in

neki prodaju bubrege, neki djecu

neki prodaju bubrege, neki djecu
Slatka-Tajna.Eu
neki prodaju bubrege, neki djecu

Pristaše Talibana slave godinu dana osvajanja Kabula

Foto: Ali Khara / Reuters

Godina je dana od dolaska talibana na vlast u Afganistanu. Nakon kaotičnog povlačenja američkih i ostalih zapadnih snaga 31. kolovoza prošle godine, talibansko zauzimanje Kabula vratilo je taj pokret na vlast gotovo 20 godina nakon njihova svrgavanja. Godina dana njihove vlasti bila je katastrofalna za stanovništvo jedne od najsiromašnijih zemalja svijeta.

Pred nekašnjim veleposlanstvom SAD-a talibani slave dane u kojima su najveću vojnu silu svijeta, umjesto ograniziranog povlačenja, natjerali u paničan bijeg.

– Dvadeset godina borili smo se za svoju viziju slobodnog i prosperitetnog Afganistana, ovo je ostvarenje sna. Svi naši snovi i nade pretvoreni su uz Božju volju u stvarnost, smatra mula Mudžahid, talibanski borac.

Stvarnost, vizije i nade ovih islamističkih fundamentalista u drastičnoj su suprotnosti sa stvarnošću, vizijama i nadama značajnog dijela stanovništva kojem žele diktirati život. Prije svega ženama kojima su uskratili pravo na više obrazovanje, samostalno kretanje i rad.

– I u prošlosti su žene i djevojke bile suočavane sa zabranama i nasiljem, ali su imale nadu jer su postojale škole. Mogle su doprinositi zemlji svojim znanjem, rekla je Azita Nazhand, aktivistica za ženska prava.

Pokušaj emancipiranih žena da na obljetnicu organiziraju prosvjed rastjerali su pucnjevima u zrak i, navodno, uhićenjima.

– Oni nemaju nikakvog plana kako upravljati zemljom. Škole za djevojčice još su zatvorene. Žene bez razloga dobivaju otkaze na radnim mjestima, siromaštvo je sve veće, istaknula je Žolia Parsi, aktivistica za ženska prava.

– Ekonomski kolaps zemlje temeljito je dokumentiran. Ljudima se smanjuju plaće i drugi prihodi. Stoga su u sve većim dugovima koje nastoje isplatiti kroz dječji rad i udaju djevojčica, rekao je Neil Turner, Norwegian Refugee Council.

Francuska televizija objavila je reportažu o obiteljima koje, suočene s glađu i bolestima, u očaju prodaju djevojčice za udaju. Jedna obitelj navodno je za 1600 eura prodala trogodišnju kćerku, koja će, kad navrši deset, morati stupiti u brak s kupcem.

– Nismo imali što jesti. Stariju kćer primili su u kliniku, gdje je odležala više od dva mjeseca. Zato smo odlučili prodati mlađu. Srce mi to ne može prihvatiti, naglasila je Fatima, majka djevojčice prodane u brak.

– Umjesto da ih vidim mrtve, radije ću ih gledati žive, dodao je Muhammad, otac djevojčice.

– Ovdje imamo ljude koji razmišljaju o samoubojstvu zbog gladi i očaja. Neki prodaju bubrege, neki svoju djecu, ispričao je Malik Allah Daad, vođa gradske četvrti.

Tristošezdesetpet dana nakon što su talibani zavladali Kabulom, nijedna država svijeta nije službeno priznala Islamski Emirat Afganistana, kako su prozvali svoju državu. No nekoliko azijskih država, među kojima su Kina, Rusija, Saudijska Arabija i Iran, prihvatile su talibanske diplomate relativizirajući time međunarodnu izolaciju režima.

– Kolektivni Zapad direktno je odgovoran za ovu humanitarnu situaciju i žalosno stanje afganistanske ekonomije. Zato mora preuzeti financijsko breme kako bi se prevladala kriza i stabiliziralo stanje, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

SAD je nakon kaotičnog povlačenja i ostavljanja na cjedilu tisuća svojih suradnika pokazao da i dalje posjeduje određeni vojni utjecaj na Afganistan. Navodno iznimno preciznim udarom bespilotnom letjelicom u Kabulu je ubio čelnika Al Qa’ide al-Zawahirija. U zemlji je prisutan i džihadistički ISIL. Talibani tvrde da se bore protiv njih i da ne žele izvoyiti džihad. Iran, Rusija i Kina zasad djeluju oprezno, jer ISIL i srodne skupine smtraju prijetnjom za vlastitu nacionalnu sigurnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Sinančeviću srebro na EP, Mihaljević zlatni

Sinančeviću srebro na EP, Mihaljević zlatni

PROFESIONALNO POZIRANJE: Klara Mucci je zadala domaću zadaću glumicama

PROFESIONALNO POZIRANJE: Klara Mucci je zadala domaću zadaću glumicama