in

Venecuela suspendovala nove isporuke sirove nafte u Evropu

Slatka-Tajna.Eu

Venecuelanska naftna kompanija PDVSA više nije zainteresovana za dogovor “nafta za dug”, koji je odobrio američki Stejt department u maju, a koji je toj državnoj kompaniji omogućio da nastavi isporuke u Evropu nakon dvogodišnje obustave izazvane američkim sankcijama, rekli su izvori britanske agencije.

Vašington je isporuke odobrio dok god se prihodi od toga koriste za otplatu nagomilanog duga PDVSA koji ima prema zajedničkom preduzeću sa Enijem i Repsolom. “PDVSA želi da se vrati na naftni svop, a to još nije moguće. Ne postoji interes za dogovor nafta za dug”, rekao je izvor uključen u ranije pošiljke tereta u Evropu, prenosi agencija Tanjug.

Isporuke venecuelanske nafte, posebno one koje se šalju rafinerijama u Španiji, pomogle su Evropi da smanji kupovine ruske nafte nakon napada na Ukrajinu.

Međutim, uslovi sporazuma nisu obezbijedili potreban novac ili gorivo venecuelanskom gigantu, čije se sopstvene rafinerije bore da proizvedu benzin i dizel nakon višegodišnjih nedovoljnih ulaganja i manjka rezervih dijelova za popravke. PDVSA, Eni, Repsol i Stejt department nisu odmah odgovorili na zahteve Rojtersa za komentar.

U rasporedu pošiljki PDVSA za avgust nema dodijeljenih rokova za utovar tankera Enija ili Repsola za Evropu, iako su zalihe razblažene sirove nafte u luci Hoze porasle na skoro 5,0 miliona barela do 8. avgusta.

PDVSA želi da, u zamjenu za svoju naftu, dobija gorivo, i da se dio vrijednosti tog tereta koristi za kompenzovanje milijardi dolara dugova prema partnerima u zajedničkom preduzeću u kojem su Ševron, Eni i Repsol, naveli su Rojtersovi sagovornici.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Promjena sporazuma bi mogla da pomogne venecuelanskoj kompaniji da “vrati u život” svoje poslovanje s ekstra teškom naftom u Orinoko pojasu, kojoj su potrebni uvozni razblaživači kako bi imala izvozni kvalitet, i omogućilo bi zemlji da ublaži deficit motornih goriva.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Buraza mi šestorica napali – Motorka

SRAMNO/ Džehva jedina pjevala na dan užasa u Cetinju: Estrada otkazala nastupe, a Teodora nastupila na crni petak! – Senzacija