in

RAT UŽIVO: Suđenje Hrvatu zarobljenom u Ukrajini počinje sutra; bivši šef NATO-a tvrdi kako Putin zna…

RAT UŽIVO: Suđenje Hrvatu zarobljenom u Ukrajini počinje sutra; bivši šef NATO-a tvrdi kako Putin zna…
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Suđenje Hrvatu zarobljenom u Ukrajini počinje sutra; bivši šef NATO-a tvrdi kako Putin zna…

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/08\/falrgd_wiaacx0e.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/08\/falrgd_wiaacx0e.jpg”,”caption”:””,”bg”:”6e8b94″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/08\/falgtuuxkaax4-a.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/08\/falgtuuxkaax4-a.jpg”,”caption”:””,”bg”:”2c2b27″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/08\/falmj1hxgaa2mfs.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/08\/falmj1hxgaa2mfs.jpg”,”caption”:””,”bg”:”678fb2″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/08\/falbt9rwyaarafg.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/08\/falbt9rwyaarafg.jpg”,”caption”:””,”bg”:”c4d1d1″}]

14.00 Kako prenosi Kyiv Independent, pozivajući se na ruske medije, ukrajinska vojska uništila je sjedište zloglasnih plaćenika Wagnera u Popasni.

To je objavio ruski propagandni novinar Jurij Kotenok na svom Telegram kanalu. Kako navodi, središte Wagnera u Luhansku pogođeno je HIMARS-om.

Kako navode neki izvori, bez službene potvrde, navodno je u prostorijama boravio Jevgenij Prigožin, jedan od ključnih ljudi Wagnera, poznat i kao Putinov kuhar. On je navodno na lokaciji viđen nekoliko dana ranije. Neki mediji objavili su da je Prigožin ubijen u napadu, ali za to još nema nikakve potvrde.

13.20 Ruske snage gađale su ukrajinski grad Slavjansk u ponedjeljak.

Grad u Donjeckoj oblasti u Ukrajini pretrpio je veliku štetu na infrastrukturi zbog ruskih vazdušnih napada, a ekipe na terenu pokušale su sanirati posljedice napada.

U napadima su oštećene mnoge zgrade i kuće, a stanovnici su pokušavali očistiti i popraviti svoje domove kako bi nastavili sa životom.

Prema procjenama Ujedinjenih nacija (UN) najmanje 5.401 civil je ubijen, a 7.466 je ranjeno od početka rata u Ukrajini 24. februara. UN-ova agenciji za izbjeglice navodi da je oko 10,6 miliona Ukrajinaca izbjeglo u druge zemlje, a da je oko 7 miliona interno raseljeno.

13.00 Bivši vrhovni zapovjednik savezničkih snaga NATO-a James Stavridis smatra da ruski predsjednik Vladimir Putin sada shvaća da je pogriješio kada je odlučio pokrenuti invaziju na Ukrajinu.

“Mislim da u mračnim, tihim satima, u dva sata ujutro, kad se probudi, shvati da je pogriješio. Nikada to neće javno priznati, nikada. Nastavit će održavati tu fikciju da Ukrajinu vode neonacisti. Smiješno”, rekao je Stavridis.

12.30 Sutra počinje suđenje Hrvatu V.P. kojeg su ruske snage uhapsile početkom maja blizu Mariupolja. Sudit će mu se pred sudom međunarodno nepriznate tvorevine Narodne Republike Donjeck, i to za učestvovanje  u sukobu u ulozi plaćenika i rušenje ustavnog poretka, za što su predviđene kazne doživotnog zatvora te smrtna kazna, piše Dnevnik.hr.

Narodna Republika Donjeck kvazidržavna je tvorevina koja međunarodno nije priznata i od njenih sudova ne treba očekivati mnogo. No stručnjaci za međunarodno pravo kažu – minimum ipak postoji.

“Bez obzira na to što oni nisu međunarodno priznati, pravila međunarodnog humanitarnog prava vrijede i za njih i oni moraju tog Hrvata tretirati u skladu sa svim pravilima i zakonima međunarodnog humanitarnog prava”, istaknuo je odvjetnik Luka Mišetić.

12.10 Britanci su objavili novu kartu ratnih događaja u Ukrajini

11.25 Rustem Umerov, član ukrajinskog parlamenta, objavio je na Twitteru sliku kanadske vojske i zahvalio im na pomoći u obuci pripadnika ukrajinskih oružanih snaga.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










11.00 Kako piše Kyiv Independent, ruske snage tokom noći su napale Harkiv. Pogođena je, pišu, tvornica.

Napad se dogodio u 2:50 sati po lokalnom vremenu, a zasad nema informacija o žrtvama.

10.15 Kako piše Kyiv Independent, ubijen je jedan od najboljih ukrajinskih pilota, Anton Listopad. On je poginuo u borbi, ali ne navodi se gdje.

Listopad je 2019. proglašen najboljim ukrajinskim pilotom, a prošle godine predvodio je let zračne kolone iznad Hreščatika u sklopu proslave 30. godišnjice Ukrajine. Zelenskij ga je odlikovao Ordenom za hrabrost samo par dana prije smrti.

09.00 Ukrajina je objavila novu procjenu ruskih gubitaka od početka agresije.

08.00 Rusi su u posljednja 24 sata izgubili još 12 tenkova i 200 vojnika, javlja Ukrainska pravda.

Slika

07.00 Oružane snage oborile rusku raketu iznad regije Dnjepropetrovsk, javlja Glavni stožer ukrajinske vojske.

Slika


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Košarkaškom savezu BiH odobreno 200.000 KM

Košarkaškom savezu BiH odobreno 200.000 KM

POTUKLE SE Karleuša i glumica Nina Janković! Pjevačica priznala – Pokušala sam da je sklonim iz kadra – Senzacija

POTUKLE SE Karleuša i glumica Nina Janković! Pjevačica priznala – Pokušala sam da je sklonim iz kadra – Senzacija