in

Makedonci spremaju svoj prvi električni automobili / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi električni automobili makedonske proizvodnje e.GO očekuju se 2024. godine, izjavio je direktor Tehnološko-industrijsko razvojnih zona (TIRZ) Severne Makedonije Jovan Despotovski, objavila je agencija Beta.

Despotovski je televiziji “Kanal 5” rekao da će državna pomoć investiciji njemačkog proizvođača električnih vozila Next.e.GO Mobile biti realizirana u sljedećih pet godina i istaknuo da država ima mehanizme da zaštiti javni interes.

  / e.GO e.wave X (2022) |  Foto: Next e.Go Mobile SE

Direkcija za TIRZ je u ime vlade Sjeverne Makedonije potpisala ugovor o državnoj pomoći investiciji te njemačke kompanije koja predviđa kompletnu proizvodnju električnih „e go“ automobila u Tehnološko-indstrijoj razvojnoj zoni „Tetovo“.

Prema riječima Despotovskog, fabrika električnih automobila u Tetovu počet će se graditi na jesen, a prema ugovoru, probna proizvodnja se očekuje 2024. godine

„To je cilj koji je investitor, prema poslovnom planu i potpisanom ugovoru, dužan da ispuni“, rekao je i istaknuo da je riječ o kompaniji koja je usko povezana s Tehničkim sveučilištem u Ahenu, koji je u prva dva posto svjetskih sveučilišta, prema svim globalnim rang listama.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Kako je naveo Despotovski, investicija njemačke kompanije u Tetovu je 130 milijuna eura, a planirano je otvaranje 900 novih radnih mesta, kao i bruto zarade koje u su prosjeku 2,5 puta više od republičkog prosjeka.

„Državna pomoć neće prelaziti 35 posto ukupne investicije, a dodjela sredstava zavisi od dinamike realizacije investicije i ispunjenosti uslova predviđenih ugovorom“, rekao je direktor TIRZ Severne Makedonije.

Dodao je da ta kompanija neće koristiti poreske olakšice, već da je u potpunosti dužna da ih uplati u proračun i javne fondove države.

„Ovaj model državne podrške je u skladu s propisima EU i podjednako je dostupan svim stranim i makedonskim kompanijama“, rekao je Despotovski, objavila je Beta.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Gledao je kćerku u oči i šutio: Šaban je ovu tajnu čuvao do kraja, Ildina sreća zavisila je od nje

“NIKADA NISAM OSJETILA MRŽNJU” Marija Kulić priznala koliko joj znači Đedovićeva podrška