćena grmljavinom, a mjestimice je moguće i nevrijeme. Prema večeri će se većinom razvedravati pa će u srijedu i četvrtak biti pretežno sunčano i temperatura zraka osjetno viša – najviša većinom između 33 i 38 °C. No, samo nakratko, jer već u petak stiže nagla promjena vremena s kišom koja će biti rasprostranjenija i vjerojatno obilnija nego u utorak, uz češća grmljavinska nevremena!” sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U utorak promjenjivo oblačno, česti pljuskovi s grmljavinom, ponegdje i izraženiji

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: “U utorak ujutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu većinom sunčano. Zatim dnevni razvoj oblaka, lokalno i mogućnost pokojeg pljuska i grmljavine, uglavnom u Posavini. Vjetar slab do umjeren zapadni, popodne i sjeverozapadni.

Sjeverozapadnjak će povremeno puhati i u središnjoj Hrvatskoj. Uz djelomice sunčano vrijeme i promjenljivu naoblaku mjestimice će biti kiše, uglavnom u Pokuplju i Banovini te vjerojatnije sredinom dana i rano poslijepodne. Navečer slijedi razvedravanje.

Na zapadu zemlje promjenjivo i nestabilno. Povremeno će padati kiša, osobito u Istri te Gorskom kotaru, gdje je lokalno moguće i grmljavinsko nevrijeme. Otoci će biti sunčaniji. U gorju vjetar slab i umjeren jugozapadni, a na sjevernom Jadranu umjeren južni vjetar te jugo.

I u Dalmaciji će zapuhati umjereno jugo koje će navečer uz razvedravanje slabjeti. No do tada barem djelomice sunčano, ali uz lokalno jači razvoj oblaka i mogućnost pljuskova, uglavnom poslijepodne u unutrašnjosti.

Najduljih sunčanih razdoblja bit će na krajnjem jugu Hrvatske, ali uz prolazno povećanu naoblaku mjestimice može pasti malo kiše – u noći na otocima, popodne u zaobalju. Umjereno jugo navečer u slabljenju pa će more biti malo do umjereno valovito.”

Do četvrtka većinom sunčano i vruće pa u petak promjena

Iduća dva dana na kopnu će dominirati sunčano vrijeme, iako je u srijedu ponegdje moguća kratkotrajna jutarnja magla. Uz slab do umjeren zapadni i jugozapadni vjetar temperatura zraka bit će u osjetnom porastu. U petak nagla promjena vremena s kojom će stići kiša, a dnevna vrućina bit će manje izražena.

Kraj radnog tjedna i na Jadranu će biti oblačniji i razmjerno kišovit, osobito na sjevernom dijelu, gdje kiše može biti već potkraj četvrtka. No do tada će prevladavati sunčano vrijeme i temperatura zraka bit će u porastu. Vjetar u početku slab do umjeren jugozapadni i zapadni, prema otvorenom moru sjeverozapadni, a u četvrtak će prolazno zapuhati umjereno jugo.”, prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna agrometeorološka prognoza, koju je za “Plodove zemlje” pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Džeko čestitao Lani Pudar i poslao jasnu poruku

Džeko čestitao Lani Pudar i poslao jasnu poruku

Kakvu korist ima naš organizam od morske soli

Kakvu korist ima naš organizam od morske soli